Husker du tv-værten Jørgen Clevin?

Et stykke pap, en saks, lidt lim og en blyant … så kunne herlige Jørgen Clevin underholde børnene i timevis

Jørgen Clevin var den skolelærer, mange voksne ville ønske, de havde haft, da de var børn. Han var en medrivende fortæller og en verdenskunstner med blyant og papir.

Jørgen Hans Clevin kom til verden på Frederiksberg i 1920. En af hans yndlingsbeskæftigelser som dreng var at komme i Zoologisk Have, som lå ikke så langt fra hans barndomshjem. Hans mor trillede dagligt derhen med Jørgen i barnevognen, og nærmest fra det øjeblik han kunne holde en blyant i hånden, tegnede han de dyr, han så.

LÆS OGSÅ: TV 2 løfter sløret for store ændringer i ‘Vild med dans’

LÆS OGSÅ: Geggo afslører: Vi skal flytte

I 1941 tog han sin lærereksamen og begyndte at undervise børnene i Skolen på la Cours Vej. Det gjorde han med gode historier, sjove lyde og fantastiske tegninger.

Men det var heldigvis ikke kun Jørgen Clevins elever, der fik glæde af hans fortællinger og illustrationer. Han begyndte at skrive og tegne små historier til aviserne, og her var det igen hans oplevelser fra Zoo, der inspirerede ham. Der var udgivet børnebøger om aber, elefanter, løver og mange andre dyr fra fjerne lande, men et af hans favoritdyr var overset.

- Der var aldrig lavet noget om en struds, har han fortalt, og han opfandt derfor Strudsen Rasmus, som blev hovedperson i mange af hans avisstriber og en lang række bøger.

JUHU! Her er premieredatoen på ‘Landmand søger kærlighed’

LÆS OGSÅ: Så meget tjener Lise og Michael på ‘Nybygger’-huset

Masser af idéer

I slutningen af 1940’erne blev Jørgen Clevin hyret til at bestyre 'Skoleradioen', og han skrev og tegnede til Statsradiofoniens blad, 'Hallo Hallo'.

Da folk kunne begynde at se fjernsyn hjemme i stuerne, dukkede Jørgen Clevin også op her. Fra 1951-54 blev der kun sendt otte programmer for børn – og de var ikke særligt børnevenlige. Men så blev Jørgen Clevin hentet ind, og han forstod at underholde børnene. Han satte fantasien i gang hos de mindste og opfordrede dem til selv at gå i gang hjemme ved spisebordet – ikke altid til den store begejstring hos børnenes forældre på grund af rodet.

LÆS OGSÅ: Dansk realitybabe skal giftes

Jørgen Clevin fik dog også fat i de voksne, da han blev et fast indslag i Otto Leisners underholdningsprogram 'Tag telefonen', hvor seerne skulle svare på spørgsmål ud fra Clevins tegninger.

Af og til blev der holdt redaktionsmøder hjemme hos Jørgen Clevin og hans hustru, Gudrun. De var meget gæstfrie, og der var altid kaffe på kanden og masser af idéer på blokken. Mogens Vemmer, som i en lang årrække var programchef for Børne- og Ungdomsafdelingen på DR, husker, at Jørgen Clevin havde så mange nye idéer til programindslag, at de efterhånden fyldte flere skuffer i DR’s arkiver.

LÆS OGSÅ: Keld og Hilda fejrer guldbryllup: Et godt skænderi skader ikke

LÆS OGSÅ: Husker du ‘Blomsterbørns børn’?

Verdensberømt

Selvom Jørgen Clevin ofte var på tv, var han stadig skolelærer ved siden af. Han elskede sine elever og ville ikke undvære dem.

I 1970’erne ændrede børne-tv sig, og nu skulle der være mere socialrealisme på programmet. Børn skulle lære, hvordan det var at blive voksne. Samtidig var der kritik af Jørgen Clevins ”gammeldags” måde at underholde børnene på, men han lod sig udadtil ikke mærke af kritikken, men kløede bare på med den form for børne-tv, han mestrede.

LÆS OGSÅ: Pengene ruller ind hos Keld og Hilda

LÆS OGSÅ: Kærligheden brast for ‘Landmand’-par efter optagelserne sluttede

I 1980’erne var Jørgen Clevin blevet en ældre herre, men nu blev han en kultfigur hos de unge. Det skete, da de morsomme herrer Michael Wikke og Steen Rasmussen hev Clevin med i deres underholdningsudsendelser på tv, hvor de i et fast indslag var klædt i Clevin-skjorte og røde seler, og så kom Jørgen Clevin og viste dem nogle barnlige ting, de kunne lave. Han tegnede bl.a. en knap på deres papfjernsyn, så de kunne slukke for det.

Som nævnt havde Mogens Vemmer utallige gode Clevin-idéer liggende i sine skuffer, og på et tidspunkt fandt Vemmer på at producere en lang række miniprogrammer, hvor Jørgen Clevin kun med hænder og sjove lyde viste, hvordan man kan lave noget sjovt ud af blot tre ting.

Disse 1-2-3-udsendelser blev vildt populære og er vist i lande meget langt væk fra Danmark. Jørgen Clevin – eller i hvert fald Clevins hænder – opnåede verdensberømmelse.

I sine sidst år led Jørgen Clevin af hjerteproblemer, og 7. august 1993 sagde hjertet stop. Få timer forinden havde han ligget i sin hospitalsseng og tegnet sin sidste tegning.

Alle børns legeonkel blev 73 år.

LÆS OGSÅ: CHOK: Realitystjerne fundet død

LÆS OGSÅ: Sarah Louise afslører: Derfor er jeg med i den nye sæson af ‘Forsidefruer’