Troels Trier giver aldrig op: Håber på at fejre 100 år

For to år siden fik Troels Trier hjertestop efter at være blevet indlagt med en blodprop. Genoplivelsen har han brugt som udgangspunkt i sit nye show.

Efter en brutal vinter, hvor han mistede sit livs kærlighed, hustruen Rebecca Brüel, er Troels Trier langsomt ved at vænne sig til ensomheden på gården ved Kerteminde.

Artiklen fortsætter under videoen...

– Det har været en svær tid, siden Rebecca døde. Hun døde faktisk på min fødselsdag i januar. Jeg har været sammen med hende halvdelen af mit liv, så det efterlader et stort tomrum. Jeg er jo ikke vant til at være alene, men nu må vi se, hvordan det går, fortæller den 84-årige kunstner og entertainer, der dog i sit atelier har selskab af en krage, han for mange år siden reddede, da den med en brækket vinge var faldet ud af reden.

LÆS OGSÅ: Dennis Knudsen dømt igen: Mister kørekortet

– Det er Krag. Jens Otto Krag, forklarer han finurligt om fuglen, der bor i inde en stor voliere i den gamle svinestald, hvor Trier arbejder med sin kunst.

Rundt om den gamle malerifabrik, som han kærligt kalder den trælængede gård fra 1847, har han startet et stort "Vild med vilje"-projekt med vandhuller, der tiltrækker en masse insekter.

LÆS OGSÅ: Grov chikane: Grev Felix' kæreste lagt for had

– Jeg er meget optaget af klimaforandringerne. Jeg er født i 1940 og har set det accellerere helt vildt. Jeg er vokset op på landet og har kigget ned på tusindevis af fisk i kanalerne. Der var frøer, der vandrede, og guldsmede, som fløj rundt. Alt er væk. Vi må hver især være forpligtigede til at gøre, hvad vi kan, med hvor lidt jord vi end har til rådighed. Det vil tage kloden millioner af år af komme over det, vi gør ved den, lyder det ærgerligt fra Troels.

LÆS OGSÅ: Flyttede sine forældre på plejehjem: Hilda Heick ville ønske, hun kunne sige undskyld til dem

Facebook og zombie-show

I mange år drev han gårdens landbrug sammen med Rebecca, og nu fortsætter han i mindre stil med en økologisk køkkenhave.

– Højbedene dyrkes efter permakultur-principper, hvor jorden vendes så lidt som muligt, forklarer Trier, der på sin Facebook-side laver videoer sammen med datteren Rosa, hvor han fortæller, hvordan man rent praktisk gør.

LÆS OGSÅ: Medie: Han skal være med i 'Vild med dans'

Med sine højbede er Troels blevet selvforsynende med økologiske grøntsager.

For to år siden fik Troels Trier hjertestop efter at være blevet indlagt med en blodprop. Genoplivelsen har han brugt som udgangspunkt til sit nye show, hvor han synger sine og Rebeccas sange.

– Jeg gik jo hen og døde og troede, jeg vågnede op i Paradis. Jeg var jo omgivet af kvinder i hvide gevandter. Det viste sig så, at jeg var på Odense Universitetshospital. Men jeg er ikke helt klar over, hvem der egentlig vågnede. Vi kunstnere har jo et alter ego, vi bruger, når vi optræder. Jeg har lidt på fornemmelsen, at jeg er genfødt som zombie, så derfor turnerer jeg nu med et Zombie Show, fortæller han og laver sine velkendte, store øjne.

LÆS OGSÅ: Frustreret Lene Beier: Fortryder timing af millionkøb

– Jeg laver også en lille udstilling. På den måde når jeg ud til nogle folk, som måske ellers aldrig ville sætte deres ben i et galleri. Det supplerer koncerten ret godt, siger Troels Trier.

– Takket være folks dårlige smag går det skide godt med at sælge min kunst, joker han.

Håber på 100 år

Rebeccas aske er spredt i den nærliggende bugt, Kertinge Nor, og her skal Troels Triers også i, når den tid kommer.

– Næste gang jeg fylder rundt, bliver jeg 90. Det kunne da være sjovt at opleve at blive 100. Vi bliver gamle i vores familie og dør typisk af det, jeg døde af, kredsløbsforstyrrelser. Men det er en glimrende måde at dø på. Jeg sov i hvert fald godt, men jeg så ikke noget lys for enden at tunnelen. Det har jeg åbenbart ikke gjort mig fortjent til. Jeg kunne godt tænke mig at dø som Al Pacino i 'Godfather'-filmen. Han sidder ude i sin have, og så kommer der en kat og stryger sig op ad ham. Og så dør han, siger han.

LÆS OGSÅ: Heino afslører: Drømmer om ny karriere

– Jeg føler en forpligtelse til at tage rundt og synge de sange, vi har lavet sammen, siger Troels. Her fotograferet med Rebecca på sin 80-års fødselsdag i 2020.