Tv-personligheden Mette Frisk.

Mette Frisks vigtige råd: Spørg inden det er for sent

Gennem sine egne programmer som blandt andet "Sporløs" på DR, kender Mette Frisk alt til betydningen af at få fortællingen om sin families historie på plads.

Midt i arbejdet med at færdiggøre de nye afsnit af ”Sporløs” og ”Forsvundne arvinger” tog Mette Frisk, 46, et par timer ud af sin travle kalender for at præsentere DR's nye dramadokumentar, ”Hugo - Görings jødiske ven”, der havde premiere i Park Bio på Østerbro i sidste uge. 

LÆS OGSÅ: Joey Moe er blevet far igen

Artiklen fortsætter under videoen...

Her fortælles den utrolige historie om, hvordan Hugo Rothenberg og Hermann Görings ungdomsvenskab i Danmark skulle få betydning for tusindvis af jøders overlevelse.

Serien, der er i tre afsnit og har premiere på DR1 på søndag, er baseret på familien Rothenbergs arkiv og erindringer. 

Gennem sine egne programmer kender Mette Frisk alt til betydningen af at få fortællingen om sin families historie på plads. 

– Det er vigtigt at få spurgt de ældste i familien om det, man måske undrer sig over. For pludselig kan det være for sent. Så er de måske væk, og ingen andre kender historien, siger tv-værten, der elsker sit arbejde med at grave for at finde svar.

LÆS OGSÅ: Nikolai og Benediktes store kærlighed: Nu er det alvor

Også selv om det måske ikke altid lige bliver det svar, som deltagerne håbede på. 

– Der er både et eventyr i det, og så er det meget meningsfuldt at hjælpe mennesker med at opfylde deres livsdrøm. For de fleste af deltagerne er det altid begyndelsen på noget nyt. Uanset hvad der sker, så giver det dem et fundament til at gå ud i verden med en ny stamina, fortæller Mette Frisk, der altid bliver glad, når nogle af de mange, hun og teamet på DR har hjulpet, fortæller, hvordan det går. 

– Jeg hører indimellem fra nogen, når der er noget nyt. Så holder de mig opdatereret. Det, synes jeg, er dejligt.

LÆS OGSÅ: Familien har besluttet sig: Her siger de farvel til Ulf Pilgaard

Artiklen fortsætter under billederne...

Hjalp Meyerheims farfar

Inden Michael Meyerheims farfar, Paul Meyerheim, i 1943 blev anholdt i Berlin og deporteret til kz-lejren Theresienstadt, hvor han blev myrdet i 1945, nåede han at samarbejde med Hugo Rothenberg samt at redde tusindvis af jøder ud af Tyskland. 

Det var muligt, fordi Hermann Göring, der var Hitlers næstkommanderende, stod i taknemmelighedsgæld til Rothenberg efter et langvarigt ophold hos ham og hans hustru i København i 1920.

Göring ombord på sin lystyacht ”Carin II” ved Langelinie i 1938. Den wienerbrødselskende nazist havde som 26-årig et årelangt ophold i København og besøgte siden ofte Danmark.

LÆS OGSÅ: Sover ikke sammen: Det er hårdt og ensomt

– Årsagen til, at min farfar, trods sine forbindelser, endte med at blive deporteret, kender jeg ikke. At Göring har været med til at holde hånden over ham er sandsynligt, men han har tydeligvis ændret mening på et tidspunkt. Forklaringen er måske, at nazisterne ikke længere ønskede, at jøder skulle emigrere. Nu skulle de tilintetgøres. Og min farfars arbejde var ikke længere nødvendigt, fortæller Michael Meyerheim i sin erindringsbog, ”Ellers ville jeg fortryde”, der udkom for nylig.

Jacob Lohmann, 50, der spiller Herman Göring, kunne ikke være med ved premieren. Han optager for tiden nye afsnit af ”Oxen” i Frederikshavn.

Artiklen er første gang bragt i denne uges HER&NU-blad. Du kan tegne et abonnement ved at klikke HER.