Lars Lilholt synger om at være døden nær: Jeg vil ikke miste livet

Lars blev opereret 15 gange i sit sygdomsforløb, og han skal scannes igen til januar. Det gør ham selvfølgelig nervøs, men han ser lyst på de næste 10 år.

Det er ikke tilfældigt, at Lars Lilholt har en sommerfugl på sit nye album ”Kosmiske kindkys”. I antikkens Grækenland var sommerfuglen den form, sjælen fløj bort fra legemet i. Heldigvis har Lars’ sjæl ikke forladt hans legeme, men det var meget tæt på, da han blev ramt af tarmkræft, tarmslyng og bughindebetændelse.

– For to år siden var jeg dødssyg, og jeg var SÅ tæt på at stå af. Hele pladen er noget, jeg har skrevet i tiden efter i en anden bevidsthed. Efter at have ligget på Skejby Sygehus i to måneder kom jeg hjem i rullestol og skulle til at lære alt igen forfra. Men nu er jeg frisk igen, fortæller en spillevende Lars Lilholt, 71, da HER&NU besøger ham i hjemmet i Ry ved Silkeborg, hvor han bor sammen med hustruen Ninna.

LÆS OGSÅ: Adam Price med stor nyhed: Gør det igen

Lars Lilholt.

– Den første sang, jeg skrev, var ”Når pynten skrælles af”, for det var sådan, jeg havde det, da jeg kom hjem. Der var fand’me ikke noget tilbage andet end kærligheden, og min hustru passede mig.

Lars nedtoner ikke, hvor tæt han var på døden, og i sangen ”Alle de ar jeg har” synger han bl.a. ”arret under navlen er fra, da jeg fik kræft, lægen slog alarm, og de fjernede 40 cm af min tarm”.

– Det var jo min virkelighed og det, jeg har kæmpet mig op fra. Alt andet ville være ligegyldigt gøgl. Det har været vigtigt for mig at komme i gang igen, for at spille musik er det, jeg gør. Jeg har altid skrevet og sunget ud fra, hvor jeg er. Nu er jeg her, hvor jeg har det rigtigt godt og håber ikke, at det kræftlort kommer tilbage.

LÆS OGSÅ: Frederik og Morten tager stort skridt mod juridisk forældreskab

Artiklen fortsætter under billederne...

– Jeg laver nogle sniglytter-koncerter, hvor jeg bare er mig og en guitar på scenen og fortæller om, hvordan sangene er blevet til. Bl.a. på Hotel Cecil i København, Tobakken i Esbjerg og Horsens Ny Teater.

Ingen dødsangst

Lars blev opereret 15 gange i sit sygdomsforløb, og han skal scannes igen til januar. Det gør ham selvfølgelig nervøs, men han ser lyst på de næste 10 år. Og han lider ikke af dødsangst.

– Det værste var, da jeg fik bughindebetændelse. Det dør man af. Jeg har aldrig oplevet noget, der gjorde så ondt, at jeg skreg af smerte. Kirurgen blev hentet på sin bopæl klokken fire om natten og opererede på mig i 10 timer. Jeg vågnede op på intensiv, og hele min familie sad omkring mig. Fire måneder senere får jeg at vide, at de var kaldt ind for at sige farvel. Det slog mig ud. Først da går det op for mig, hvor slemt det har været.

LÆS OGSÅ: Efter grimt fald: Lene Beier giver status på helbredet

– Det, jeg er mest ked af, er, at min familie var så bange for, at jeg skulle dø.

Lars’ store familie med børnene Lærke, 41, Luna, 30, og Sofus, 27, samt børnebørn slog en ring af kærlighed om Lars.

– Da jeg lå på hospitalet, var Ninna der hver dag i otte timer og sørgede hele tiden for, at der ikke gik noget galt. Luna var der hver nat. Hun er uddannet medicinalkemiker, så hun tjekkede al den medicin, jeg fik, så der ikke skete fejl. Det er jeg dybt taknemmelig for. Det står klart for mig nu, hvor afhængig jeg er af Ninna og børnene.

LÆS OGSÅ: Line Baun Danielsen har taget stor beslutning: Trækker stikket

Lilholt har skrevet sangen ”Rosen min”, og Plantetorvet har opkaldt en rose efter ham. Den blomstrer stadig i Lars og Ninnas have. – Den fik jeg i sommeren ’22, da jeg var rask igen, og det var meget rørende.

”Kosmiske kindkys” handler ikke om ynk og sorg, men er fyldt med håb og kærlighed.

– Jeg er en ældre mand med en del erfaring. Jeg er ikke bange for at dø, for jeg har været der. Men jeg er bange for at miste livet, fordi jeg har det skægt.

LÆS OGSÅ: Jubler: Stephania Potalivo er gravid

Se videoen fra HER&NU's interview med Lars Lilholt, og hvor han på smukkeste vis synger nummeret "På strejtog i evigheden" øverst i artiklen.

Artiklen er første gang bragt i denne uges HER&NU-blad. Du kan tegne et abonnement ved at klikke HER.