Den hårde tid i rummet: - Jeg gik glip af meget

– Jeg skrev afskedsbreve i dagene op til afsendelsen fra Kennedy Space Center. Det var en anderledes oplevelse denne gang end første gang, jeg var i rummet, fortæller Andreas blandt til HER&NU om tiden i rummet.

Efter mere end et halvt år i rummet var Danmarks første astronaut, Andreas Mogensen, i sidste uge i Danmark, og HER&NU mødte Andreas på Eksperimentarium.

En rummission er ikke ufarlig, så det krævede en helt speciel forberedelse for familiefaren Andreas, som sammen med hustruen Cecilie, 44, har tre børn, Emily på 10 år, Frederik på syv og Jakob på fem år.

LÆS OGSÅ: Gravide Julie Kriegler bor ikke med kæresten: Stressende

– Jeg skrev afskedsbreve i dagene op til afsendelsen fra Kennedy Space Center. Det var en anderledes oplevelse denne gang end første gang, jeg var i rummet. Denne gang havde jeg tre små børn, og jeg skulle være væk i længere tid, fortæller Andreas, 47, som har boet i Houston Texas de seneste otte år.

– Undervejs skete der en interessant udvikling med mine børn. De første to uger var de utroligt spændte og ville gerne tale med mig, når jeg ringede hjem. Så blev det dagligdag for dem. Men senere kunne jeg mærke, at de savnede mig, og de ville gerne tale igen. De glædede sig utroligt meget til, jeg kom hjem. Det var hårdt at høre, siger Andreas, som ikke ved, om han kommer ud i rummet igen.

Andreas skrev også en masse fødselsdags- og julekort inden opsendelsen, og han fik sendt pakker op til rumstationen med et forsyningsfartøj.

– Jeg missede alle tre børns fødselsdage, min egen, og både jul og nytår. Det var hårdt og den største udfordring.

Familietid stod øverst på Andreas’ dagsorden de første dage på jorden.

– Tilbage fra rummet efter seks måneder havde jeg det ikke så godt. Det var som at have feber, ingen energi, ondt i hovedet og musklerne er ømme. Jeg havde mest af alt bare lyst til at ligge på sengen og lukke øjnene. Jeg var i genoptræning fra første dag, jeg landede, og det fortsatte hver dag.

Andreas med hustruen, Cecilie, og datteren Emily i 2015, da han kom hjem til Köln efter sin første mission til ISS.

LÆS OGSÅ: Sød detalje i fælles hjem: Anders og Emilie har foreviget deres kærlighed

Tilbage til Europa

Andreas var ikke bange under missionen, men en ting gjorde ham dog ret nervøs, da NASAs kontrolcenter ringede en morgen.

– To satellitter skulle passere hinanden med blot seks meters afstand med stor chance for, at de ville ramme hinanden. Vi skulle nok søge tilflugt i flere dage i rumskibet og krydse fingre for, at der ikke ville ske noget. Så de timer, vi ventede på, at de to satellitter skulle passere, var stressende, fordi vi ikke vidste, hvad der skulle ske. Heldigvis skete der ikke noget.

LÆS OGSÅ: Elvira ikke i tvivl: Har fundet babynavn

Tilbage på jorden igen fortsætter Andreas jobbet som astronaut, og familien følger med.

– Jeg flytter tilbage til Köln i Tyskland til det europæiske astronautcenter, hvor jeg var i syv år, inden jeg tog til Houston. Så har jeg mulighed for at komme lidt oftere hjem til Danmark. Jeg blev meget rørt over modtagelsen her. Jeg nyder også at være tilbage på jorden. Og jeg får stadig spontane kram fra mine børn. Det er utroligt dejligt.

LÆS OGSÅ: Cecilie Stenspil afslører overraskende detalje om Fru Helene

Som den gode søn, Andreas er, så ringede han hjem fra rumstationen til sin mor, Lisa, hver søndag på et videoopkald.
Det første livstegn fra Andreas, da rumkapslen var fisket op af vandet ved Florida i marts, og austronauterne blev hentet ombord på et skib.