Hella Joofs skarpe appel: Sådan skal krænkelser håndteres
Netop #Metoo og krænkelser er et minefelt, men i Hella Joofs nye bog "Joof doktrinen", giver forfatteren et forslag til, hvordan vi kommer sammen ud af det.
Gennem livet har forfatter og filminstruktør Hella Joof gjort sig mange erfaringer og suget viden om stort og småt til sig.
Nu giver hun alt, hvad hun ved, og er i tvivl om, videre i et livsleksikon, som hun har dedikeret til sin datter.
Med alt fra engangsknald og generationskløft til mellemleder, ukrudt og krænkelser håber hun at vække empatien generationerne imellem for at skabe nye og livforstærkende forbindelser i en polariseret verden.
– Jeg vil gerne give noget optimisme videre. Og at vi selv har ansvaret for vores eget liv, men at man altid gerne må bede om hjælp. Det der ”kan selv” har aldrig gjort nogen klogere eller stærkere. Som forældre skal man til gengæld forstå, at man ikke hjælper sine børn, hvis man bare fjerner alle stenene på deres vej. Så udvikler de ikke deres livsmuskler. Når tingene altid er gode, lærer man ikke selv at komme op igen, når man er faldet. Det vil jeg gerne give videre til både den ældre generation og dem, der er børn og unge nu. Det er faktisk ikke kærlighed at curle sine børn. Det er forfængelighed at ville have, at vores børn skal performe et perfekt liv, siger Hella, der også taler til sig selv som mor.
LÆS OGSÅ: Karsten Ree bekræfter: Ny kæreste
– Jeg er stadig i gang med at lære det. Det er en lang proces. Nogle gange, når folk på min alder sidder og taler om deres børn, så taler vi om, at vi var meget mere robuste end de er. Det var vi også. Der var meget, vi ikke involverede vores forældre i, og vi blev ikke hele tiden passet. Vi fik også lov at kede os og var ikke hele tiden under opsyn.
Kun ved at være generøs med oplevelserne i sit eget liv, kan hun holde et spejl op for andre. Men sådan må det være, når man vil give gode råd.
– Når jeg læser en bog om, hvordan jeg skal leve mit liv, og hvordan jeg skal opføre mig, så vil jeg gerne vide noget om forfatteren. Er der dækning på den her konto? For folk, der har erfaret noget selv, de har et andet sprog. Hvis ikke man lægger hjertet på huggeblokken, så synes jeg, det er lidt nærigt.
LÆS OGSÅ: Efter dødsfald: Nu reagerer kæresten
Vi skal tilgive
Meget i "Joof Doktrinen" er sjovt, noget er drilleagtigt, noget er satirisk. Hella skriver dog aldrig noget for at såre nogen.
I afsnittet om krænkelser skriver hun, at man skal give lyd og reagere, hvis man blive krænket. Netop #Metoo og krænkelser er et minefelt, men hun har et forslag til, hvordan vi kommer sammen ud af det.
– Tiderne skifter. Men vi kan ikke dømme fortidens opførsel med nutidens øjne. For så er der også en masse forfattere, vi ikke kan læse, fordi de bruger nogle bestemte ord. Der går noget tid med at rydde op, men vi er også nødt til at iføre os en form for tilgivelse. Det gælder også handlinger. Lige nu peger vi bare fingre af nogen eller noget, og så kan vi sidde og varme os ved, hvor kloge og gode og ordentlige mennesker vi er. Det hjælper bare ikke. Lige nu er straffen på ubestemt tid og dét er meget krænkende for en retsstat, siger Hella, der allerede inden Sofie Linde gik på scenen i 2020 og fik #Metoo til at rulle i Danmark, havde tænkt over efterspillet.
– Jeg fik for en del år siden en idé om, at vi skulle danne en sandhedskommission. Hvis man fandt ud af, at man havde opført sig som en kæmpe idiot overfor nogen på for eksempel sit arbejde, eller man følte sig krænket, så kunne man tage kontakt direkte eller i et fælles rum sige undskyld. Så kunne der være en tilgivelse og kunne måske give hinanden hånden og få et papir på det. Så var det ryddet af vejen. Det synes jeg stadig, vi godt kan lave.
LÆS OGSÅ: Taknemmelige Sara Maria Franch-Mærkedahl: - Jeg elsker min eksmand!
Artiklen er første gang bragt i denne uges HER&NU-blad. Du kan tegne et abonnement ved at klikke HER.