Mikkel Lomborg afslører: Sådan blev jeg Hr. Skæg

Historien om, hvordan Mikkel Lomborg blev til Hr. Skæg, er lige så eventyrlig som de forestillinger, han selv er med til at skabe.

Mikkel Lomborg, der er bedre kendt som børne-tv-karakteren Hr. Skæg, har i 18 år bragt glæde til børn og barnlige sjæle gennem underholdning, sang og læring. Denne sommer står han igen i manegen i Cirkus Summarum. Og han er ikke alene, han har selskab af sine to børn.

– Vores børn ofrer jo også en sommerferie på, at deres forældre er på arbejde hele sommeren. Så ret hurtigt, efter vi begyndte Cirkus Summarum, fandt vi ud af, at det kunne være fedt, hvis de også kunne få en lille tur rundt i manegen under showet, så de følte, at de var en del af det, forklarer 53-årige Mikkel Lomborg, der netop har taget hul på sin 14. cirkussæson.

I 2012 blev han gift med Neeni Lomborg Rasool. Hun havde i forvejen datteren Shireen, og sammen har parret fået Anaya. Døtrene, der nu er fyldt 17 og 11 år, har begge været en aktiv del af cirkuslivet, fra de var helt små, og som årene er gået, har de sammen med de andre artisters børn fået flere små roller under cirkusteltets spotlys.

LÆS OGSÅ: Mareridt er blevet til virkelighed for 'Fede forhold'-par

– Jeg havde egentlig sluttet fred med, at hele mit liv var fyldt med børn, og at jeg derfor ikke behøvede mine egne, men pludselig kunne jeg mærke, at behovet voksede frem i mig, da jeg blev 40, siger Mikkel, der blev far som 42-årig. Her ses han sammen med sin hustru, Neeni, og sin papdatter Shireen.

– De er selv blevet helt afhængige af det og glæder sig så meget hvert år. De render rundt med en flok børn i alle aldre og hjælper hinanden. Det er fantastisk at se, hvor meget de hygger sig og samtidig vokser af det, fortæller han.

LÆS OGSÅ: 'Sommerdahl'-stjerne har fået en kæreste

Artiklen fortsætter under billederne...

– Det fylder selvfølgelig enormt meget i min families hverdag, at jeg er Hr. Skæg, for jeg er jo klædt ud hele tiden. Hver gang jeg går ud ad døren, kan folk jo med det samme kende mig på mit skæg.
Det er flere år siden, at Mikkel sidst lavede programmer til DR Ramasjang, men han lever fortsat af at være Hr. Skæg. – Jeg drøner Danmark rundt og optræder for børn og voksne med forskellige Hr. Skæg-shows.
– Den bærende søjle i min identitet, er og har altid været musikken, det er den måde jeg får mine kreative behov ud, fortæller Mikkel.

Historien om, hvordan Mikkel blev til Hr. Skæg, er lige så eventyrlig som de forestillinger, han selv er med til at skabe.

– Jeg blev spottet på et dansegulv og blev tilbudt en casting til rollen som Hr. Skæg. Jeg havde aldrig nogensinde selv turdet drømme om noget lignende, siger Mikkel, der på det tidspunkt arbejdede som pædagog på en institution for udsatte unge. Mere end et årti inden, Mikkel Lomborg fik rollen som langhåret Ramasjangfigur, havde han anlagt sit karakteristiske skæg.

– Det var i de tidligere tyvere, hvor jeg anlagde skægget, og så snart ”cykelstyr-skægget” kom frem, vidste jeg også, at det skulle jeg have. Det tog virkelig lang tid at gro det, og det så forfærdeligt ud det første år, men jeg ville bare have det. Så ikke engang min mor ved, hvordan jeg ser ud indenunder alt det her, griner Mikkel.

Mikkel elsker børn, og det er samspillet med dem, der bidrager til, at han fortsat efter to årtier bliver ved med at have energi og glæde ved rollen. Desuden er det en rolle, der læner sig meget tæt op ad manden bag den.

– Hr. Skæg er 100 procent Mikkel Lomborg, men med ti ekstra procent oveni. Jeg tror også, at det er derfor, at karakteren har kunnet holde så længe. Jeg tror, at det ville være træls, hvis det var en karakter, jeg spillede, der ikke var mig.

LÆS OGSÅ: Annemette Voss trækker sig: Jeg har mistet tilliden