Jonas og Anders på tur: Kæmper for klimaet

Det nye TV 2-makkerpar, Jonas Mogensen og Anders Brink Madsen, vil inspirere andre med at rejse mere klimavenligt.

I en verden, hvor klimaændringerne kaster lange skygger over fremtiden, tager det nye TV 2-program 'Med rygsæk og rullekuffert' seerne med på en anderledes rejse. Komikeren Jonas Mogensen og skuespilleren Anders Brink Madsen danner makkerpar på en mission for at rejse klimavenligt – uden at miste humøret undervejs.

LÆS OGSÅ: Christopher og Cille afslører stor nyhed

Artiklen fortsætter under videoen...

– Vi fik helt oprigtigt de der lidt anderledes og fede oplevelser, fordi vi blev nødt til at søge dem og være lidt kreative. Det bliver jo aldrig CO2-neutralt at rejse, men man kan gøre sig umage med at sammensætte rejsen på den bedste måde, og det kan der nemt komme gode ting ud af, fortæller 48-årige Anders. 

Hans rejsemakker, Jonas, der tidligere har været tilbøjelig til at vælge den lette og mere magelige løsning, indrømmer, at rejsen har ændret hans syn på, hvad det vil sige at leve mere bæredygtigt.

– Det går op for én, at det faktisk ikke er helt så irriterende at tage toget ned gennem Europa, som man lige havde troet, pointerer den 38-årige komiker og afslører, hvordan programmet har vækket en ny klimabevidsthed hos ham. 

LÆS OGSÅ: Afsløring! 'Orkestret'-stjerne med i 'Vild med dans'

– Jeg har børn. Der er en klode, der skal efterlades. Men til daglig kan jeg virkelig blive fanget af magelighed. Jeg kan samtidig også blive lidt modløs, for hvad nytter det, at lille mig gør et eller andet. Men selvom det måske er en meget lille dråbe i vandet, så har Anders vist mig, at man faktisk får det godt af at have truffet nogle valg, der er knap så belastende for miljøet.

LÆS OGSÅ: 'Nybyggerne'-par er blevet gift

Artiklen fortsætter under billederne...

– Vi har været super tro mod konceptet, også når kameraerne var slukkede. Det gælder ikke kun os, men hele redaktionen, der var med os. Alle rejste klimavenligt, og der var ingen, der spiste kød, mens vi var af sted, og det er en ret fed følelse, fortæller Anders.
– Vi bor begge to i Aarhus og taler en del sammen. Vi kender jo ikke hinanden til hudløshed, og vi har aldrig haft rejseoplevelser sammen, så der var stadig nye ting, som vi oplevede ved hinanden undervejs, slår Jonas fast.
– Jeg synes egentlig, at det er blevet en meget fin balance mellem at være personlig uden at blive privat. For jeg har ikke lyst til at dele noget om hverken min familie, eller hvor jeg kommer fra. Ikke fordi der er noget hemmeligt i det, men jeg synes bare ikke, at det passer til mit job, fortæller Anders.

For Anders, der har været drivkraften bag programmets grønne ambitioner, har klimaet længe været en daglig overvejelse. 

– Jeg lever ikke klimabevidst nok. Jeg er også en almindelig dansker, der lever et almindeligt dansk liv, så jeg ville da ønske, at jeg kunne gøre det bedre. Men jeg tænker rigtig meget over det i hverdagen i de overordnede linjer og forsøger hele tiden at gøre mere. 

Det betyder, at skuespilleren blandt andet i fire år har haft en aftale med sig selv om udelukkende at købe genbrugsting og brugt tøj, mens han spiser så lidt kød som muligt, kører i elbil og prøver at begrænse sine flyveture. Han vil på ingen måde være en hellig prædikant, men for ham er det vigtigt at tage stilling.

– I perioder kan jeg faktisk godt have klimamareridt, hvis jeg læser lidt for meget om det. Det skræmmer mig vildt meget.

Duoen, der har kendt hinanden, siden de begge medvirkede i TV-serien 'Minkavlerne' for syv år siden, slår fast, at de hellere end gerne tager på endnu et klimavenligt eventyr sammen.

– Det var pissehyggeligt at være af sted, og der var ikke noget drama. Vi havde det bare virkelig skægt sammen. Selvfølgelig var det hårdt arbejde, fordi vi var på otte-ti timer i døgnet på en måde, vi ikke var vant til. Men det var virkelig en god oplevelse, slutter Jonas.

LÆS OGSÅ: Janni Ree politianmelder Karsten for vold

Artiklen er første gang bragt i denne uges HER&NU-blad. Tegn et abonnement via linket HER.

Makkerparret har optaget fire programmer i fire forskellige lande, og de bliver sendt på TV 2 hver onsdag.