Sofie Gråbøl aktuel i ny DR-serie: Jeg har Afrika i hjertet
Skuespillerinden er dybt inspireret af Afrika, hvor optagelserne til den nye DR-dramaserie 'Liberty' har foregået.
Sofie Gråbøls første møde med Afrika var i 2015, hvor hun var i Togo i Vestafrika som ambassadør for Børnefonden. Oplevelsen står stadig lysende klar i erindringen for Sofie Gråbøl, da HER&NU møder hende i Afrikaelskeren Karen Blixens stuer på Rungstedlund til præsentationen af DR’s nye store dramaserie 'Liberty', som har premiere på søndag klokken 20.oo.
- 'Liberty' foregår i Tanzania, men er optaget i Sydafrika i Pretoria, som jo er et civiliseret land, men også et voldsomt land at møde på mange måder. Det er et skisma mellem at være utroligt velfungerende, og så at være lige ved at eksplodere, fordi der er så mange spændinger, og så meget uløst efter apartheiden. Men på det nære plan har begge rejser været et fantastisk møde med fantastiske mennesker, fortæller Sofie Gråbøl, der i 'Liberty' spiller den idealistiske sygeplejerske Kirsten, mor til teenagedrengen Christian, der spilles af Anthon Hjejle.
- Jeg læste 'Liberty', da jeg fik tilbudt rollen som Kirsten, og det var en gave, for Jakob Ejersbo skrev simpelthen så sanseligt, så karaktererne og stederne sprøjtede op i hovedet på en. Efter det var kunsten jo at lægge bogen væk og så fordybe sig i den her fantastiske serie i fem afsnit.
LÆS OGSÅ: Connie Nielsen trodsede sine agenter: Jeg VILLE lave ny DR-serie
LÆS OGSÅ: Dansk stjerne klar til ny amerikansk serie
Afrika er lyd
Der er dog stor forskel på den form for bistand, som Sofie Gråbøl var i Togo i Vestafrika med, og så den bistand, som er omdrejningspunktet i 'Liberty'.
- Ejersbo beskriver jo den her ”bedste mening”-bistand, som også rummer en arrogance. For i det øjeblik du tænker, ”jeg skal redde verden”, så er det en narcissistisk tanke i sig selv. Det, at tænke, at ”jeg er så almægtig, at jeg kan redde verden”. På en måde ligger der i den sætning en eller anden form for arrogance og nedladenhed over for dem, man skal hjælpe. Og der er jo sket utroligt meget siden 1980’erne, hvor 'Liberty' foregår. Børnefonden fokuserer jo 100 procent på projekter, hvor succeskriteriet er, at man kan trække sig ud igen, når det er integreret i lokalsamfundet. Der er en indbygget respekt i den tankegang, hvor man ser de mennesker som nogle, der kan og vil deres eget liv. Det er dét Afrika, jeg har mødt, når jeg har været dernede. Der er en utrolig stor uretfærdighed, og mangel på infrastruktur, der gør det svært at avancere i de samfund. Hvis man kan hjælpe med at lave nogle af de infrastrukturer, så tror jeg virkeligt, at det gør en forskel, siger Sofie Gråbøl, der har fået Afrika helt ind under huden og er klar på tage af sted igen:
- Helt generelt er Afrika for mig lyd. Menneskestemmer, menneskelatter. Det var noget af det, der overraskede mig første gang, jeg kom til Afrika. Jeg tror, jeg havde et billede af, at livet er så hårdt, tungt og trist, og det er så sørgeligt, at jeg nok bliver virkelig ked af det, når jeg kommer dernede og ser, hvor frygteligt de har det. Og stiger man jo ud af flyet og bliver mødt af den her livskraft og lysten til at udveksle. Man møder de her ansigter og øjnene, de smiler tilbage. Så i virkeligheden var det et ret stort kulturchok at komme hjem til Danmark. Jeg blev dybt inspireret af at arbejde i Afrika, fortæller hun.
SE TRAILEREN: Kultserie får ny sæson på Netflix
LÆS OGSÅ: Mads Mikkelsen forgylder sin datter
LÆS OGSÅ: Charlotte og Fredrik: Badeværelset var det værste i ‘Nybyggerne’