Seriemorder dømt: Sådan har 'Robinson'-vinder det
Malene Hasselblad er lettet over endeligt at kunne sætte punktum i den frygtelige sag mod hendes mors morder. Men hun er skuffet over, at dagens domsfældelse stadig ikke anerkender hende som nær pårørende.
I formiddags blev 28-årige James Schmidt idømt fængsel på livstid for drabene på 80-årige Peter Olsen, 82-årige Eva Hofmeister og 81-årige Inez Hasselblad, der alle boede i samme boligblok på Østerbro.
Skyldskendelsen faldt i Østre Landsret, efter tiltalte havde anket dommen fra byretten, hvor han var blevet idømt livstid for kun to af drabene, da ofret Eva Hofmeister var blevet kremeret, hvorved man ikke kunne fastslå en dødsårsag.
LÆS OGSÅ: KÆMPE 'PARADISE'-BRØLER: Optagelserne er forsvundet
Et endeligt punktum
Blandt de pårørende til ofrene finder man Malene Hasselblad, 50, som blev kendt i offentligheden, da hun vandt 'Robinson Ekspeditionen' i 2001. Hun er datter af ofret Inez Hasselblad, og det var hende, der startede sagen ved at insistere over for politiet, at der var sket en forbrydelse.
- Nu sætter jeg et punktum, og så kræver jeg mit liv, min livsglæde og livskvalitet tilbage, og det kan kun jeg sørge for. Han har frataget rigeligt. Nok er nok, slår Malene fast overfor HER&NU.
James Schmidt er nu kendt skyldig i rovmordene på Inez Hasselblad, Peter Olsen og Eva Hofmeister, der alle levede deres pensionisttilværelse i samme boligblok på Østerbro
LÆS OGSÅ: Thomas Blachman åbner op: Det er en stor sorg
Hun er lettet over, at byrettens dom i dag blev omgjort, så livstidsdommen nu gælder mordene på alle de tre pensionister i Vangehusvej-blokken.
- Jeg har følt, at det var på grund af politiets sløseri, at en mand blev frikendt for et drab - som han ud fra alle andre forelagte beviser utvivlsomt havde begået. Der var for mange beviser og sammenlignelige ting til, at det kunne være tilfældigheder, og det bad jeg til, at dommere og nævninge i Landsretten ville komme frem til. For retfærdighedens skyld og ikke mindst for de pårørendes skyld, forklarer Malene, der derfor er letten over den endegyldige domsfældelse.
I denne boligblok begik James Schmidt på bestialsk vis tre rovmord
LÆS OGSÅ: 'Robinson’-vinder efter Jes Dorphs fyring: Kvinder, nu må i simpelthen stoppe
Det er nu lidt over to år siden, at hendes mor blev dræbt, da James Schmidt kvalte hende for at kunne berige sig selv. Det har selvsagt været to hårde år for Malene, der nu vil fokusere på at se fremad.
- Den der uafsluttede proces, man som pårørende befinder sig i, er umenneskelig. Et følelsesmæssigt vakuum og helvede, hvor sorgen for mit vedkommende stadig overskygger de gode minder, men nu kan jeg sætte et endeligt punktum. Han er, hvor han skal være, han kommer aldrig ud, og han kan ikke gøre flere ofre og deres pårørende fortræd ude i samfundet, slår Malene fast.
LÆS OGSÅ: I stor sorg: Hundens livsvigtige medicin udgår
Skuffet over erstatning
Trods skyldskendelsen gik, som Malene havde håbet, så har hun også kæmpet en lang og svær kamp for at kunne blive tilkendt økonomisk godtgørelse som sin mors nærmeste pårørende. Og her skuffede resultatet i Landsretten hende endnu engang.
- Landsretten stadfæstede Byrettens dom om ikke at erkende mig erstatning. I bund og grund handler det ikke om pengene i sig selv, men at anerkende det tab og den kæmpe sorg, som et andet menneske, drabsmanden, har forvoldt mig som datter, forklarer Malene.
LÆS OGSÅ: Taler ud om tragedie: Rystet af dødsfald
I den nuværende lovgivning opfylder hun som voksen datter nemlig ikke kriterierne for at være nær pårørende til sin mor. Derved var det op til dommerne at vurdere, om Malene havde lidt særlig følelsesmæssig belastning, og dermed kunne tilkendes godtgørelse. Og det blev hun frasagt.
- Det gør ondt. De anerkender dermed ikke min kæmpe sorg, men vurderer den mindre værd i forhold til en eventuel samlever eller ægtefælle. Jeg er hendes datter! Hvordan kan jeg ikke være nær, og hvordan kan dommere sidde og skulle have magt på deres skuldre til at vurdere min sorg - eller andre voksne børn og forældre til en voksen dræbt person - til at være mindre værd. Det er uforståeligt, forklarer hun.
Malene Hasselblad med sin mor Inez Hasselblad
LÆS OGSÅ: UHH! Romance i 'X Factor'
Lovændring på vej
Malene har midt i hele det følelsesmæssige kaos kæmpet for at få ændret selve loven, så pårørende voksne børn og forældre også betegnes som nære pårørende og dermed som værdige til godtgørelse automatisk. Og det er faktisk lykkedes for hende, selvom hun ikke selv når at drage nytte af det, da lovændringen endnu ikke er trådt i kraft.
- I stedet må jeg glæde mig over, at jeg om ikke andet har sørget for, at fremtidige pårørende i form af voksne børn eller forældre til et dræbt voksent barn ikke skal igennem det samme som mig, men for eftertiden står listet som værende nær pårørende, på lige fod med mindreårige børn, samlevere og ægtefæller, slutter Malene.