Jytte Abildstrøm savner poesien: Vi må aldrig glemme legen

Selvom Jytte Abildstrøm næste år runder 90 år, er hun ikke for gammel til leg.

Solstråler kaster sig ind gennem ældgamle mosaikvinduer og varmer det hule kirkerum. Hen over kirkegulvet svæver en sky af orange hår, som er farvet med økologisk henna. På en varm sommerdag møder vi flyvende farmor i den smukke Roskilde Domkirke nær hendes hjem i samme by.

LÆS OGSÅ: Stor politiaktion hos Robert Hansen

Jytte Abildstrøm er blandt de mange, der savner
Dario Campeotto, som gik bort i april. – Jeg mødte
Dario for mange år siden, så vi har holdt en lille, sjov
kontakt. Det var sjovt, at han kom med i ”Flyvende
farmor”. Og Dario var jo et meget kærligt væsen. Jeg
savner ham, fordi han var en rigtig spøjs fætter, siger
Jytte med et smil.
Jytte Abildstrøm er blandt de mange, der savner Dario Campeotto, som gik bort i april. – Jeg mødte Dario for mange år siden, så vi har holdt en lille, sjov kontakt. Det var sjovt, at han kom med i ”Flyvende farmor”. Og Dario var jo et meget kærligt væsen. Jeg savner ham, fordi han var en rigtig spøjs fætter, siger Jytte med et smil.

Jytte Abildstrøms sind er lige så fuldt af farver som hendes hår, og selvom der næste år skal 90 lys i lagkagen, er livet ikke kedeligt.

– Man skal aldrig glemme at lege. Der er nogen, der siger: ”Nu er vi for gamle, og så skal vi ikke lege mere”. Det er jo sørgeligt. Det holder én glad at lege, og det er vigtigt.

LÆS OGSÅ: Jim Lyngvilds vilde køb: Hjemsøgt slot for tocifret millionbeløb

Hvis du spørger Jytte Abildstrøm, 89, hvad åndelighed betyder for hende, så hiver hun en bog frem og læser højt af digtet ”Den fregnede gartner fra Bagsværd” af Halfdan Rasmussen. Digtet er udgivet i hendes bog ”Flyvende farmors mirakuløse myggestik”.

Åndeligheden ligger i poesien, og det er en sand tragedie, at vi ikke længere læser de gamle forfattere som Halfdan Rasmussen, Jeppe Aakjær, Elsa Gress og mange flere, mener Jytte, som begræder, at vi har glemt poesien og filosofien.

LÆS OGSÅ: Det laver 'Bachelorette'-fyrene, når de ikke er på date

Roskilde Domkirke danner en smuk baggrund for den
farvestrålende skuespillers sommerstemning.
Roskilde Domkirke danner en smuk baggrund for den farvestrålende skuespillers sommerstemning.

– Socialrealismen har taget poesien og skønheden væk fra voksne og børn. Jeg er ked af at sige det. Man har taget poesien væk. Der er jo ingen, der læser Jeppe Aakjær mere. Og hvis man ikke har poesien, så har man heller ikke respekt for den, forklarer Jytte.

I sit mageårige arbejde med dukketeater og historiefortællinger har Jytte lært, at børn også kan filosofere over det åndelige. Én oplevelse har særligt bidt sig fast hos flyvende farmor. Under en forestilling på en skole læste Jytte eventyret 'Den onde fyrste' af H. C. Andersen. I eventyret får en fyrste storhedsvanvid, og da han vil besejre Gud, sender Gud en myg ned til ham, som stikker ham i øret, hvilket afslører hans vanvid for soldaterne. Historien gjorde et stort indtryk hos et af børnene blandt publikum.

LÆS OGSÅ: Nicolai Schwartz Holst udsat for chikane

Jytte Abildstrøm nyder
livet – og
dyrelivet – i
Roskilde,
hvor hun bor
i det økologiske kollektiv Munksøgård.
Jytte Abildstrøm nyder livet – og dyrelivet – i Roskilde, hvor hun bor i det økologiske kollektiv Munksøgård.

– Pludselig stod der en lille dreng nede ved døren. Han sagde: ”Er der mange myg her på skolen?” Lærerinden så på ham og spurgte, om han havde set nogen. Nej, lød svaret. Men hvorfor spurgte han?: ”Jo, for jeg var ond ved en dreng forleden dag, så der skulle nødigt være nogen myg i dag.” Selv når du er lille, så tænker du over det gode og det onde, siger Jytte.

LÆS OGSÅ: Troels Mallings pusterum: Herligt på Hesnæs