Jakob Engel-Schmidt.

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt på barsel: Hårdt og uglamourøst

På de hårdeste dage er Jakob Engel-Schmidts 10 måneder gamle datter sværere at have med at gøre end oppositionen i Folketinget, hvis man da spørger politikeren selv.

Alt ånder fred og idyl på en smuk efterårsdag på Sluseholmen i København, hvor kulturminister Jakob Engel-Schmidt fra Moderaterne går tur med datteren Olivia.

Han og hustruen Camilla Søe, som er konsulent og debattør, blev forældre for 10 måneder siden.

LÆS OGSÅ: Joakim Mæhle skal være far: Deler søde detaljer

Artiklen fortsætter under videoen...

– Det er det ultimativt største, der er sket for mig. Jeg elsker vores lille datter overalt på jorden. Men det er ikke en glamourøs fortælling at være på barsel. På de hårdeste dage er min datter sværere at have med at gøre end oppositionen i Folketinget. Man bliver kastet op på, og søvn bliver en mangelvare. Men når hun så smiler til en, så glemmer man det hele, siger Jakob EngelSchmidt, 40, med strålende øjne.

LÆS OGSÅ: Emil Olsen viser ringen frem: Sådan friede Alex

Jakob med hustruen Camilla Søe, 33. Parret giftede sig i august 2023, og et par måneder senere blev de forældre til Olivia.

– Jeg har normalt meget lidt tålmodighed. Når man bliver forælder, så er man nødt til at væbne sig med et univers af tålmodighed. Jeg havde regnet med, at det ville være svært, men det er kommet utroligt let, siger han.

Det vigtigste, Jakob tager med fra sin egen far i barndomshjemmet i Birkerød, hvor Jakobs far og mor har Birkerød Pottemageri, er nærværet.

– Min far og mor var der altid for mig, fordi deres værksted ligger på samme grund som huset. Det at have en nærværende familie er utroligt vigtigt for mig. Det, jeg har fået med hjemmefra, er den umiddelbare og grænseløse kærlighed. Den vil jeg have, at Olivia kan mærke fra os.

LÆS OGSÅ: Adam Price med stor nyhed: Gør det igen

Artiklen fortsætter under billederne...

– Lige nu øver vi os i at spise rigtigt, men nogle gange er det også rart at have en lille flaske med, fortæller Jakob, som er beredt på enhver situation.
– Olivia har min nysgerrighed og Camillas kæmpe temperament. I morges lå hun på gulvet og skreg, fordi hun ikke måtte kravle ind i opvaskemaskinen.
– Lige så irriterende små babyer kan være, især når man bliver vækket for 15. gang om natten, lige så hurtigt glemmer man det, når de kigger en i øjnene og smiler.
– Efter jeg er blevet far, har mit perspektiv forandret sig. Ikke bare til næste valgkamp eller næste milepæl i livet. Nu handler det jo om, hvordan Olivia kommer til at vokse op.

Bedre prioriteringer

Jakob Engel-Schmidt var 39 år, da han blev far, og han har det godt med at have den modne alder som nybagt forælder.

– Nu har jeg bedre styr på mine prioriteter. Jeg troede, at på barsel skulle jeg mødes med en masse mennesker og spise frokoster, lave politiske noter og havde overskud til at ringe til folk og høre, hvordan det går. Glem det. Som gammel soldat har jeg måttet erkende, at planen holder kun til første møde med fjenden. Det gælder også på barsel. Jeg har ikke nået ret mange frokoster, og jeg får absolut ikke ringet til dem, jeg gerne vil tale med. Til gengæld er det det hele værd. Jeg er så glad for min barsel.

Jakob skal hjem og forberede eftermiddagens komsammen. Og det er ikke med politiske kollegaer.

– Jeg får meget ud af at være med i en fædregruppe. Olivia får leget med kammerater på sin egen alder, og så er det sjovt at tale med andre fædre om at være blevet far for første gang, siger han og understreger, at det ikke har været svært at falde ind i farrollen.

– Den store kærlighed, man har til sit barn, betyder jo, at man kommer til at begå en masse fejl, men man ender altid med at finde en god løsning. Og så er det bare sundt for alle mænd at opleve, hvor hårdt det er at være på barsel.

LÆS OGSÅ: Jacob Mark stopper i politik: Der er en helt særlig grund

Artiklen er første gang bragt i denne uges HER&NU-blad. Du kan tegne et abonnement ved at klikke HER.