Basim mistede begge sine forældre: Nu deler han vigtigt budskab

De seneste par måneder har været hårde for Basim, der for første gang åbner op om forældrenes død. Nu har han været en tur på plejehjem for at dele blomster ud til beboerne med et helt særligt budskab. Se videoen her i artiklen.

Som 19-årig mistede han sin far. Som 24-årig mistede han sin mor. Basim ved i den grad noget om, hvordan det føles at miste dem, man elsker allerhøjest.

LÆS OGSÅ: Tv-kendisser afslører vildt fælles projekt

Op til farens død besøgte Basim ham på hospice, hvor han mødte beboeren Johnny, der undrede sig over, hvorfor man først giver mænd blomster, efter de ikke er her længere.

Basim har aldrig givet sin far blomster. Han har heller aldrig fået dem selv. Jo, i 2016, da han vandt det danske 'Melodi Grand Prix'. Men ellers er det ikke normalt, at mænd får blomster. Det er ofte den anden vej rundt.

Derfor fik Basim for en måneds tid siden den spontane idé at sprede lidt blomsterstøv blandt nogle mennesker, der ikke har så forfærdeligt længe igen.

Det endte med en tur på Plejehjemmet Slottet, der er et LGBT+ venligt plejehjem i København, hvor han delte blomster ud til beboerne. Du kan se videoen øverst i artiklen.

LÆS OGSÅ: Seebach taler ud efter bitter strid: Ingen kontakt

- Jeg spurgte, om jeg måtte komme ud og give nogle blomster til deres beboere, og det synes de bare var dejligt. Det var rimelig simpelt. Der var ikke det store lysshow. Vi fik en varevogn fyldt med blomster klokken fem om morgenen. Vi stod i plejehjemmets spabad, hvor beboerne får et bad en gang imellem og bandt blomster. Det var en rigtig god dag og meget givende for os alle sammen, fortæller Basim til HER&NU og uddyber, hvorfor dagen betød så meget for ham:

- Jeg fik aldrig givet blomster til min far, så det er en form for helingsproces for mig at gøre det her. De seneste par måneder har været ekstremt følelsesmæssigt intense, jeg har talt meget om mine forældres død. Det er rigtig dejligt, men jeg kan også godt mærke, at det er hårdt. Men jeg synes, det er en vigtig snak at tage derude. Måske kan døden minde os om at leve.

LÆS OGSÅ: Dansk komiker brutalt overfaldet på gaden

Beboeerne var lige dele glade og forvirrede over, hvorfor de en grå januardag pludselig skulle have en buket farverige blomster fra en person, de ikke kendte.

- Der var nogen, der spurgte, "Hvorfor skal jeg have blomster?", og jeg svarede, "Det skal du, fordi det fortjener du". Der var mange af beboerne, der blev rørte, fordi de aldrig har fået blomster, forklarer Basim og fortsætter:

- Det bekræfter mig også i de ting, Johnny fortalte mig på hospice. Mænd får sjældent blomster, og hvis de gør, så ser de dem måske ikke, fordi de ligger i deres grav. Mænd får typisk en flaske alkohol at fylde sin krop med, men de får ikke blomster.

LÆS OGSÅ: Efter voldsom arbejdsulykke: Overraskede lægerne

Videregiver sin fars budskab

Basim understreger dog, at selvom blomster efterhånden er blevet en klassiker, når det kommer til at vise sin kærlighed, så ligger der meget mere gemt mellem de farverige blomsterblade.

- Det er ikke så meget blomsterne. De er en metafor for at udtrykke sin omsorg og være kærlig over for et andet menneske og vise, at man holder af et andet menneske. Det kan også være et kram eller ord. Det handler om at anerkende hinanden, mens vi har hinanden, og mens vi kan. Vi skal være bedre til at komme hinanden ved, også folk vi ikke kender. Det er ikke så farligt. Jeg vil gerne inspirere, og det starter med mig selv, fortæller han.

Men blomstermetaforen står alligevel stærkt hos Basim, og det kommer ikke helt fra fremmede. Også hans far brugte billedsproget hele livet, og derfor kunne Basim også mærke ham, da han delte blomster ud på plejehjemmet.

- Jeg har min far med mig. Han var poet og ordsmed. Han kunne nærmest kun tale i metaforer. Min far underskrev altid sine breve og mails med citatet, "Kærlighed er som en blomst. Hvis du ikke vander den, visner den og dør". Det var så pinligt som barn. Hans budskab var, at man skulle huske hinanden. Det er først i dag, at det er gået op for mig, hvor meget der ligger i det at give blomster, fortæller Basim og understreger, at hans far havde været lykkelig, hvis han havde fået en buket.

LÆS OGSÅ: AFSLØRING: Lene Beier med i 'Forræder'

Budskabet er blandt andet, at man skal huske at sætte pris på det, man har, for pludselig er det der ikke længere, og det ved Basim om nogen, men han understreger også, at han er kommet frem til, at det i sidste ende handler om at gøre det så godt, man kan.

- Jeg tror altid, vi kan gøre mere. Jeg kunne godt have taget telefonen eller besøgt mine forældre en ekstra gang. I og med at jeg har mistet to mennesker, jeg elsker meget højt tidligt i mit liv, så sætter det nogle tanker i gang. Når man bliver konfronteret med døden og livet, at det bare er til låns, så tror jeg man automatisk bliver mere taknemmelig. Vi er mennesker, så det er ikke altid, vi gør det.

LÆS OGSÅ: Julie Kriegler viser kæresten frem for første gang: Kendt fra tv

På lørdag er det dog en helt anden måde, Basim deler sit budskab på, når det årlige 'Melodi Grand Prix' løber af stablen. Her skifter han plejehjemmet ud med DR koncerthuset, hvor den står på lysshow, sang og dans, og Basim skal optræde med sangen 'Johnny'.

- Johnny er mange ting. Han er en mand, jeg møder på et hospice, men han er også min far. En faderfigur. Han er også døden og sorgen, forklarer Basim.

LÆS OGSÅ: Stephania Potalivo: Her er min store kærlighed

At stå på scenen er en sejr

Basim vandt det danske 'Melodi Grand Prix' tilbage i 2014, så han har allerede oplevet den ikoniske scene. At blive udråbt som vinder. Det store 'Eurovision'-show. Hele Europas øjne rettet mod ham.

Derfor går han ind til dette års musikfest med et lidt andet formål, end da han sang "skuba duba dabda dididaj" for ti år siden.

- Min intention er at stå på scenen og dele et budskab og en påmindelse, jeg har fået tidligt i mit liv af en læremester. Allerede at få lov at stå på scenen er en sejr. At kunne spille sangen for så mange mennesker. Men jeg håber også, at folk kan se, at budskabet også fungerer ude over landets grænser.

Formålet med sangen og deltagelsen i konkurrencen er altså at at så nogle tanker hos så mange mennesker som muligt, selvom Basim godt er klar over, at det måske ikke er alle, der griber frøene.

- Det er en påmindelse om at huske at leve livet og huske hinanden, mens vi har hinanden. Mest af alt til mig selv. Jeg har skrevet sangen til mig selv til at starte med. Hvad var det, jeg lærte af min sorg? Det er ikke trist. Det er en kæmpe glæde, at jeg har lært det. Det er en glad sang. Jeg vender sorgen til noget positivt, afslutter han.

LÆS OGSÅ: AFSLØRING: Pitzner med i 'Forræder'

Du kan se 'Dansk Melodi Grand Prix' på lørdag klokken 20 på DR. Du kan se alle deltagerne HER.