SE BILLEDERNE: Berørt Margrethe nejede for de faldne - Her & Nu

SE BILLEDERNE: Berørt Margrethe nejede for de faldne

I anledningen af 75-året for Danmarks befrielse, besøgte dronning Margrethe Mindelunden for at vise sin respekt til de faldne frihedskæmpere.

Af Nikolaj Vraa - 16. maj 2020 kl. 11:58
Da tonerne af ‘Last post’ havde lydt, nejede dronning Margrethe dybt for at vise de faldne modstandsfolk sin største respekt. Og så stod hun helt stille foran Axel Poulsens monument ‘For Danmark’, der viser en mor med sin dræbte søn.
– Drenge, I drenge som døde. I tændte for Danmark i dybeste mulm en lysende morgenrøde, lyder inskriptionen på monumentet, der tårner over det store gravfelt. Ordene er indledningen på præsten Kaj Munks digt ‘De Faldne’ til de 23 soldater, der den 29. august 1943 blev dræbt under tyskernes angreb på den danske hær og flåde. Kaj Munk blev selv myrdet af Gestapo i 1944.
LÆS OGSÅ: ‘Nybygger’-par siger farvel
Højtideligheden var det første offentlige arrangement, dronningen deltog i, siden hun i midten af marts kom hjem fra Norge. Dronningen var dybt bevæget, og man kunne se, at hun flere gange måtte samle sig for at rumme den store sorg over de mange unge dræbte mænd og kvinder, der hviler i Mindelunden. Mange tortureret og myrdet på bestialsk vis eller henrettet blot få meter fra, hvor hun stod og tænkte på dem.
Samme aften sørgede hun for, at der blev tændt lys i vinduerne i Christian IX’s Palæ på Amalienborg og på Fredensborg Slot for at markere befrielsen og mindes de døde.
LÆS OGSÅ: Ny trend hitter på Instagram: Skal du være med?
LÆS OGSÅ: Geggo sætter ord på sin abort: Jeg fik voldsomme smerter