Bryder tavsheden 1 år efter skandalen: Her er sandheden om Madrid

Skandalen om Frederik og Genoveva Casanova udløste en krise i det danske monarki for et år siden. Nu afsløres der flere detaljer om, hvad der foregik.

I fredags er det præcis et år siden, tre spanske paparazzier i Madrid tog de billeder, der kastede det danske monarki ud i sin hidtil største krise.

Siden har der været mange spekulationer om, hvordan billederne blev til, men nu bryder hovedperson bag kameraet endelig tavsheden.

Under et privat besøg i Madrid blev den nu 56-årige kong Frederik, der dengang stadig var kronprins, spottet sammen med den 47-årige mexicanske model og tv-personlighed Genoveva Casanova, og i en spansk tv-dokumentar forud for årsdagen afslører en af fotograferne, hvordan han fik de billeder, som gik verden rundt.

Pepelu Dueñas var sent om eftermiddagen på vej for at hente sin søn i Retiro-kvarteret i Madrid, da han tilfældigt så Casanova, der gennem sit tidligere ægteskab med Cayetano Martínez de Irujo, greve af Salvatierra og hertug af Arjona, er meget kendt i Spanien.

– Jeg skulle hente min søn fra træning, og fordi jeg kom fra arbejde, havde jeg mit kamera med mig i bilen. Da jeg ville parkere, så jeg Genoveva Casanova, og at hun var ledsaget af en mand, jeg ikke havde set hende med før, fortæller Dueñas i ”Paparazzi”, der netop er blevet sendt på spanske Movistar Plus+.

Han fik en serie billeder af dem, mens de gik tur i Buen Retiro-parken, og da de gik ind i Casanovas lejlighed. Først da han bagefter kiggede nærmere på billeder, kunne han se, at det lignede danske kronprins Frederik.

LÆS OGSÅ: Jackie savner "Forsidefruer": Vil lave skuespil med Janni

Artiklen fortsætter under billederne...

Buen Retiro, en gammel kongepark, er en af de største og mest populære parker i Madrid.
Den 47-årige model og tv-personlighed bliver ofte spottet på løbeture i Buen Retiro-parken, der ligger nær hendes hjem.

– Men det kunne umuligt passe, fortæller Pepelu Dueñas, at han tænkte. På bureauet Gtres, som han sendte billederne til med det samme, brugte man et ansigtsgenkendelsesprogram til at fastslå, at der VAR tale om kronprinsen. Og så gik den vilde jagt ind.

Dueñas, der stadig sad ved Casanovas lejlighed, fik hurtigt selskab af de to kolleger, Jon Arrillaga og Ana Baraja.

LÆS OGSÅ: Frederik og Morten tager stort skridt mod juridisk forældreskab

De gik med på restaurant Corral de la Morería, som trekløveret senere på aftenen fulgte dem til. Her kunne de se, at Frederik og Genoveva Casanova kunne gå udenom køen og direkte ind på den populære restaurant.

Det lykkedes også Arrillaga og Baraja at komme indenfor og få et bord, og her kunne de se, at kongen var blevet sat med Casanova, så de kunne sidde afskærmet fra de andre gæster bag en form for gardin.

Ved 01-tiden blev de hentet af en bil ved restauranten, og da de ankom til Casanovas lejlighed, udspillede der sig en lille scene.

– Frederik steg først ud og gik hen til døren, men i stedet for at gå ind, lod han som om, han gik forbi huset, mens Genoveva dukkede op bag ham. Da hun åbnede døren, vendte han om og gik ind, forklarer Pepelu Dueñas i dokumentaren.

Paparazzierne blev siddende i deres biler hele natten og så, hvordan kong Frederik først kom ud fra lejligheden igen kl. 08.30 næste morgen.

De så, hvordan han med en rullekuffert og en skuldertaske gik alene mod et nærliggende busstoppested, hvor han foretog et opkald på sin telefon.

Ifølge fotograferne var Frederik helt alene i de 20 minutter, det tog, fra han gik fra lejligheden, til en bil fra den danske ambassade samlede ham op.

Billedserien blev to uger senere – midt under det spanske statsbesøg i Danmark – bragt i det spanske ugeblad Lecturas.

Kongehuset afviste at kommentere på ”rygter og insinuationer”, mens Genoveva Casanova truede med at sagsøge bladet. Det er dog endnu ikke kommet til en retssag eller meddelelser om et forlig.

Danske mediers spørgsmål til den kongelige familie om Genoveva Casanova og rejsen til Madrid forstummede først, da dronning Margrethe to måneder senere abdicerede og overlod tronen til kong Frederik.

LÆS OGSÅ: Jacob Mark stopper i politik: Der er en helt særlig grund

Kategorisk afvisning

Billederne vendte Genoveva Casanovas liv på hovedet. Hun gemte sig hos familie og venner i flere måneder efter de kom frem. 

– Jeg benægter kategorisk de udsagn, der antyder et romantisk forhold mellem kronprins Frederik og mig. Ethvert udsagn af denne type er ikke kun blottet for sandhed, men giver også en forkert fremstilling af fakta på en ondsindet måde, slog hun fast overfor ugebladet Hola!

LÆS OGSÅ: Tager bladet fra munden: Nu svarer Diez på kritikken

Artiklen fortsætter under billederne...

Efter skandalen holdt Casanova i lang tid lav profil med kasketten trukket godt ned over øjnene, når hun var ude i det offentlige rum.

Ifølge spanske medier havde hun og Frederik været venner i ”årevis” og kendte hinanden fra ”rigmandsjagter”, der primært blev afholdt i Tyskland og Østrig.

De skrev også, at Frederik var i Madrid for at se en Picasso-udstilling, mens Mary var på rejse i USA, og at Casanova endte med at ledsage ham på udstillingen, fordi den ven, han skulle have besøgt og set udstilling med, var blevet ramt af Covid.

LÆS OGSÅ: Lægerne kæmper for Anni Fønsbys syn: Det føles som at kigge gennem en dugget rude

Artiklen er første gang bragt i denne uges HER&NU-blad. Du kan tegne et abonnement ved at klikke HER.