Morten og Søren forklarer: Vi er gået fra hinanden

Det så lyst ud for "Gift ved første blik"-parret i sidste afsnit - men så knækkede filmen.

Vi var nok mange, der håbefuldt heppede på, at "Gift ved første blik"-parret Morten Mortensen og Søren Staun ville forblive gift. Allersidste afsnit af det store kærlighedseksperiment endte da også tilsyneladende lykkeligt for det nygifte par, der altså valgte hinanden og kærligheden til. 

LÆS OGSÅ: "Landmand"-Bianca undskylder efter voldsom kritik: Jeg får hjælp

Men lykken skulle vise sig at være kort for Morten og Søren, der hurtigt blev fanget af virkeligheden og uhensigtsmæssige mønstre, der stod og bankede på. Det fortæller Morten og Søren, der har indvilliget i at medvirke i et interview til HER&NU/Realityportalen. 

LÆS OGSÅ: Skyldte 4,3 millioner: Sådan går det med Rasmus i dag

Programmet slutter med, at parret så frem til at leve livet som ægtepar, men dén forestilling ændrede sig hurtigt.

-  Jeg forventede, at vi gik ind i den periode, hvor vi skulle nyde livet, sommeren og vennerne. Det modsatte skete. For mit vedkommende har den sidste periode af eksperimentet været en tid, hvor jeg har åbnet op for nogle ting, jeg aldrig har adresseret før. Jeg fortæller konkret om den indre homofobi for at være ærlig, og for at skabe en forudsætning for, at Søren og jeg kunne klare det bagefter, fortæller Morten og fortsætter:

LÆS OGSÅ: Mathilde udskyder fertilitetsbehandling: Mistænker sygdom

- Den adgang jeg fik skabt til mit hjerte for at snakke om de ting, kunne jeg ikke få lukket igen. Jeg glemte lidt, at jeg havde sagt det her for rullende kameraer. Jeg blev også lidt utryg ved mig selv over, at jeg kunne finde på at sige de her ting. Så jeg var skuffet og frustreret over, at de alle de her følelser af forelskelse og varme overfor Søren, ikke bare kom helt naturligt. Jeg blev usikker og trak mig. 

Usikkerheden voksede

Den indre kamp skulle vise sig at have store konsekvenser for forholdet, og en forstærket usikkerhed voksede hos Søren.

LÆS OGSÅ: Efter "Robinson"-exit: Afslører nye detaljer

- Så snart kameraerne slukkede, og vi var på den anden side, så var det som om, at vores udfordringer blev fem gange større. Vi var ikke gode nok til at række ud efter hjælp bagefter. Jeg oplevede, at Morten trak sig, og det taler direkte ned i min sårbarhed og mit dybe mønster. Jeg havde enormt meget brug for at mærke, at Morten ville mig. Dybest set ligger det jo i manglen på selvværd, forklarer Søren.

LÆS OGSÅ: Se Katrine Wadils to brudekjoler: Den ene købte hun af Nikita Klæstrup

Det skulle vise sig at blive en ond cirkel.

- Vi har ligesom to mønstre, hvor vi slår os på det. Vi ender i en spiral, hvor det bare bliver værre og værre. Min reaktion er jo, at jeg bliver enormt utryg og usikker og mit selvværd daler. Og vi går begge to rundt og har meget skyldfølelse for, at det ikke fungerer. Vi får en tid ved Trine (programmets psykolog, red.) fire-fem uger efter, kameraerne slukkede. Det hjælper lidt, men jeg tror, at det var for sent. Kløften var blevet for stor, udtaler Søren.

Sommeren blev absolut ikke som planlagt. Faktisk talte Morten og Søren ikke sammen i den svære periode. Men så nærmede sæsonpremieren på programmet sig.

LÆS OGSÅ: Intimt bryllup i Tivoli: Andreas Bo og Katrine Wadil er blevet gift

- I sommer snakkede vi ikke rigtigt sammen. Men da programmet begynder at nærme sig, havde vi egentligt begge to lyst til at rede trådene ud. Vi blev nødt til at have hinanden, og det ville blive for mærkeligt at gå igennem uden hinanden, fortæller Søren.

Gik i terapi for at opbygge et venskab

De efterfølgende mange uger har Morten og Søren gået i både par- og soloterapi ved Trine. 

- Det har været svært at se sin eksmand på tv, være smaskforelsket, gå gennem konflikter, og så på samme tid gå i skilsmisseterapi for at finde ud af, hvad der er gået galt. Det har været svært, men enormt givende. Nu kan jeg se tilbage på vores brud, som at vi var oppe mod noget, vi ikke kunne klare alene. Det var ikke nogens skyld, fortæller Søren og fortsætter:

LÆS OGSÅ: WHAT: Spoiler hun vinderen af "Robinson"?

- Vores relation er lidt kompleks. Vi har arbejdet hårdt på at nå her til.

Terapien har været altafgørende for, at Morten og Søren kunne få et venskab.

- For at vi skal kunne være sammen naturligt og oprigtigt, skulle vi have Trine med som facilitator. Det terapeutiske rum har været vores safe space og der, hvor vi kunne udvikle vores venskab, fortæller Morten.

LÆS OGSÅ: "Årgang 20"-Lisbeth sætter ord på skilsmissen: Savnet er enormt

Når spørgsmålet lander på, om de udelukkende arbejder på et godt venskab - og altså ikke en romantisk relation - falder svaret prompte fra dem begge. 

- Målet er kun at være venner nu, afslutter de.

Søren og Morten fra "Gift ved første blik"