Sara Blædel om den skjulte ondskab: En mors mareridt

I sin bog 'Sår' skriver Sara Blædel om de sociale mediers magt.

Hvor godt kender du egentlig dit eget barn, når det kommer til stykket? Ved du, hvordan det agerer på sociale medier? Den tanke er endt som en grufuld, bloddryppende krimi, hvor en ung kvinde tager sit eget liv efter at være blevet forfulgt og chikaneret på nettet.

LÆS OGSÅ: DR-vært modtog dødstrusler: Jeg blev virkelig bange

Bogen 'Sår' er begået af de to krimiforfattere Sara Blædel og Mads Peder Nordbo. Begge er forældre til enebørn, som de er tæt knyttede til, Mads til en datter på 21 år og Sara til Adam på 26 år.

I dag er Saras søn, Adam, en voksen mand på 26 år.
– Jeg tvang ikke Adam til at være ven med mig på de
sociale medier, og jeg har ikke tjekket hans medier,
siger Sara.
I dag er Saras søn, Adam, en voksen mand på 26 år. – Jeg tvang ikke Adam til at være ven med mig på de sociale medier, og jeg har ikke tjekket hans medier, siger Sara.

Det var tanken om børnenes gang på de sociale medier, der gav makkerparret idéen til bogen. Især muligheden for, at børnene uforvarende kom til at skade nogen med det, de skrev – og at de som forældre intet kunne gøre for at hjælpe, fortæller Sara Blædel, 58, da HER&NU møder hende i hendes sommerhus i Hornbæk, hvor en stor del af 'Sår' er blevet til.

LÆS OGSÅ: Sussi overrasker: Scorer nyt job

– Vi vil jo gerne have, at vores unge mennesker engagerer sig i forskellige ting. Der har da været perioder, hvor jeg har tænkt om Adam: ”Skulle du ikke til at få dig en hobby, så du ikke spilder dit ungdomsliv?”, og så har jeg alligevel overladt det til ham at styre det selv, siger Sara og fortsætter:

– Når jeg ser tilbage nu, hvor Adam er 26 år, supervelfungerende og har det godt, så kunne det ikke have været bedre. Man skal jo ikke tro som mor, at man har vidst alt, hvad der foregik i hans teenageår. Vi talte jo slet ikke nok om, hvilke sociale medier, han var på, men for 10 år siden var det anderledes.

– Digitale krænkelser er farligt og ondskabsfuldt, og
du kan ikke se det komme. Den skjulte ondskab er
noget af det farligste.
– Digitale krænkelser er farligt og ondskabsfuldt, og du kan ikke se det komme. Den skjulte ondskab er noget af det farligste.

De vidste ikke noget

Sara Blædel fortæller grinende, at hendes egne forældre heldigvis ikke vidste alt om, hvad hun lavede som ung.

– Ikke, at jeg var ond mod nogen, men de vidste jo ikke halvdelen af det, jeg havde lavet, siger hun fuldt bevidst om, at tiden er en anden nu.

LÆS OGSÅ: Mette afslører: Det var ikke meningen

– Der, hvor man kan være bekymret i dag, er jo i online og SoMe-land. Det er helt omkostningsfrit at sidde bag tasterne og svine folk til. Kalde dem alle mulige ting. Helt gratis. Fordi man ikke behøver at stå ved, hvem man selv er. Det bekymrer mig, siger Sara. Herfra er det nærliggende at trække paralleller til 'Sår'.

– Det mest fortvivlende er, hvis du ikke kan mærke på dit barn, at der er noget galt. Og hvordan finder du ud af det, siger hun og fortsætter:

– I gamle dage ville man kunne tage fat i
forældrene til de børn, som mobber. I dag
er det ude af kontrol online.
– I gamle dage ville man kunne tage fat i forældrene til de børn, som mobber. I dag er det ude af kontrol online.

– Jeg kan huske følelsen fra min egen skoletid, hvis man kom til at kvaje sig foran de andre i skolen, sige noget dumt eller skvatte, hvor det blev så pinligt, at man ikke var til at tvinge i skole resten af ugen. Jeg kan slet ikke sætte mig ind i, hvordan det er i dag med alle de videoer, som bliver delt alle steder.

LÆS OGSÅ: ‘Nybyggerne’-par har købt nyt hus

Helt ude af kontrol, siger Sara, som heldigvis altid har haft følelsen af, at hendes egen søn havde det godt.