Jussi Adler-Olsens store kærlighed: Hanne er min klippe

Gennem alle årene har han fået uvurdelig støtte af sin hustru Hanne.

Efter i snart 20 år at have levet med Carl Mørck, er Jussi Adler-Olsen med den 10. 'Afdeling Q'-bog, 'Syv kvadratmeter med lås', nået til vejs ende i sin fortælling om den plagede politimand. Og det har udløst mange følelser hjemme i villaen i Hørsholm.

LÆS OGSÅ: 'Bachelorette'-stjerne alvorligt syg

– Det er pragtfuldt. Uden vemod og fortrydelse. Der er kun lettelse og glæde over, at der var et projekt, der lykkedes. Jeg ser tilbage på den mand, jeg var, da jeg satte det i gang i 2005, og vi nikker til hinanden. Ingen af os havde forventet, at det skulle være så langsommeligt, arbejdspresset og dræbende indimellem, fortæller Jussi, 73, der undervejs også har været gennem gennem perioder med svær sygdom.

– 'Afdeling Q' har gjort så
meget godt i
vores liv. Der
har været så
mange oplevelser og så
mange mennesker, jeg har
mødt. Det var
ikke en del af
plottet, så jeg
er meget taknemmelig.
– 'Afdeling Q' har gjort så meget godt i vores liv. Der har været så mange oplevelser og så mange mennesker, jeg har mødt. Det var ikke en del af plottet, så jeg er meget taknemmelig.

Gennem alle årene har han fået uvurdelig støtte af hustruen Hanne, 72.

LÆS OGSÅ: Sabrina forklarer relation til Mark: Ikke klar til en kæreste

– Da jeg satte det sidste punktum, var det som en rus. Jeg knaldede hovedet ned i bordet, trak vejret dybt, sad et par minutter for mig selv og gik så ind til Hanne, og sagde, nu var det slut. Det var en stor omfavnelse, og vi var lettede, så på hinanden og sagde, nu skal vi noget andet.

Stor støtte fra Hanne

Parret har været sammen i over 50 år, og Jussi sætter meget stor pris på Hannes mening.

– Hun er min klippe. Hun har støttet mig i alle årene. Fra da jeg som ung gik fra den ene uddannelse til den anden og senere fra det ene job til det andet. Og da jeg ville være forfatter, sagde hun, ja, vi kan da altid flytte til Langeland. Det er noget af et offer. Det behøvede vi heldigvis ikke, siger han og ler.

LÆS OGSÅ: Medie: DR-kendis omkommet i bådulykken i Portugal

Han fortæller, at Hanne altid har læst hans bøger og givet en ærlig feedback.

Carl Mørck er blandt
andet inspireret af en
psykiatrisk patient,
som Jussis overlægefar havde og som kom i
deres hjem. – Han slog
sin kone ihjel, og det
lærte mig allerede som
barn, at der er godt og
ondt i alle. Jeg har forsøgt at undersøge hans
sag, men de journale
Carl Mørck er blandt andet inspireret af en psykiatrisk patient, som Jussis overlægefar havde og som kom i deres hjem. – Han slog sin kone ihjel, og det lærte mig allerede som barn, at der er godt og ondt i alle. Jeg har forsøgt at undersøge hans sag, men de journale

– Hanne har også altid været en god førstelæser. Hun har været god til at sige, hvis der var en karakter, hun ikke troede på, og så skrev jeg det om.

LÆS OGSÅ: Christiane Schaumburg-Müller afslører terminsdato

– Man kan aldrig vide, hvordan det var gået, hvis jeg ikke havde haft Hanne som partner. Men det er helt sikkert, at bøgerne har været et fælles projekt, slår Jussi fast.

LÆS OGSÅ: Se billedet: Nikolaj Kirks kærlighed gennem 20 år

Nu hvor Carl Mørcks historie er færdig, glæder Jussi sig til at få mere tid i kalenderen. Den skal især bruges på børnebørnene, Ellie på snart fire og Louie på halvandet, men også på, hvad der nu lige falder en ind, fordi der pludselig er plads til at være impulsiv.

– Jeg har længe været pensionist, men i gængs forstand bliver jeg det nok aldrig. Der er to ting, der betyder noget for mig. Det er at være nysgerrig og kreativ. Hvis man kan holde fast i det og forfølge nysgerrigheden, så tror jeg man kan blive rigtig gammel. Og det har jeg planer om at blive, slutter han med et tilfreds smil.

LÆS OGSÅ: Helle Thorning-Schmidt afslører: Skriver med verdensstjerne