Jesper Ole Feit Andersen.

Jesper Ole Feit Andersen savner sin far: Han lever gennem mig

'Sygeplejeskolen'-skuespilleren er stadigvæk meget påvirket over tabet af sin far, der gik bort for nogle år siden.

Når Jesper Ole Feit Andersen trækker i kitlen i rollen som Finn i 'Sygeplejeskolen', kan han trække på nogle erfaringer og følelser fra sit eget liv.

LÆS OGSÅ: Stjerner på Bakken: Bodil Jørgensen vender tilbage

Artiklen fortsætter under videoen...

I serien rykker døden tæt på efter branden på Fredenslund-sygehuset, og det har sat gang i en masse refleksioner i den 39-årige skuespiller.

– Døden er især med til at prissætte livet meget højt. Døden er altid svær at tale om, fordi det er så stort et punktum. Jeg mindes mine kære, og på den måde lever de jo lidt gennem mig og det aftryk, de har sat. Det kan være forbundet med stor smerte og afsavn, siger Jesper. 

Han er meget påvirket af tabet af sin far, som gik bort for nogle år siden.

– Det har fyldt meget, også hos min mor, min bror og i vores familie. Han fylder stadig meget, men i dag er han en kærkommen person, som siger ”kukkuk, jeg er her stadigvæk”. Det føles så flippet og skørt. Nogle gange tager jeg mig selv i at have en indre samtale med min far. Særligt hvis jeg oplever et eller andet skørt eller skægt: ”Hold kæft, du skulle være her nu, du ville have grinet af det her…”. Jeg tænker meget på, hvordan han ville have reageret på mange ting. Det kan også være smerteligt, fordi man savner, men det er jo sundt, og det minder os om, at leve livet nu og her og at være ordentlige.

LÆS OGSÅ: Nu sker det endelig: 'Bagedyst'-baby på vej

Artiklen fortsætter under billederne...

Jesper med sin far, som gik bort for et par år siden.
Jesper Ole Feit Andersen og Ulla Vejby som Finn og Else i den nye sæson af 'Sygeplejeskolen'.

Jespers dilemma

Ligesom Finn har Jesper stået i et kæmpe dilemma i sit liv. Da han for ti år siden var i tvivl om, om han skulle fortsætte som lærer eller blive skuespiller, søgte han råd i buddhismen, som han blev introduceret for fem år tidligere. I dag er religionen en stor del af Jespers liv. 

– Jeg mediterer aktivt morgen og aften, gerne en times tid. Det bruger jeg som en måde at få adgang til min intuition på. Det giver mig en jazzet indstilling til livet. At man ikke lader livet ramme en, men bøjer af og glider med. Er fleksibel. Andre løber eller bruger træning for at finde hen til et sted, hvor man kan mærke et rum for refleksion og energi.

LÆS OGSÅ: Janni og Karsten: Fuldstændig stilhed

– Buddhismen er enormt opmuntrende. Livet går op og ned, men det er håb, ligegyldigt, hvor sort det end ser ud. Det skaber noget samklang og resonans mellem mig selv og mine omgivelser. Det bruger jeg meget aktivt i min hverdag.

LÆS OGSÅ: Johnny Madsen udskrevet fra hospice: Her er han nu

'Sygeplejeskolen' sendes søndag på TV 2 Charlie og kan også ses på TV 2 Play.  

Artiklen er første gang bragt i denne uges HER&NU-blad. Tegn et abonnement via linket HER.

Jesper er selv åben om, at han har gået til psykolog. Noget som man nok ikke ville se i serien. – I 1954 var det ikke comme il faut at tale om svære ting. I dag ringer man til en terapeut eller en psykolog.