Dét vidste du ikke om dronning Margrethe

Hvor godt kender du hele Danmarks dronning?

Æresdoktor, juledug og et rækkehus i Charlottenlund.

LÆS OGSÅ: Flemming var den sidste dansker i audiens hos dronningen: En stor ære

Hele Danmarks Daisy, dronning Margrethe 2., træder af tronen på søndag, og i den anledning har vi fundet en perlerække fakta om vores kære dronning.

Tronfølger Margrethe og Prins Frederik
Tronfølger Margrethe og Prins Frederik

LÆS OGSÅ: I stor sorg

Æresdoktor

I sine unge dage studerede dronningen politisk videnskab og arkæologi både i København, Aarhus, London, Cambridge og Sorbonne i Paris. Knap 30 år senere modtog Margrethe atter fine diplomer, da hun i 1992 blev udnævnt som æresdoktor ved Universitetet i Oxford. I år 2000 fik hun samme titel fra Edinburgh Universitet, og samme år blev hun udnævnt som æresborger i London.

LÆS OGSÅ: Bitter Messerschmidt: Vil ændre royal tradition

Tronfølger Margrethe i 1958
Tronfølger Margrethe i 1958

Ingahild Grathmer

Det er ikke en hemmelighed, at dronningen er exceptionel kreativ og kunstnerisk. Hendes kunst er til at finde i både ballet, film, broderi, malerier og decoupage, men det er de færreste, der ved, at Margrethe illustrerede en række tegninger i genudgivelsen af J. R. R. Tolkiens 'Ringenes Herre'-bøger.

Under sin studietid i London sendte Margrethe tegninger af forskellige karakterer til Tolkien, og to af dem blev fundet i hans frakkelomme, da han døde i 1973. Ved opgørelsen af hans dødsbo blev der fundet flere tegninger, som var afsendt under pseudonymet Ingahild Grathmer. Tolkien var ellers imod illustrationer i hans bøger, fordi han mente, at læserne selv skulle forestille sig hans univers, men da han havde efterladt varme anbefalinger på flere af tegningerne, blev de inkluderet i genudgivelsen af bøgerne i 1977.

LÆS OGSÅ: Tobias Dybvad afslører: Det var ikke en joke

Prins Henrik og Tronfølger Margrethe i Januar 1971
Prins Henrik og Tronfølger Margrethe i Januar 1971

LÆS OGSÅ: Andreas Bo slår fast: Brylluppet er for andres skyld

Internationalt omdømme

Siden 1988 er dronningens kunst blevet udstillet i en perlerække af lande. Hendes første udstilling fandt sted i Køge, hvor en samling af hendes skitser blev vist på Kunstmuseet Køge. Siden har hendes kunst været verden rundt og er blevet udstillet i Japan intet mindre end fem gange. På listen af lande, som har været vært for kunsten, er blandt andet Norge, Italien, Kina og USA.

Margrethe er også ferm til broderi, og hun har broderet en lang række puder, stole og kaminskærme samt et brilleetui, julekalendere til alle hendes otte børnebørn og en storslået juledug med motiver af både fransk og dansk julemad.

Artiklen fortsætter under opslaget.

Kvindeligt Flyverkorps

Fra 1958 og frem til 1970 gjorde dronningen frivillig tjeneste i Kvindeligt Flyverkorps. I den periode blev hun uddannet korporal, sergent og Løjtnant i Kvindeligt Flyverkorps, og dronningen har ikke kun været aktiv af det danske forsvar. I 1972 blev hun udnævnt som Allied Colonel-in-Chief, altså æresoberst, i det britiske forsvar under The Queen's Regiment. Fem år senere overtog hun også rollen som Colonel-in-Chief i The Princess of Wales's Royal Regiment.

LÆS OGSÅ: Fanget i brøler: Nu trækker kongehuset i land

Dronning Margrethe
Dronning Margrethe

LÆS OGSÅ: Stjernekokken tager bladet fra munden: Savner børnene

Gemt væk i et rækkehus

Tilbage i 1966 udspillede sig en vaskeægte kærlighedshistorie mellem den dengang 26-årige tronfølger Margrethe og den franske greve, Henri de Laborde de Monpezat. Margrethe faldt pladask for den attraktive franskmand, og han blev smuglet til Danmark. Her bad han om kronprinsessens hånd, og efter et møde med hendes forældre, regentparret, sagde hun ja. Inden forlovelsen blev offentliggjort, skulle Henrik gemmes fra pressen, og det skete hos Margrethes tætte veninde Birgitta Hillingsø. I hendes rækkehus i Charlottenlund boede Henrik, og her kom Margrethe på hemmelige besøg.

- Der er jo ingen, der leder efter en kommende prinsgemal i et rækkehus, siger Birgitta Hillingsø i dokumentaren, ’Et liv som dronning’.

Den gik dog ikke længere, da Henrik landede i Kastrup lufthavn, hvor pressen var tilstede. Et par dage senere ankom hans familie, og der faldt tiøren, og forlovelsen blev annonceret.

Prins Henrik & Dronning Margrethe
Prins Henrik & Dronning Margrethe