Det vidste du ikke om 'Årgang 0'

Der har været seks ‘Årgang 0’-børn, der optages 150 timer på et år, og deltagerne bestemmer, hvad der skal vises i programmet. Kom med om bag den populære reportage-serie.

Af Louise Vilsbøl - 13. februar 2019 kl. 8:02

De uigenkaldeligt sidste afsnit af ‘Årgang 0’ ruller i disse uger over skærmen, og selvom det var 19. og sidste sæson sidste år og blot er fire gensynsprogrammer, der kører i år, så er programmet stadig det mest populære reportage-program på TV 2 gennem tiden. Men selvom man kommer tæt på de medvirkende, så er der helt sikkert en masse ting, I måske ikke vidste om både deltagerne og om programmet.
Tjek jeres viden og kom bagom ‘Årgang 0’ nedenfor.
LÆS OGSÅ: GALLERI: Kan du huske ‘Årgang 0′-børnene som små?

Der har været seks ‘Årgang 0’-børn

Der er kun to af de originale deltagere tilbage i programmet. Tilbage i 2001 fulgte programmet fem familier, som alle havde fået en datter i år 2000. At de fem børn alle var piger, var helt tilfældigt. De fem piger var Rachel og Stephanie, som programmet stadig følger, og så var det Emma, Mathilde og Marie, som alle tre har forladt programmet.
Allerede efter første sæson besluttede Maries forældre Ulrik og Louise sig for at stoppe i programmet. De valgte angiveligt at stoppe, fordi deres lille datter blev meget ked af det, hver gang tv-holdet kom på besøg.
LÆS OGSÅ: ‘Årgang 0’-Rachel: Sådan går det med at holde vægten
Efter den sæson, der blev vist i år 2007, valgte Mathildes forældre Martin og Louise fra Valby at trække sig fra programmet. Der florerede en masse rygter omkring, at Mathilde blev mobbet i skolen, og at Martin havde været utro, men ingen af disse rygter var sande.
Da Mathildes familie valgte at trække sig fra programmet, gik produktionsholdet i tænkeboks. Konklusionen blev, at der var behov for endnu en familie i ‘Årgang 0’, og denne gang blev det en dreng.
LÆS OGSÅ: ‘Årgang 0’-far 11 år efter exit: Derfor trak vi os
I 2008 mødte vi for første gang Christian fra Aarhus og hans forældre Tina og Mogens samt brødrene Oscar og Ludvig. Selvom Mathilde havde været lidt af en tv-darling, og det derfor var store sko at udfylde for den lille knægt, så gik det over al forventning.
Indtil 2015 var det altså Stephanie, Rachel, Emma og Christian, man kunne følge i programmet, men så meldte Emma og familien ud, at de ville holde pause fra programmet, fordi de ikke havde det nødvendige overskud til at være med. Pausen blev efterfølgende til et endegyldigt farvel til Emma, som ikke vendte tilbage til programmet.
LÆS OGSÅ: Tv-instruktør afslører: Slut med ‘Årgang 0’-serien, som vi kender den

Hvordan opstod ‘Årgang 0’?

Formålet med serien var ifølge TV 2 at skabe en dokumentarserie, som skulle følge nogle børn og deres familier fra fødslen, og indtil de blev voksne. Programmet var inspireret af den engelske dokumentarserie ‘Seven-up’, som fulgte personer fra 1960’erne op gennem deres liv med et program hvert syvende år.
Det var egentlig kun planen, at der skulle laves et årligt program, men allerede efter optagelserne til den første sæson var der så meget materiale, at det blev til tre programmer.
LÆS OGSÅ: ‘Årgang 0’-Christian afslører: Det bliver meget pinligt

Hvem laver ‘Årgang 0’?

TV 2 ville i sin tid gerne lave et stort tv-projekt i forbindelse med årtusindeskiftet, og idéen til ‘Årgang 0’ blev så udviklet af Claus Ladegaard, som var producent i Easy Film, og Anne Hjort, som var instruktør. Anne Hjort er den dag i dag stadig tilrettelægger på programmet.
Der er kun to tilrettelæggere på programmet, og sådan har det hele tiden været, forklarer Anne Hjort i et interview med TV 2. I mange år var der en mandlig og en kvindelig tilrettelægger, men de seneste år har holdet bestået af to kvinder, og Anne Hjort har nu selskab af Ditte Wamberg som tilrettelægger på programmet. Det er desuden et program, som har haft mange af de samme fotografer, klippere mm. på i årevis.
LÆS OGSÅ: Ikke helt slut med ‘Årgang 0’: Her vender børnene tilbage

45 optagedage – 150 timers film

Det er en kæmpe opgave at få familiernes liv igennem et år kogt ned på fire afsnit. Der bliver ifølge en artikel på tv2.dk optaget cirka en dag om måneden med hver familie plus det løse, hvilket svarer til i alt 45 optagedage på et år, som bliver til 150 timers optagelse. Det skal i sidste ende blive til fire afsnit bestående af 40 minutter hver.
Derfor ligger den tungeste opgave i produktionen af programmet hos selve klipperne, som allerede går i gang i august måned, inden optagelserne er sluttet.
LÆS OGSÅ: EKSKLUSIVT INTERVIEW: Sådan er det gået Mathilde fra ‘Årgang 0’

Deltagerne bestemmer

Deltagerne bestemmer suverænt indholdet i programmerne, eftersom de planlægger optageåret sammen med tilrettelæggerne, inden de går i gang. Efterfølgende har de ret til at ændre i indholdet og skal godkende de endelige programmer, inden de bliver vist.
Den store magt hos deltagerne gør dog også, at filmholdet kan gå tættere på, og de tør åbne sig mere, idet de ved, der ikke kommer noget ud, de ikke har godkendt.

Julen er fredet

Der optages aldrig mellem jul og nytår, og optagelserne til den nye sæson starter altså først efter nytår. Ellers optages der året rundt.
LÆS OGSÅ: ‘Årgang 0’-Rachel klar til ‘Vild med dans

Tingene bliver taget om

Ifølge de medvirkende er noget af det, man måske ikke tænker over hjemme i stuerne, hvor mange gange tingene bliver taget om af og til – hvilket også kan gøre det svært at holde masken under optagelserne, når man for eksempel må gå igennem en dør en masse gange, før optagelsen er i hus, eller hvis man har svaret på det samme spørgsmål syv gange i træk.

‘Årgang 0’ i andre lande

Den danske succes-reportage har inspireret flere andre lande, og i 2010 startede Sverige, Holland, Tyskland og Belgien optagelserne til en række lignende programmer, hvor de så bare starter ved det nye årti – ingen af serierne er dog blevet så stor en succes som i Danmark.
LÆS OGSÅ: ‘Årgang 0’-far får konstateret kronisk lidelse efter smertehelvede

Derfor sluttede ‘Årgang 0’ i 2019

Aftalen med de medvirkende familier løb kun til og med børnenes 18. år, og den sidste sæson rullede derfor over skærmen sidste år. Hvis der skulle filmes mere, så skulle der laves nye aftaler med de medvirkende, og hverken TV 2 eller familierne har givet udtryk for, at det er et ønske.
Der er dog i år blevet lavet fire specialprogrammer, som omhandler hver af de fire ‘Årgang 0’-børn: Emma, Rachel, Stephanie og Christian.
Til gengæld har TV 2 søgt nye deltager til et nyt program af ‘Årgang 0’, som dog vil være ‘Årgang 2020’, så det bliver spændende at se, om det program kan løfte den tunge arv.
LÆS OGSÅ: HOT NEWS: ‘Årgang 0’-Mathilde får sit eget tv-program
LÆS OGSÅ: ‘Årgang 0’-Christian har fundet kærligheden
LÆS OGSÅ: ‘HOT NEWS: Årgang 0’-Rachel flytter sammen med kæresten