Kongehusets ”nazistiske forbindelser”: Et mørkt kapitel

I bogen 'Ridser i lakken', der netop er udkommet, belyser journalisten Peter Kramer kongehusets påståede nazistiske forbindelser i perioden fra Hitlers magtovertagelse i 1933 og 10 år frem.

Den kongelige familie havde i 1930’erne angiveligt tætte forbindelser til det nazistiske Tyskland, hvor Christian 10. flere gange besøgte Adolf Hitler, mens det daværende kronprinspar, Frederik og Ingrid, var gæster hos Hermann Göring. 

I bogen 'Ridser i lakken', der netop er udkommet, belyser journalisten Peter Kramer kongehusets påståede nazistiske forbindelser i perioden fra Hitlers magtovertagelse i 1933 og 10 år frem. 

Christian 10.s hustru, dronning Alexandrine, var tyskfødt og en del af den kejserfamilie, der blev afsat efter 1. Verdenskrig. Den kejserlige familie støttede Hitler og nazipartiet, da de så dem som en vej tilbage til tronen.

– En ting er, at Danmarks kongelige besøgte familien i Berlin, men de gjorde meget mere end det. Kongen besøgte Hitlers regering én gang og mødtes med Hitler selv tre gange. Han uddelte ordener til et hav af topnazister, og kronprinsparret var æresgæster til fest hos Göring. Bare for at nævne nogle få eksempler, fortæller Kramer til Avisen Danmark.

LÆS OGSÅ: Janni Ree og Jeppe Stokholm har familiens opbakning

Artiklen fortsætter under billedet...

Her ses prinsesse Ingrid som nummer to fra venstre, derefter Hermann Göring, dennes hustru, Emmy Göring, og kronprins Frederik.

Kramer noterer sig i bogen, at den tætte kontakt efter besættelsen blev suppleret med, at Christian 10. offentligt gik i rette med modstandsbevægelsen. 

Så sent som tre måneder før Danmark i august 1943 afbrød samarbejdsaftalen med tyskerne, betegnede kongen i en radiotale deres indsats som ”forkastelige handlinger,” der blev udført af ”ansvarsløse personer.”

Peter Kramer har forsøgt at få adgang til kongehusets arkiver for at læse Christian 10.s dagbogsnotater, men har fået afslag fra Rigsarkivet. Kongehuset ønsker ikke at kommentere bogen.

LÆS OGSÅ: Ulykkelige Philine: Jeg er skuffet og ked af det

Artiklen er første gang bragt i denne uges HER&NU-blad. Du kan tegne et abonnement ved at klikke HER.

Bogen er blandt andet illustreret med private billeder fra Görings fotoalbummer, der er bevaret i det amerikaske kongresbiblioteks arkiv i Washington DC.