Frederik Lilja og Michael Lange
Kong Juan Carlos tog afstand til statskup. Efter godt fem år som Spaniens monark, udpeget af diktatoren general Franco, ramte kong Juan Carlos en skæbnedag den 23. februar 1981, hvor civilgardister stormede parlamentet i Madrid. Et statskup var under opsejling, men den unge konge forsikrede i en tv-tale befolkningen om, at han ikke støttede kuppet, og han bad upmagerne om at nedlægge våbnene. Kupmageren overgav sig, og kongen opnåede enorm popularitet (Rapho via Getty Images)
Kong Constantins sidste tale. - Det er en hår tid for det græske folk, men en endnu hårdere tid for mig at skulle klare. Sådan sagde kong Constantin direkte på tv ved en pressekonference i Rom i juni 1973. Han refererede til den græske militærjuntas beslutning om at afskaffe monarkiet. Efter seks år i eksil som følge af et militærkup og et mislykket modkup havde kongen håbet at kunne vende hjem med sin danskfødte hustru, dronning Anne-Marie, og deres børn. I stedet blev han afsat (Getty Images)
Kong phillippe med foldede hænder. Mindre end tre år efter at have overtaget tronen måtte kong Philippe af Belgien i foråret 2016 holde en tv-tale til folket i en meget trist anledning. Hovedstaden Bruxelles var blevet udsat for et terrorangreb, som kostede mere end 40 mennesker livet. - Vort land er i dyb sorg. 22. marts vil aldrig være den samme, sagde kongen, mens han sad med foldede hænder (Foto: Getty Images)
Dronning Elizabeths frygtelige år. Det var planlagt, at dronning Elizabeth skulle holde tale den 24. november 1992 i forbindelse med sit 40-års jubilæum. Men det var overraskende for de tilstedeværende politikere og for tv-seerne at høre regenten blive så privat, som hun blev. ”1992 er ikke et år, jeg vil se tilbage på med udelt glæde,” sagde hun og kaldte året for et ”annus horribilis” – latinsk for et 'frygteligt år'. Tre af hendes fire børn var blevet skilt samme år. (Foto: Getty Images)
Brødrene Kong Edward 8. og George 6's to taler. 11. december 1936 meddelte Edward 8. i en radiotale, at han abdicerede for at gifte sig med Wallis Simpson - en fraskilt amerikansk kvinde. Han overlod tronen til sin lillebror, George 6 (på billedet). Han stammede frygteligt, men ved hjælp af en talepædagog blev han rustet til at holde en legendarisk tale 3. september 1939. Her forklarede han folket, hvorfor landet var nødt til at gå i krig mod Tyskland (Foto: Getty Images)
Kong Christian 10. Befrielsestalen. - Danske mænd og kvinder. Den tyske besættelses tunge åg er hævet, og med dyb taknemmelighed og glæde hilser vi i dag vores befriere. Sådan indledte Christian 10. sin tale til befolkningen 5. maj 1945. Det var, før tv-apparaternes indtog, så danskerne sad klistret til deres radioer og lyttede til kongen (Foto: Bettmann Archive)
Kong Harald efter tragedien. I sommeren 2011 blev Norge ramt af en næsten uvirkelig tragedie, da 77 mennesker, langt de fleste ganske unge, blev dræbt af terroristen Anders Behring Breivik i Oslo og på Utøya. Ved en mindehøjtidelighed holdt kong Harald en rørende tale til de pårørende for rullende kameraer. Han sagde bl.a.: - Som far, bedstefar og ægtefælde kan jeg kun ane jeres smerte. Som landets konge føler jeg med hver enkelt af jer. På billedet ses kongen ved mindehøjtideligheden sammen med dronning Sonja og statsminister Jens Stoltenberg.(Foto: Wire Image)

Når majestæten tager ordet: Royale taler i krisetider

Se billedgalleriet for at få overblik over historiske royale taler i Europa.

I sidste uge gik dronning Margrethe på tv for at tale om Corona-krisen. Ikke siden befrielsen i maj 1945, har en dansk majestæt holdt en helt ekstraordinær tale til folket. LÆS OGSÅ: Kronprinsfamilien forlod Schweiz før tid: Bragt sikkert hjem i privatjet Også i andre af Europas kongehuse er det ved sjældne lejligheder sket, at en monark har valgt at dele sine tanker med befolkningen. Her er nogle majestætiske taler i alvorlige tider. LÆS OGSÅ: Tæt på Jackies fødsel: Derfor var den vildere end de andre fødsler LÆS OGSÅ: 'Løvinden' Mia Wagner i corona-karantæne