Allerede inden kronprins Frederik blev far, havde han besluttet, at hans børn skulle have en helt anderledes barndom end den, han selv fik. Dronning Margrethe og prins Henrik lod ham og prins Joachim bo for sig selv på Amalienborg med deres fælles barnepige, Else Petersen, og havde kun begrænset kontakt i det daglige. Det betød, at han fik et distanceret forhold til forældrene og et problem med sin status som kongelig.
- Mine børn skal have en mildere opdragelse. Og jeg vil være mere sammen med mine børn, end jeg var med mine forældre, sagde han i et interview med TV2 og fortalte, at han i modsætning til dem ville tale med sine børn om kongefamiliens status.
LÆS OGSÅ: Dronning Margrethe i gummistøvler: Mod lysere tider
- De var ligesom beklemte, tøvende og kunne ikke rigtig finde ud af at fortælle det til os. Det var et stort minus. Det gjorde mig usikker og til tider sky og kejtet, og senere fik jeg så slag for det i pressen, fordi jeg opførte mig mærkeligt. Jeg synes måske nok, de skulle have talt med mig om det. Når vores børn i dag spørger: ”Hvorfor skal vi nu det?”, så prøver jeg at forklare det grundigt, som var det en slags grundbogsstof om vores særlige verden og familie. Så siger jeg: ”Prøv lige at høre her, på det her punkt er vi anderledes stillet, fordi vi trods alt er dem, vi er. Vi har en titel.” Det har jeg det godt med at sige.
LÆS OGSÅ: Prins Henriks kok taler ud: Til sidst gik det helt galt
Sammen med barnepigen Else ses kronprins Frederik og prins Joachim ved Toldboden i maj 1975 for at vinke farvel til deres forældre, dronning Margrethe og prins Henrik, der med kongeskibet Dannebrog sejlede til Rusland (Foto: Peer Pedersen/Ritzau Scanpix)
Mistede sit livs kærlighed
Da Frederik i forbindelse med sin 50-års fødselsdag gjorde status over sit liv, tøvede han ikke med at kalde Else Petersen for sin og Joachims reservemor.
- Hun var vores reservemor i over tyve år og noget af et livsstykke. Hun viede sit liv til at passe og pleje børn efter at have mistet sit livs store kærlighed. Han var en af de danske soldater, der blev skudt ved grænsen 9. april 1940, sagde han i bogen 'Under bjælken', hvor han i detaljer fortalte, hvor nært et forhold de fik til Else Petersen.
- Else var meget dansk i sin facon, både autoritær, retskaffen og disciplineret og måtte jo undertrykke de varme, moderlige følelser, hun havde for mig og min bror, gennem alle årene. Hun vidste, at hun ikke var en forælder for os, men skulle sørge for, at min mor og far var tilfredse med den måde, vi var på. Jeg husker, hun tog os op, holdt om os, krammede os og var så tæt på, som forældre kan være, fortalte han i erindringsbogen.
LÆS OGSÅ: Prins Felix går i sin fars fodspor
Else Petersen var også med under kongefamiliens ferier i Frankrig (Foto: Willy Henriksen/Ritzau Scanpix)
Berlingskes kongehusekspert Jakob Steen Olsen er ikke i tvivl om, at kronprins Frederik gør en stor indsats for at han kan være der for sine børn og have et så almindeligt et familieliv som muligt.
- Han har aldrig lagt skjul på, at forældrene i høj grad levede deres egne liv, ”fjernt” fra deres to sønner. De optrådte nærmest som gæster i deres børns liv og overlod dem det meste af tiden i andres varetægt. Når vi skal skabe vores egne liv, kan vi enten vælge at kopiere vores forældre eller tage udgangspunkt i, at vi vil gøre tingene på en anden måde.
- Det er tydeligt, at kronprins Frederik sammen med kronprinsesse Mary har truffet en beslutning om at følge så tæt med i deres børns liv, som overhovedet muligt. De lever ikke adskilt fra deres børn, men har en hverdag, der ligner enhver anden, almindelig families – et nært familieliv, der er helt anderledes end det noget mere køligt distancede og følelsesmæssigt rationerede, kronprinsen selv oplevede i sin barndom, lyder vurderingen fra Jakob Steen Olsen.
LÆS OGSÅ: Mette Frederiksen går ind i ‘X Factor’-debat: Det har taget overhånd
Ved kronprins Frederik og prins Joachims bryllupper og barnedåbe var Else Petersen altid på gæstelisten. Her præsenterer Frederik og Mary hende for prins Christian ved receptionen efter hans barnedåb i Holmens kirke (Foto: Klaus Bo Christensen)
Var med til bisættelsen
Ifølge Trine Villemanns bog '1015 København K' blev Else Petersen opsagt kort før sit 25-års jubilæum i 1993 og måtte fraflytte sin lejlighed på Amalienborg. Det var ifølge Villemann prins Joachim, der måtte tage konfrontationen og give den hårde besked. Det var dog også ham, der efter flere års kold luft inviterede hende med til prins Nikolais barnedåb i 1999.
Siden deltog hun også i deres bryllupper og barnedåbe. Kronprins Frederik og prins Joachim var også blandt de få gæster ved Else Petersens bisættelse på Fyn i 2016, og i 'Under bjælken' udtrykte Frederik stor beundring for hendes indsats for dem.
- Det er klart, at hun måtte lægge bånd på sig selv. Det var to små børn og siden større drenge, der skulle afleveres til nogle forældre, som havde deres facon og levede et anderledes og fjernt liv i forhold til deres drenge. Et forældrepar, som havde uddelegeret en deltidsopgave til en barnepige, der helt helligede sig opgaven, aldrig søgte væk, men blev hos os i alle årene.
LÆS OGSÅ: Rift om Alex: Ombejlet af rigmænd
LÆS OGSÅ: Uheldige Mary: Mystik om sæbeøje