Skuespilleren Steen Springborg.

Skuespilleren Steen Springborg: Han kunne det hele

Steen Springborg mestrede både det alvorlige og det komiske – uanset om han udfoldede sit skuespiltalent på de skrå brædder, på film eller i tv-serier.

Allerede da Steen Springborg tog fat på sin skuespillerkarriere i 1970, vakte han opsigt. For han var den yngste nogensinde, der var blevet optaget på Aarhus Teaters Elevskole. Han var bare 16 år, men talentfuld som bare pokker.

LÆS OGSÅ: Elisa Lykke ramt af kræft: Deler rørende video

Artiklen fortsætter under videoen...

Det lå måske ikke lige i kortene, at det var skuespillervejen, unge Steen Springborg skulle gå, for begge hans forældre var ejendomsmæglere. Men teenageren fra Aarhus var bidt af at spille teater, og straks efter at være færdiguddannet rykkede han til hovedstaden, hvor han fra 1974 var ansat på Det Kongelige Teater.

Og gennembruddet lod ikke vente på sig. Splitternøgen entrede han nationalscenen i 'Hesteguden', hvor han spillede over for en lige så bar Birthe Neumann.

Allerede året efter debuterede Steen Springborg på film i 'Per', som havde Ole Ernst i titelrollen. I 1975 medvirkede han desuden i filmen 'Kun sandheden' med en præstation, der kastede en Bodil-nominering af sig.

Det var også i 1975, han debuterede som revyskuespiller i Bornholmerrevyen. Her viste han store evner for komik, hvilket han siden skulle give prøver på mange gange i løbet af karrieren.

Steen Springborg blev gift med oversergent Marianne Buch Quistorff, men ægteskabet holdt ikke længe. I 1979 giftede han sig igen – denne gang med Sandra Foss, direktør for Unique Models og senere producer i DR. De to fik sammen tre børn.

LÆS OGSÅ: Dennis Knudsen: Jeg skal have en kæmpe ansigtsløftning

Steen Springborg som instruktør på Café Teatret i 1977.

Elvis Hansen

Ud over brylluppet med Sandra Foss skete der andre afgørende ting i Steen Springborgs liv i 1979. Han forlod Det Kongelige Teater og blev for alvor landskendt, da han dukkede op i DR’s populære krimiserie 'En by i provinsen'. Han spillede den unge, motionerende og flittige kriminalassistent H. E. Blücker-Olsen, som bragte helt nye politimetoder ind på gården – ofte til irritation for en garvet kriminalassistent som Samuel (Jens Okking) og andre erfarne politifolk.

1980’erne bød på utallige roller til Steen Springborg – både på teatrene, i flere revyer og på film og i tv-serier. Desuden var han fra 1985 og tre år frem direktør for underholdningsteatret Lorry på Frederiksberg.

På film brugte han sit komiske talent i 'Elvis Hansen – en samfundshjælper', hvor han spillede den altdominerende hovedrolle som en bistandsklient, der kan klare hele verden fra sofaen.

I 1989 blev Steen Springborg tilknyttet Amagerscenen og Gladsaxe Teater, og sammen med Ole Ernst, som han havde spillet sammen med i sin filmdebut, begyndte han at lave en række succesfulde kabareter. De to nære venner var et festligt makkerpar.

I 1998 dukkede komedieserien 'Pas på mor' op på tv-skærmen. Den ret glemsomme, men kløgtige mor blev spillet af Grethe Holmer, og hendes travle sønner, som forsøger at stille hende tilfreds, blev spillet af Steen Springborg og Steen Stig Lommer.

To år senere kunne man se Steen Springborg i en noget mere alvorlig rolle i serien 'Edderkoppen'. Og i 2004 lagde han sig bevidst op ad Marlon Brandos ”Godfather”-rolle, da han spillede direktør Gregersen i 'Familien Gregersen'.

LÆS OGSÅ: Ikke set på tv: Alvorssnak med Emilie efter optagelserne

Artiklen fortsætter under billederne...

Taulov i 'Edderkoppen' fra 2000.
Grethe Holmer, Steen Springborg og Steen Stig Lommer i 'Pas på mor'.

Farvel til vennen

I 2013 blev Steen Springborg skilt fra Sandra, men de to bevarede et nært venskab. Samme år måtte han tage afsked med vennen Ole Ernst i kapellet på Vestre Kirkegård. Ole Ernst havde frabedt sig præst og kirke, så det blev Steen Springborg, der stod for højtideligheden. Og med både rørende og muntre fortællinger greb han de mange fremmødte gæster om hjertet og fik sendt sin kære makker videre på flotteste vis.

I 2017 valgte Steen Springborg at sætte punktum for sin egen karriere, efter at han var ude for en alvorlig ulykke. Da han ville gå ud af en bus, blev hans ene fod klemt mellem trinbrættet og kantstenen. Han væltede forover og brækkede foden så voldsomt, at han blev afhængig af hjemmepleje i over to måneder.

Man kan bruge lang tid og megen plads på at remse roller op fra Steen Springborgs cv, men skal man sætte spot på bare en enkelt af mange store præstationer på de skrå brædder, vælger vi rollen som Roger De Bris i 'The Producers' i 2006. Han var så fremragende, at da forestillingen blev genopsat på Det Ny Teater i 2022, var der stillet billeder af Steen Springborg i glansrollen op på konsolbordet i Roger De Briis’ ekstravagante lejlighed. Michael Carøe, der denne gang spillede rollen, syntes, det var en fin hilsen til Steen Springborg.

LÆS OGSÅ: Fejl i ‘Forræder’: Nu forklarer TV 2

23. april 2021 døde Steen Springborg i sin lejlighed i Skuespillerforeningens Hus – blot fire dage efter sin 67-års fødselsdag.

Steen Springborg mestrede både de alvorlige og de komiske roller.