Benedikte jubler med familien: Vinder arvestrid

Nazi-testamentet blev kendt ugyldigt, så nu er slottet så godt som prins Gustavs.

Tre år efter sin far, prins Richards, død, har prins Gustav, 51, omsider fået endeligt medhold i retssagen om Berleburg Slot og er anerkendt som den retsmæssige arving.

Det har overlandsretten i den tyske delstat Nordrhein-Westfalen besluttet efter tidligere i juli at have hørt anken af dommen i landbrugsretten i Bad Berleburg, der i 2019 også dømte til Gustavs fordel.

Slottet i Berleburg blev anlagt i 1200-tallet og har været i familiens eje i næsten 800 år. Bag slottets hovedbygning ses huset (Foto: Hans Blossey / Alamy Stock Photo / Ritzau Scanpix)

LÆS OGSÅ: Efter Joachims blodprop: Nu taler Alexandra

Det var Gustavs fars fætter, den 78-årige prins Ludwig-Ferdinand, der anfægtede, at Gustav ikke opfyldte betingelserne for at arve slottet og de tilhørende jord- og skovbesiddelser, der svarer til et areal på Langelands størrelse og har en anslået værdi af 3,7 milliarder kroner.

Som han læste testamentets betingelser, mente han at være den retsmæssige arving til Tysklands største private jordbesiddelse.

Herunder kan du se prins Ludwig-Ferdinand med sin datter, prinsesse Theodora

Prins Ludwig-Ferdinand med sin datter, prinsesse Theodora, ved hendes bryllup i 2018. Han har i alt fire børn, blandt andre sønnen August Wittgenstein, der er skuespiller og har medvirket i ”The Crown” (Foto: Gisela Schober/Getty Images)

LÆS OGSÅ: Frygter for dronningen: Plastre i ansigtet vækker bekymring

Testamentet, der var prins Richards far, prins Gustav-Albrechts, sidste vilje, blev håndskrevet i 1943 inden han blev sendt til Østfronten - angiveligt udsendt af Hitler selv, fordi Gustav-Albrecht havde protesteret mod krigen.

For at udskyde arveafgiften stipulerede testamentet, at Richard ikke var arving, men blot skulle administrere slottet, der i stedet skulle arves af den førstfødte søn, som faren regnede med, at Richard ville få.

LÆS OGSÅ: CHOK! Søren Ryge stopper

Der skulle desuden opfyldes en række betingelser, der var i tråd med nazisternes ideologi om den overlegne, nordiske race. For at arve skulle sønnen nemlig gifte sig med en adelig, protestantisk kvinde af arisk afstamning.

Prins Gustav-Albrecht blev meldt savnet ved Østfronten i 1944, men først i 1969 blev han erklæret død.

Herunder kan du se prins Gustav med sin far prins Richard i Berleburgs skove

Prins Gustav fotograferet i 1998 i Berleburgs skove med sin far, prins Richard, der døde som 82-årig i 2017 (Foto: Jørgen Jessen/Ritzau Scanpix)

LÆS OGSÅ: For første gang: Ny kvindelig dommer i ‘MasterChef’

Arvesagen har i alle årene luret i kulissen på Berleburg, men lå stille frem til prins Richards egen død som 82-årig i 2017.

Umiddelbart efter bisættelsen af sin fætter udtog prins Ludwig-Ferdinand stævning mod prins Richard og hævdede under bevisførelsen i den lokale landbrugsret, at prins Gustav levede i et ægteskabslignende forhold med sin kæreste gennem snart 15 år, den amerikanske forfatter Carina Axelsson, 51, og at han derfor ikke opfyldte testamentets betingelser.

LÆS OGSÅ: Alt om Joachims blodprop: Reddet af Marie

Carina Axelsson har svensk og mexicansk blod i årerne. I landbrugsretten argumenterede prins Gustavs advokater dels for, at testamentets krav ikke var retsgyldige, og dels at prins Gustavs forhold til Axelsson ikke kunne kaldes ægteskabslignende.

Kronprinsparret holder privat middag i Orangeriet, Fredensborg Slot, i anledning af Kronprinsens 40 års fødselsdag.Carina Axelsson og Prins Gustav

LÆS OGSÅ: VIDSTE DU DET? Prins Christians skjulte talent

Retten fandt præcedens i en afgørelse fra den tyske Forfatningsdomstol, der i 2004 kendte et lignende testamente fra nazitiden ugyldigt, og gav prins Gustav medhold.

- Overlandsretten er kommet med en meget detaljeret begrundelse for afgørelsen. De har behandlet alle juridiske spørgsmål og givet en kyndig vurdering af de historiske og familiemæssige aspekter, siger prins Gustav til avisen Westfalenpost.

LÆS OGSÅ: ‘Årgang 0’-Stephanie deler stor nyhed

Selvom afgørelsen fra Overlandsretten ikke kan ankes til den tyske højesteret, så kan prins Ludwig-Ferdinand vælge at starte en ny sag ved Forfatningsdomstolen. Og det råder hans advokat, Dr. Henrich Schleifenbaum, ham til.

- Jeg mener, at afgørelsen er forkert, og jeg vil opfordre min klient til at gå videre med sagen, siger han til Westfalenpost.

Prins Gustav og Carina Axelsson, der begge er 51 år, har ikke børn og umiddelbart er det derfor det Gustavs nevø, grev Richard von Pfeil und Klein-Ellguth, 20, som er søn af prinsesse Alexandra, der står som den næste arving i rækken (Foto: Ida Marie Odgaard/Scanpix)

LÆS OGSÅ: SE BILLEDERNE: Frederik og Marys romantiske stund i klitterne

LÆS OGSÅ: ENDELIG! Nu får ‘Fangerne på fortet’ premiere