Kong Frederiks rørende gensyn efter 20 år: Hun var som en mor

På torvet i Gråsten stod kongen pludselig ansigt til ansigt med en 78-årig kvinde, der har en helt særlig plads i hans hjerte.

For snart 40 år siden knyttede kong Frederik et helt særligt venskab med et lokalt ægtepar i Sønderborg.

Og ved residensforlæggelsen til Gråsten fik han et rørende gensyn med den nu 78-årige Helga Thaysen, der i kongens soldatertid drev Havnegrillen overfor Sønderborg Kaserne med sin nu afdøde mand, Bent.

Sammen med en række andre plejehjemsbeboere havde Helga ved modtagelsen fået plads i første række på Gråsten Torv, så hun kunne give hånd til kongen.

Og det blev et meget rørende gensyn for dem begge.

– Det var så dejligt, sagde Helga Thaysen med tårer i øjnene bagefter til HER&NU.

Hun overrakte også kong Frederik en flot buket blomster til dronning Mary – akkurat som hun i gamle dage sørgede for, at han fik friske blomster med, når han skulle besøge sin mormor, dronning Ingrid, på Graasten Slot.

LÆS OGSÅ: SE BILLEDERNE: Prinsesse Kate trodser kræftbehandling

Artiklen fortsætter under billederne...

Kongen hilste hjerteligt på både Helga Thaysen og hendes søn, Lars.
Helga Thaysen ses forrest i den limegrønne jakke, og lige bag hende sønnen, Lars.

Et andet hjem

Kong Frederik var blot 18 år, da han i starten af 1987 påbegyndte sergentuddannelsen i Sønderborg. Havnegrillen, der lå overfor kasernen, blev hurtigt hans andet hjem og værtsparret tog ham til sig og blev en slags reserveforældre.

LÆS OGSÅ: Kække prins Vincent: Sad bag rattet med far som passager

Som de i øvrigt gjorde med mange af hans soldaterkammerater, der også var langt hjemmefra og havde brug for omsorg.

– På den måde fik han ikke nogen særbehandling. Alle blev behandlet lige godt. For min mor og far var han ser det bed han mærke i, forklarer Helga Thaysens søn, Lars, der ligesom sin storebror hjalp til bag disken.

LÆS OGSÅ: Dronning Margrethe i fuld flor: Grinebider

Dronning Margrethe får øje på sine sønner blandt de soldater, der i 1987 stod opmarcheret for at tage imod hende ved et besøg i Sønderborg.
Sammen med blandt andre vennen Peter Heering deltog kong Frederik og prins Joachim i 1990 i familiens Thaysens reception efter Havnegrillens ombygning. Helga ses i den gule bluse.

I kongens erindringsbog 'Under bjælken' kan man læse, at Helga og Bent Thaysen hjalp de kommende sergenter med alt fra ”kredit til at lappe en bluse eller sy en knap i uniformen”.

Familien boede lige over grillbaren og sørgede også for husly, når Frederik efter en tur i byen kom for sent hjem til at blive lukket ind på kasernen.

– De er fantastiske, som en anden mor og far, sagde kong Frederik om Helga og Bent i et interview med Jydske Tidende, efter han havde bestået sin eksamen.

Havnegrillen blev kongens andet hjem under hans soldatertid.

Julekort i årevis

I mange år sendte kongen også julekort til familien Thaysen, ligesom han og prins Joachim ofte lagde vejen forbi, når de var i området. Inden parret i midten af 1990'erne bortforpagtede. Havnegrillen, deltog de kongelige brødre også i parrets åbningsreception efter en større ombygning.

Da kongen og dronningen i 2004 var i Sønderborg efter deres bryllup, besøgte de også sammen kasernen. Her blev Frederik i Parolesalen overrasket af sine gamle kammerater og lærere samt Helga og Bent, som han omgående faldt om halsen.

At Sønderborg og Gråsten har fået en helt særlig plads i kong Frederiks hjerte, vidner hans utallige besøg gennem årene om. Og at han nu som konge fortsætter sin egen, sine forældres og bedsteforældres tradition med sommerferier, glæder Helga Thaysen helt ubeskriveligt.

LÆS OGSÅ: Frustreret Lene Beier: Fortryder timing af millionkøb

– Det var en stor oplevelse for min mor at møde kongen igen efter så mange år. Hun er meget stolt over at have haft mulighed for at give ham nogle trygge omgivelser i hans unge år. At han nu kommer tilbage som konge, og at hun endelig har kunnet se ham igen, betyder så meget, at jeg slet ikke kan finde ord for det, slutter en taknemmelig Lars Thaysen.

LÆS OGSÅ: Medie: Han skal være med i 'Vild med dans'