Sonja Oppenhagen om forholdet til sin mor: Historien må ikke gentage sig

Skuespilleren Sonja Oppenhagen forsøger at lave om på historien.

Under coronanedlukningen tog skuespilleren Sonja Oppenhagen på landet i sit sommerhus i nodsjællandske Rågeleje. Sommerhuset var hendes mor, Dagmars, yndlingssted.

LÆS OGSÅ: IKKE VIST PÅ TV: Produktionen måtte afbryde parceremoni

Et enkelt og primitivt sommerhus, som hendes mor elskede, og som Sonja ingen følelser havde for og ikke ville eje. Men da hendes mor døde, kunne Sonja alligevel ikke nænne at sælge det, og nu er hun på samme måde som sin mor i gang med at trætte sine børn med hele tiden at tale om det vidunderlige sommerhus.

Artiklen fortsættes under videoen med Christiane, der er til premiere på 'James Bond'…

Tiden i sommerhuset fik Sonja til at reflektere over sin mors liv og sit eget liv. Det er nu endt i bogen 'Mit liv, min linedans'. I bogen åbner Sonja op for et liv præget af mange opgør. Opgøret med den svigtende far, der forsvandt ud af hendes liv, da hun var 15, det professionelle opgør med lillepigerollen og opgøret med barndommen og længslen efter trygheden.

LÆS OGSÅ: Frederik afslører nye ‘Robinson’-hemmeligheder: Produktionen var ikke glad

Selvom Sonja ikke lægger skjul på, at far udsatte hende for det største svigt, så præger forholdet til moren også 'Mit liv, min linedans'. Hendes mor ville hellere have haft en abort end Sonja, og så følger en hudløs beretning om en barndom, hvor forbud, smæk og en kølig stemning var biroller på trods af varm kakao, boller og højtlæsning.

LÆS OGSÅ: TV 2-stjerne afslører utroskab

Anspændt forhold

– For mig var det vigtigt ikke at udlevere nogen, alt i bogen om min mor er jo set fra mit synspunkt. Mit forhold til min mor var anspændt i mange år, men endte lykkeligt. Vi spildte tiden i mange år, og det er jeg enormt ked af. Jeg er enormt påpasselig i forhold til mine egne børn, at vi ikke får et anstrengt forhold, fortæller Sonja Oppenhagen, 72.

– Vi får ryddet op, når der er noget. Jeg prøver at have en nærhed og en tæt kontakt til mine børn, og jeg tænker meget på ikke at gentage historien, siger Sonja, der er mor til Anne, 47, og Oliver, 38, og bedstemor til børnebørnene Cornelia, 18, Julia, 13, Albert på tre og et mere på vej.

– I min mors generation var tiden meget anderledes, og når man blev ældre, forventede man, at det var børnene, der kom til en. I dag har verden jo udviklet sig sådan, at vi som den ældre generation skal holde fast i vores børn, for de har sindssygt travlt. Jeg havde jo også dengang travlt med børn, mand, hus, hunde og karriere, og jeg havde brug for den tætte kontakt og en hjælpende hånd fra min mor, men det fik jeg ikke.

LÆS OGSÅ: ‘Robinson’-Peters svære tid: Var ved at miste det hele

Travl bedstemor

Sonjas mor døde 94 år gammel i 2015 med Sonja ved sin side og hendes hånd i sin. For modsat faren forsvandt Sonjas mor ikke ud af hendes liv, og de fik nogle gode år sammen til sidst.

LÆS OGSÅ: Ung mor sønderknust: 29-årig bror dræbt i ulykke

Nu nyder Sonja sine børnebørn, og som bedstemor med en travl karriere skal der for Sonja og hendes mand Stig findes plads til forkælelse og sjove oplevelser.

– Jeg har altid synes, at børnebørnene skal gå ind i det liv og den hverdag, vi har, samtidig med, at de selvfølgelig skal have nogle oplevelser. Og mine børnebørn vil gerne med i teatret og på udstillinger. Men med en aktiv karriere er jeg jo ikke bedstemor på fuld tid. Jeg gør, hvad jeg kan for at hjælpe i de perioder, hvor jeg har god tid.

LÆS OGSÅ: Cecilie taler ud om vild fødsel: Fuld Christopher og ved at føde i taxa