Vidste du dette? Du kan risikere at få denne sygdom, hvis du har haft skoldkopper

Det vurderes, at 98 procent af os har haft skoldkopper. Derfor er vi mange, der kan udvikle sygdommen her.

Nogen oplever sygdommen som et ganske ukompliceret forløb med et udslæt, der varer nogle uger. For andre kan den være både utrolig smertefuld og have langvarige konsekvenser.

Smerterne i huden kan faktisk opleves så brændende og intense, at det for nogen kan blive svært at have en normal hverdag.

Vi taler selvfølgelig om helvedesild.

Hvad er helvedesild?

Helvedesild er en smertefuld sygdom, der rammer op mod hver fjerde dansker. Din risiko for at udvikle sygdommen på et tidspunkt i livet er altså relativt stor.

Sygdommen skyldes varicella zoster-virusset, der ligger i en dvaletilstand i kroppen, efter du har haft skoldkopper. Cirka 98 procent af alle voksne har haft skoldkopper.

Når du så får helvedesild, skyldes det, at skoldkoppevirusset vækkes fra dvale og reaktiveres i nervecellerne.

Resultatet er et smertefuldt udslæt.

Hvor ondt gør det?

Helvedesild starter som et ubehag i huden og vil i langt de fleste tilfælde udvikle sig til et udslæt af små blærer med blodig væske.

I de fleste tilfælde varer sygdommen i en måneds tid og forsvinder af sig selv.

Men smerterne skal man ikke undervurdere. Faktisk kan de være så intense, at de kan stå i vejen for at have en normal hverdag. Måske man bliver nødsaget til at melde afbud til familiefødselsdagen, danseundervisningen eller weekendens storbytur.

Desværre vil smerterne fortsætte for cirka 30 procent, efter udslættet er væk. Resultatet er langvarige, kroniske nervesmerter.

Smerterne i forbindelse med helvedesild kommer ofte i jag og kan føles stikkende, brændende eller skærende.

Helvedesild er altså ikke bare et udslæt, men kan være en meget smertefuld oplevelse, der kan påvirke på både kort og lang sigt.

Det er dog vigtigt at understrege, at helvedesild ikke er en livstruende sygdom.

Hvem rammer det?

Vi er ofte tilbøjelige til at tænke ”det sker ikke for mig”. I helvedesildens tilfælde kunne det dog meget vel være netop dig, da sygdommen rammer op mod hver fjerde dansker over 50 år.

Det er immunforsvaret, der afgør, om man får helvedesild. Når immunforsvaret er svækket, kan det nemlig ske, at det ikke længere kan fastholde variella zoster-virusset i dvale, så det dermed reaktiveres, og man kan udvikle helvedesild.

Risikoen for at udvikle helvedesild stiger derfor med alderen i takt med, at immunforsvaret naturligt svækkes. Hvis man for eksempel er over 50 år, er risikoen cirka 25 procent, men den fordobles, hvis du er over 80 år.

Derudover stiger risikoen også, hvis man lever med andre sygdomme som for eksempel diabetes, KOL, hjertekarsygdomme og lignende.

Hvis du er i tvivl, om du kan blive ramt af helvedesild, så kan du undersøge din risiko i testen HER.

Fakta

Er du i tvivl om, hvorvidt du har eller har haft helvedesild, eller vil du bare gerne vide mere, så tjek ramtafhelvedesild.dk eller tal med din læge for yderligere information og muligheden for forebyggelse.
NP-DK-HZU-ADVR-240003