Tronskiftet i 1972: Da Danmark fik en dronning

HER&NU tager læseren tilbage til 1972, hvor dronning Margrethe blev proklameret som Danmarks nye regent.

Nytårsaften 1971 holdt kong Frederik 9. sin nytårstale fra Amalienborg Slot. Det skulle vise sig at blive hans sidste tale til folket. Kongen så træt ud. Han afsluttede som altid nytårstalen med et ”Gud bevare Danmark” og kiggede trist ned.

Selv mente kongen, at han havde fået influenza, og han gik i seng i stedet for at fejre årsskiftet med sin kone, dronning Ingrid.

LÆS OGSÅ: Se den her: Særlig karet tages i brug ved tronskiftet

Nytårsdag 1972 skulle der være nytårskur, men den 72-årige konge kunne ikke deltage. Han var sengeliggende med over 40 i feber og måtte have penicillin for lungebetændelse. De følgende nytårskure blev aflyst.

3. januar 1972 fik kongen et akut hjertetilfælde ved morgenbordet. Han blev tilset af sin personlige læge på Amalienborg, inden han blev kørt til Kommunehospitalet og indlagt. Kongens ældste datter, 31-årige prinsesse Margrethe, indtrådte som fungerende regent.

LÆS OGSÅ: Fanget i brøler: Nu trækker kongehuset i land

Dagligt kom der to officielle bulletiner om Frederik 9.’s tilstand – en om morgenen og en om aftenen. Og den 5. januar åndede nationen lettet op, da der blev meldt om en smule bedring.

Men det stod stadig så skidt til med kongens helbred, at tronfølgeren 6. januar meddelte statsminister Jens Otto Krag, at der ikke var store forventninger om kongens helbredelse.

LÆS OGSÅ: Her sker det! Kong Frederiks første tale til nationen

Bombetrussel

6. januar ved 21-tiden skete der noget dramatisk på Kommunehospitalet. Over telefonen modtog hospitalet en bombetrussel, og politiet indsatte straks en vagt, der skulle stå udenfor den stue, hvor kongen lå. Ifølge politiet var bombetruslen dog ikke rettet mod kongen.

LÆS OGSÅ: Dybe følelser på spil for kronprins Frederik

Både 7. og 8. januar blev det meldt ud, at kongen var i fortsat bedring, og 9. januar meddelte Hofmarskallatet, at der foreløbig ikke ville komme flere bulletiner. Det blev af pressen og befolkningen opfattet som et godt tegn. Måske var kongens sygdomsforløb ved at være overstået, og måske kunne han snart vende tilbage til Amalienborg og fortsætte sit virke.

Sådan kom det desværre ikke til at gå. 11. januar meddelte Hofmarskallatet, at kongens tilstand fra morgenstunden var blevet forværret. Dronning Ingrid tog sammen med tronfølgerparret samt prinsesse Benedikte, dronning Anne-Marie og kong Konstantin til Kommunehospitalet for at besøge den alvorligt svækkede konge.

LÆS OGSÅ: Svær periode for kronprinsesse Mary

De to følgende dage begyndte det at stå klart, at Frederik 9. ikke ville klare sig igennem sygdommen. Forberedelserne til tronskiftet var i fuld gang. Statsministeren indtalte en mindetale til tv, og han havde allerede aftalt programmet for tronskiftet med prinsesse Margrethe.

14. januar blev det fra morgenstunden meldt ud, at kongen var bevidstløs med faldende puls. Samme aften, klokken 19.50, sov kongen ind. Ved sin sygeseng havde han sin kone, samt sine døtre og svigersønner.

LÆS OGSÅ: Tingene ændrer sig for prinsesse Marie

Klokken 20.33 fik danskerne den ventede, men triste nyhed i en ekstra udgave af TV-Avisen: ”Kong Frederik 9. er død.”

En stor sorg

15. januar klokken 15 stod statsminister Jens Otto Krag på balkonen på Christiansborg Slot og proklamerede: ”Kong Frederik den Niende er død. Længe leve Hendes Majestæt Dronning Margrethe den Anden.”

LÆS OGSÅ: WOW: Så mange så med, da dronningen gik af

En sortklædt, stærkt berørt ung dronning stod ved hans side. Hun trådte med et stykke papir i hånden hen til mikrofonen og sagde: ”Vor elskede konge, min far, er død, og en stor sorg har ramt os alle.”

Dronningen fortalte herefter kort om den gerning, der nu var lagt på hendes skuldre, og hun bad om Guds og folkets hjælp.

LÆS OGSÅ: Efter 23 år forlader han kronprinsesse Mary

”Måtte den tillid, der vistes min far, også blive mig til del. Det beder jeg om. Det er den støtte, som vil gøre mig det muligt at udføre mit hverv som Danmarks dronning. Det skal være mit livs mål, og deri vil jeg lægge al min flid og al min kraft, så hjælp mig, Gud.”

Og hun afsluttede sin tale med sit valgsprog: ”Guds hjælp, folket kærlighed, Danmarks styrke.”

LÆS OGSÅ: Store ændringer i kongehuset

Herefter forlod statsministeren balkonen og overlod pladsen ved dronningens side til hendes mand, prins Henrik. Sammen stod det nye regentpar og vinkede til de tusindvis af fremmødte mennesker, som gav parret en uforbeholden hyldest. Også de to små prinser kom ud på balkonen.

Lige siden har dronningen fået den støtte, hun drømte om, og hun har med stor dygtighed udført sit hverv i 52 år.

Se billederne fra tronskiftet tilbage i januar 1972...

Prins Henrik og dronning Margrethe på Christiansborgs balkon. Man kan lige skimte de små prinser.
Danmarks nye dronning beder om folkets støtte.
Dronning Ingrid og dronning Margrethe ved kongens bisættelse 24. januar 1972.
Dronningen og ministrene ved tiltrædelsesstatsrådet en time før, hun og Jens Otto Krag skal ud på balkonen.