Frederiks hjertelige tale: En dybfølt tak

Det var en bevæget konge, der under sin tale i anledning af 80-året for D-dag, udtrykte sin respekt for dem, der gav deres liv for andres frihed.

Nær en af strandene i Normandiet, hvor de allierede 6. juni 1944 gik i land under D-dag, udtrykte kong Frederik sin største respekt og taknemmelighed for de mange, der deltog og ikke mindst dem, der gav deres liv for andres frihed.

LÆS OGSÅ: Rasmus Tantholdt afslører nyt projekt

– Mere end 800 danskere bidrog til denne omfattende operation. Størstedelen af dem var søfolk fra den danske handelsflåde, som – stillet overfor besættelsen af Danmark i april 1940 med deres skibe – havde valgt at kæmpe under allieret flag. I løbet af krigen blev mere end halvdelen af de omkring 250 danske skibe under allierede flag sænket. Næsten tusind danske søfolk genså aldrig deres fædreland eller familie, sagde han i sin tale på Utah Beach Museum ved markeringen af 80-året for D-dag.

Forinden havde han indviet en mindemur ved monumentet for de danske søfolk.

– Jeg benytter ligeledes lejligheden til at rette en dybfølt tak til Frankrig for, for 10 år siden, at have anerkendt de danske krigssejleres bidrag under landgangen. Denne anerkendelse forstærker de historiske og vedvarende bånd mellem vores to lande; en kilde til stor stolthed, sagde kong Frederik, 56, der sluttede sin tale af med at understrege sin evige taknemmelighed for danskerne i allieret tjeneste.

LÆS OGSÅ: Dennis Knudsen tilbage på skolebænken: Jeg frygter det

Se billederne fra arrangementet herunder...

På Utah Beach Landing Museum er der blandt andet udstillet et sjældent Martin B-26 Maraude bombefly.
Kongen hilste på mange af veteranerne, der kæmpede ved D-dag i 1944.
Den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyj, 46, deltog også i markeringen af 80-årsdagen.