Dirch Passers døtre, Dorte og Josefine.

Dirch Passers døtre taler ud: Sådan var han som far

I genudgivelsen af den eneste bog, Passer nåede at skrive, ”Dirchs filosofikum”, fortæller hans døtre i et interview med forfatteren og journalisten Peer Kaae, hvordan han var som far.

For Dirch Passers døtre, Dorte og Josefine, er tabet af deres far, som døde i 1980, blot 54 år gammel, et sår, der aldrig heler. 

Danskernes store kærlighed til ham kan stadig føles overvældende, men de kan sagtens glæde sig over, at han betyder meget for så mange mennesker.

LÆS OGSÅ: Karsten Ree bekræfter: Ny kæreste

Artiklen fortsætter under videoen...

I genudgivelsen af den eneste bog, Passer nåede at skrive, ”Dirchs filosofikum”, fortæller de i et interview med forfatteren og journalisten Peer Kaae, hvordan han var som far. 

– Han var altid storslået. Han sagde selv, at han var en dårlig far, fordi meget af hans tid gik med arbejdet. Men han var ikke nogen dårlig far. Jeg var vant til, at han altid var i søgelyset. Der var altid presse på, hvor han gik og stod. Jeg vænnede mig til det, for min far var meget rolig. Jeg brokkede mig aldrig og var et nemt barn – og han klarede det godt, siger Dorte, 73, som Dirch fik med skuespillerkollegaen Sigrid Horne-Rasmussen, som var hans første hustru. 

Dorte og Dirch sammen i 1976.

Senere blev han gift med bladtegneren Hanne Bjerre, og de fik Josefine, der kalder ham ”en fantastisk far” med et meget stort F.

– Jeg var 100 procent bevidst om hans position i samfundet, og at vores familie altid var i bladene. Vi var den næstmest fotograferede familie i landet efter kongefamilien. Han var en aktiv far, også i mit skoleliv. Han var den første, der rakte fingeren i vejret, når de søgte en til at køre os til et eller andet arrangement. Han var mega-meget far, fortæller Josefine, 58.

LÆS OGSÅ: Efter kæmpe vandskade: Tv-par i problemer

En stolt far løfter Josefine ud af barnevognen i 1966.

For døtrene er Dirchs mange film en kæmpe gave, selv om det ikke altid er lige let at gense dem. 

– Jeg synes, det går bedre med årene. Han bliver bedre – måske fordi det er en periode, der aldrig kommer tilbage (...) En gang imellem er det sentimentalt, fordi han døde så ung. Han kunne godt ha’ blevet her noget længere. Men for det meste så bliver jeg glad over at se filmene, siger Dorte, der i mange år har boet i Andorra mellem Frankrig og Spanien. 

Døtrene var i 2018 med til at afsløre statuen af deres far på Allegadé på Frederiksberg.

For Josefine kommer det an på humøret, om hun ser med, når nogle af de gamle film bliver vist på tv. Men efter datteren Mathilde, 31, har gjort hende mormor til Ellen på 11 måneder, så har hun en plan.

– Når hun bliver ældre, så indlægges hun til at se film med ”Moffe” – vi skal bare råhygge. Da min yngste datter, Louise, gik på efterskole, var der bedsteforældredag, og hendes klassekammerater spurgte, om hendes morfar kom? Hun måtte forklare, at han var død, og hun ikke nåede at møde ham. Så levende er Dirch i bevidstheden hos den unge generation på grund af de film.

LÆS OGSÅ: Bryder tavsheden 1 år efter skandalen: Her er sandheden om Madrid

Bogen udkom første gang i 1979, året før Dirchs død, og er spækket med far-humor i form af vitser, ordspil og anekdoter.

Artiklen er første gang bragt i denne uges HER&NU-blad. Du kan tegne et abonnement ved at klikke HER.