Dronning Marys vilde eventyr: Alene i Brasilien

Dronning Mary oplevede blandt andet førstehånds konsekvenserne af klimaforandringerne i Amazonas under sit besøg i Brasilien.

Det er ikke kun Danmark, der er hårdt ramt af klimaforandringerne. Også i den brasilianske regnskov Amazonas er der problemer.

Her får de ikke for meget vand, men derimod for lidt.

Det kunne dronning Mary selv konstatere under sit besøg i Brasilien i sidste uge.

LÆS OGSÅ: SE BILLEDET: Dronning Margrethe tilbage på job iført halskrave

Under en udflugt på Amazonfloden ved Manaus kunne hun se, at vandstanden flere steder er faldet med mange meter

Her måtte hun aflyse et besøg på en lokal sundhedsklinik, fordi en historisk tørke betød, at der var for lavvandet til at sejle ind i den del af regnskoven.

– Brasilien er et meget vigtigt land. Det er meget tydeligt at se konsekvenserne af klimaforandringerne, fortalte dronningen i et interview med TV 2.

I reservatet Adolpho Ducke fik dronningen en vandretur i regnskoven og nød udsigten fra et observationstårn.

Under det fire dage lange besøg slog hun på tromme for en yderligere udveksling af idéer, så man gennem samarbejde kan bekæmpe klimaudfordringerne.

– Vi har alle sammen et ansvar for at hjælpe til og støtte. Jeg er meget stolt af, at vi som danskere er en del af at hjælpe med til det, lød det blandt andet fra Mary.

LÆS OGSÅ: Dronning Marys nye kapitel: Flot forvandling

Artiklen fortsætter under billederne/øvrige højdepunkter fra dronning Marys besøg i Brasilien...

På grund af ulovligt fiskeri er bestanden af søkøer hårdt ramt, og mange kalve bliver fundet forældreløse. Dem, der bliver reddet, kommer på et særligt rehabiliteringscenter, der tager sig af dem, indtil de kan klare sig selv. Her hjalp dronning Mary med at fodre de godt fire uger gamle søkalve med mælk i sutteflasker.
På savanneområdet Cerradoen besøgte hun det brasilianske landbrugsforskningsinstitut. Her kunne hun i et dybt hul se de dybe rødder fra græsset, der har tilpasset sig lange tørkeperioder på op til flere måneder af gangen.
På savanneområdet plantede hun også et gult ipe-træ, der kan blive 40-50 meter højt og kan få en diameter på op til 1,5 meter.
Dronningen besøgte også teater- og operahuset Teatro Amazonas i Manaus, hvor hun blev vist rundt af guvernør for delstaten Amazonas, Wilson Lima, 48.
Besøget blev rundet af med et visit i Palácio Itamaraty, der huser det brasilianske udenrigsministerium. Her fik dronning Mary en rundvisning i paladset, der rummer flere brasilianske kulturskatte samt en karakteristisk spiraltrappe, der er designet af arkitekten Oscar Niemeyer

Myrer på menuen

Et frokostbord var dækket med spændende lækkerier, og kokken kiggede spændt ude fra køkkenet, da dronning Mary gik til bords på restaurant Biutawi.

Restauranten i Manaus er den første med fokus på mad fra oprindelige folk i Amazonskoven.

Men fordi dronningen ikke havde sine briller med, var det først, da hun fik hjælp fra kameraet på en telefon, hun kunne se, at der var myrer på menuen.

LÆS OGSÅ: SE BILLEDERNE: Dronning Marys nye efterårslook

Myrerne var tilberedt så de smagte af popcorn, peanut og citron.

Det udløste en del overraskede ansigtsudtryk hos majestæten, der dog endte med at tage godt for sig af de knasende småretter.

LÆS OGSÅ: Midt i balladen: Dan Jørgensen og Vibeke Lentz går fra hinanden

Smagsløgene blev kildet.

Artiklen er første gang bragt i denne uges HER&NU-blad. Du kan tegne et abonnement ved at klikke HER.