Farvel til traditionerne: Nu er det slut

Kongehuset er stadig i fuld gang med at afklare de mange spørgsmål, som tronskiftet har udløst.

Da dronning Margrethe sidste år trådte ud på balkonen på Christian 9.s Palæ, var det første gang i fem år hun på sin fødselsdag blev hyldet på Amalienborg Slotsplads.

Men måske var det også for sidste gang.

LÆS OGSÅ: Frederiks afslørende studenterhue: Vild ungdom

Fordi hun er abdiceret, er en lang række af hendes faste traditioner som majestæt overgået til kong Frederik.

Det gælder blandt andet fødselsdagsfejringen på balkonen. I kongehuset er der kun tradition for, at det er regenten, som bliver hyldet på den måde.

Undtagelser har været tronfølgernes 18-års og store runde fødselsdage.

På samme måde har man i Fredensborg måttet aflyse den årlige modtagelse af dronning Margrethe.

Her har man i årtier markeret dronning Margrethes residensforlæggelse fra Amalienborg med et festligt fakkeltog gennem byen til Fredensborg Slot, hvor de lokale har sunget for dronning Margrethe.

Sidste år blev en meget rørende oplevelse for alle, da det var første gang, hun viste sig efter den store rygoperation.

– Det er dejligt at være herude igen, og jeg siger tak til borgmesteren for hans venlige velkomstord til mig og til alle, der er kommet herud med fakler, med sang og musik. Hele vinteren har jeg glædet mig til at være tilbage, og nu er jeg her, og nu er det ved at være forår for alvor. Jeg håber, at det bliver et smukt forår, vi får en dejlig sommer, og at vi alle sammen kan glæde os over de smukke omgivelser her i Nordsjælland, lød det fra majestæten i hendes korte tale.

LÆS OGSÅ: Kongeparret råbt an af republikaner i Operaen

Ifølge den lokale afdeling af Det Danske Spejderkorps, der plejer at bære faklerne, var det forventet, at dronning Margrethe ville flytte ind på Fredensborg lige efter påske.

Men arrangementet tirsdag den 2. april er indtil videre udsat.

Ifølge HER&NU's oplysninger bliver der måske i stedet en modtagelse af kongeparret. De rykker dog typisk først ind i Kancellihuset på Fredensborg Slot sidst i april, men bliver der til gengæld, indtil efteråret sætter ind.

Artiklen fortsætter under billederne...

Fakkeltoget i Fredensborg har været en årlig tradition siden 1988.
Fakkeltoget i Fredensborg har været en årlig tradition siden 1988.
Dronning Margrethe ved fakkeltoget i 2023.
Dronning Margrethe ved fakkeltoget i 2023.

Meget er uafklaret

Kongehuset er stadig i fuld gang med at afklare de mange spørgsmål, som tronskiftet har udløst.

At dronning Margrethe har beholdt sit eget hof og kan indsættes som rigsforstander understreger, at hun fortsat kommer til at spille en aktiv rolle.

Ligesom kongeparrets protektioner og æreshverv er hendes forpligtelser af den karakter dog ophørt ved tronskiftet, og det er nu ved at blive besluttet, hvilke der skal videreføres, og hvordan de skal fordeles.

Mens Gråsten Slot ligesom Fredensborg og Amalienborg er statens ejendom og stillet til rådighed for regenten, er der en række udfordringer ved overdragelsen af Marselisborg Slot, der ifølge skødet skal tilhøre ”den til enhver tid regerende konge i Danmark”.

Regeringen har allerede meddelt, at den er klar til at afsætte flere penge til det nye kongepar, men har også varslet et lovforslag, som fritager dem for at betale arveafgift af blandt andet Marselisborg.

LÆS OGSÅ: Prinsesse Kate: Jeg har kræft

Fremover er det kong Frederik, som på sin fødselsdag skal hyldes fra balkonen på Amalienborg.
Fremover er det kong Frederik, som på sin fødselsdag skal hyldes fra balkonen på Amalienborg.