Dronningens store rejse: Gensyn med Færøerne og Grønland

Da dronning Margrethe ankommer til Færøerne på sit 15. besøg, er det starten på en rejse rundt i rigsfællesskabet, som hun har glædet sig til i flere år.

Af Nikolaj Vraa - 18. juli 2021 kl. 11:58

I løbet af de næste tre uger skal dronning Margrethe besøge både Færøerne og Grønland på et lang og strabadserende, men uden tvivl også smukt og minderigt, togt med kongeskibet Dannebrog.

– Jeg er helt forgabt i Færøerne. Det har jeg været fra første færd, sagde dronningen tidligere på året i programmet ‘Kongehuset på Færøerne’, hvor hun fortalte om sin kærlighed til de grønne øer, der også er en evig inspiration til hendes malerier.

Da dronningen i 2016 besøgte færøske Sandø, lagde hun sig på maven for at se de spændende fossiler omkring basaltlaget (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)

LÆS OGSÅ: Alexandras skønne dag: Overrasket af kæresten

Også Grønland har hun følt sig tæt forbundet til hele livet.

– Jeg kan huske, hvor spændende det var at sejle gennem Søndre Strømfjord. Det var pragtfuldt. Jeg kan huske farverne, fjeldenes formationer. Det er jo så skønt, har hun fortalte den grønlandske avis Sermitsiaq om sit første besøg som 20-årig i 1960.

Som 12-årig fik dronningen sin første grønlandske nationaldragt. Den nuværende er en vestgrønlandsk dragt, der hovedsageligt består af en farverig perlekrave med en tilhørende lilla anorak uden hætte. Den bæres med korte sælskindsbukser med dekorationer af rødt skind og broderi. Sættet fuldendes med et par lange, røde kamikker med sort sælskindskant (Foto: Keld Navntoft/Kongehuset)

LÆS OGSÅ: Nu griber Kronprinsparret ind: Beskytter Isabella

Her var den unge prinsesse Margrethe i Julianehåb vidne til en skelsættende oplevelse. Kongelige Grønlandsk Handelsskib, Hans Hedtoft, var året inden forlist efter at have ramt et isbjerg.
Skibet var forsvundet med alle 95 ombordværende.

– Man havde netop fundet redningskransen fra Hans Hedtoft. Kransen blev afsløret i kirken. Det gjorde et voldsomt indtryk på mig. Jeg husker, hvordan min far og hans søofficer-venner havde talt meget om Hans Hedtoft. De syntes, det var meget voveligt at sejle med skib til Grønland om vinteren. De rystede på hovedet over det, sagde hun i avisinterviewet.

Dronningen, der indledte årets sejlsæson med en tur til Middelfart i juni i forbindelse med markeringen af genforeningsjubilæet, afslutter sæsonen i august med et sensommertogt. Majestæten ankommer med Dannebrog til Hanstholm den 30. august, Esbjerg den 31. august og Fanø den 1. september.

LÆS OGSÅ: Dronning Margrethe nyder ferien i Gråsten: Tiltrængt sommer

LÆS OGSÅ: Joachims nødråb til Frederik: Frygter for Isabella