Efter 53 år er det slut: Nu ændrer kongen det

Kort før jul underskrev majestæten en kongelig resolution, der først nu er blevet offentliggjort.

Kong Frederik har besluttet sig for at ændre det historiske kongevåben, der senest blev justeret efter dronning Margrethes tronbestigelse i 1972.

Den kongelige resolution blev underskrevet fredag den 20. december 2024, fortæller kongehuset i en pressemeddelelse, der netop er blevet udsendt.

LÆS OGSÅ: Læs hele kong Frederiks første nytårstale

- Kongen ønsker med ændringer til det kongelige våben, der blev fastsat i 1972, at skabe et nutidigt kongevåben, der både afspejler rigsfællesskabet og tager hensyn til historien samt den heraldiske tradition, meddeler kommunikationschef, Lene Balleby.

Kongevåbenet er udformet og tegnet af kgl. våbenmaler Ronny Skov Andersen.

Udover Danmarks våbenmærke i 1. felt har Færøerne og Grønland fået hver sit felt, hvilket styrker rigsfællesskabets fremtræden i kongevåbenet.

Færøerne, der har det ældste våbenmærke, er blevet placeret i 2. felt, mens Grønland med sit yngre våbenmærke er blevet placeret i 3. felt.

LÆS OGSÅ: Frygt for grev Ingolf: Vi tager én dag ad gangen

De slesvigske løver, Sønderjyllands våbenmærke, er blevet anbragt i 4. felt som et symbol på Sønderjyllands særlige historie og tilknytning til Danmark.

Våbenmærket med de tre kroner er udgået af våbenet, da det ikke længere har aktuel karakter og dermed ikke anses for relevant.

Derudover er Dannebrogskorset blevet ændret tilbage til det udadbuede Dannebrogskors, som tidligere har været normen.

LÆS OGSÅ: Medie: Dronning Anne-Marie afviser at skifte navn

I hjerteskjoldet ses Oldenborg-slægtens to bjælker, der markerer kongeslægtens dynastisk oprindelse.

Skjoldet er omgivet af Elefantordenens og Dannebrogordenens kæder og holdes af to vildmænd i et hermelinsforet våbentelt med kongekronen øverst.

Kong Frederik.

- Et kongevåben er Kongens personlige våben og samtidigt et statskendetegn. Den danske kongevåben kendes fra Knud 4.s majestætssegl fra omkring 1194, og kongevåbenet har siden da i forskellige udformninger visuelt symboliseret statens og monarkens legitimitet og suverænitet.

LÆS OGSÅ: Dronning Margrethes rørende gensyn med Christian

Kongevåbenet anvendes blandt andet på officielle dokumenter og i de segl, der præges i kongelige udnævnelser og originale love, står der videre i pressemeddelelsen.

- Det nye kongevåben ses også i Kongeflaget, som i dag, den 1. januar 2025, kan ses på Amalienborg, hvor Kongeflaget er hejst over både Frederik 8.s Palæ og Christian 7.s Palæ i anledning af nytårstaflet. I forbindelse med det nye kongeflag er der ligeledes indført nye flag for Hendes Majestæt Dronningen og for Hans Kongelige Højhed Kronprinsen, skriver kommunikationschef Lene Balleby afslutningsvis.

LÆS OGSÅ: Derfor blev Dennis Knudsen "lidt forelsket" under kongens nytårstale