‘Luksusfælden’-eksperter afslører: Sådan opdrager vi vores børn til god økonomi
Hvordan opdrager vi vores børn til at have en økonomisk bevidsthed? Det har 'Luksusfælden'-eksperterne nogle bud på.
Det populære tv-program 'Luksusfælden' er et godt eksempel på, at økonomisk forståelse og -bevidsthed ikke er givet for alle mennesker. Det har 'Luksusfælden'-ekspert Louise Fredbo-Nielsen erfaret på egen hånd. Forståelsen af penge var nemlig ikke noget, hun fik med sig hjemmefra, det ønsker hun til gengæld, hendes egne børn får.
LÆS OGSÅ: Geggo om ny bolig: Vil ikke udsætte Alba for det samme
Artiklen fortsætter under videoen, hvor Kenneth Hansen fortæller om, hvordan han forsøger at videregive en økonomisk forståelse til sine børn
- Det ønsker jeg af den årsag, at da jeg selv voksede op i Nordjylland, var penge et nødvendigt onde. Det var ikke noget, vi talte om. Så da jeg flyttede hjemmefra, havde jeg ikke noget begreb om penge, opsparing eller budgettering. Min søde mor og stedfar prøvede at give mig en introduktion til, hvordan man lægger et budget osv., men forståelsen havde jeg ikke med mig, fortæller Louise, som sammen med kæresten Christoffer har sønnen Herbert på fem år, Ingrid på to år og en baby på vej.
LÆS OGSÅ: Efter utroskab: Anna afslører nye babyplaner
Da Louise voksede op, var penge altså ikke et normalt samtaleemne i familien, men det er det i den familie, som hun selv har skabt.
- Min mand og jeg er begge to selvstændige, så vi snakker rigtig meget om investeringer, virksomheder og penge, så det er noget der fylder meget henover middagsbordet. Jeg er meget bevidst om, at vi giver vores børn en bevidsthed om penge, fortæller økonomieksperten fra 'Luksusfælden'.
LÆS OGSÅ: Remee afslører: Det er slut
"Små brikker i et stort puslespil"
For Kenneth Hansen handler det om at bruge de små ting i hverdagen til at udvikle sine børns forståelse for økonomi.
- Når mine børn lægger en liter mælk i kurven i supermarkedet, så spørger jeg: "Hvad koster den?". Hvis de ikke ved det, så må de løbe tilbage og tjekke det, og se om der er et billigere alternativ. Vi kan lære vores børn, hvad ting koster, men vi kan også inddrage vores børn undervejs. Det er jo små brikker i et kæmpe stort puslespil, der hedder privatøkonomi, fortæller Kenneth og uddyber:
- Det handler ikke kun om at lade være med at bruge penge, du ikke har, men om en samlet forståelse for økonomi. Det skal vi give vores børn med videre, og det er en forståelse af det, som jeg drypvis prøver at vise mine børn i det omfang, det giver mening, fortæller den populære 'Luksusfælden'-ekspert.
LÆS OGSÅ: WOW: Så meget kostede Fie Laursens babyshower
Ligesom for Kenneth gælder det for Louise også om at gribe de muligheder, som opstår, når det handler om at give sine børn en forståelse for penge.
- Vores søn Herbert på fem år vil vildt gerne lave loppemarked ude på vejen, og det er en god mulighed for at snakke om, hvad man kan få penge for, og hvad kan man så kan bruge de penge til, fortæller Louise, som ved siden af sit job som ekspert i 'Luksusfælden' arbejder som fremtidsforsker.
LÆS OGSÅ: Remee afslører: Det er slut
Læring i lommepenge
Kenneth Hansens bonusdatter Asta på snart 10 år er netop begyndt at få lommepenge. Ifølge ham er der meget læring i selv at administrere sine penge og lære af sine fejl.
- Det er jo hendes penge, som hun må bruge, som hun har lyst. Så kan det godt være, at man tænker, "Er det nu smart, at købe tre pakker vingummier, chips og tyggegummi?", men der er læring i det. Måske får hun brugt pengene efter 14 dage, men det lærer hun også noget af, fortæller Kenneth, som selv er vokset op med en far, som var bankmand og en mor, som arbejdede i skatteforvaltningen.
En opsummering af eksperternes råd må altså være at gribe de små muligheder i hverdagen for at give sine børn den bedst mulige forståelse af, hvad penge er for en størrelse.
LÆS OGSÅ: Julie Zangenberg melder ud: Det er slut