Far døde, da hun var 15 år: I køkkenet er jeg tættere på ham

Mia Maja går i sin fars fodspor, og det har bragt dem tættere sammen, selvom han er død for 15 år siden.

Af Rikke Lynge - 11. december 2020 kl. 16:55

Mia Maja Frederiksen finalist i ‘MasterChef Jul’ mistede sin far til kræft i en alder af blot 15 år. Han var kok – et erhverv som Mia Majas mor altid har prøvet at tale sine døtre fra, men Mia Maja kan ikke glemme sin fars kærlighed til maden, som hun i den grad deler.

– Han arbejdede længst tid som skibskok, så han var væk i rigtig lange perioder, og så kom han hjem. Jeg kan tydelig huske min fars madlavning, og han lavede altid mad til os. Selv når han ikke var hjemme, så havde han skrevet ned, hvordan man skulle gøre tingene, for mig og min søster ville ikke spise min mors aftensmad. Så sent som i går havde jeg min søster på besøg, hvor hun siger – du skal lige fortælle mig, hvordan man laver den der dip – en dip min far altid plejede at lave, fortæller Mia Maja til HER&NU og fortsætter:

LÆS OGSÅ: HOT NEWS! ‘Årgang 0’-stjerne skal giftes

– Jeg var meget tæt på min far, når han var hjemme, og jeg var altid med i køkkenet. Jeg sad på køkkenbordet og fik lov at lave mad – det var en mini kokkeskole. Det var rigtig sjovt.

Mia Maja har en længere videregående uddannelse inden for psykologi og sundhedsfremme, men efter sin deltagelse i ‘MasterChef’ har Mia Maja valgt at gå i sin fars fodspor og har i dag fået en læreplads hos restaurant Gemyse.

– På en eller anden måde føler jeg, at jeg er tættere på ham, når jeg laver mad. Når jeg laver mad og står i et køkken, så tænker jeg, at han ville have været stolt. Jeg tænker ofte på de ting, jeg har lært, da jeg var lille, og hvordan man gør forskellige grundting. Han har for eksempel lært mig at lave en opbagt sovs, og det kan man bruge i mange sammenhænge. Så jeg sender ham ofte en tanke, når jeg står i køkkenet, fortæller Mia Maja.

LÆS OGSÅ: Jakob Mielcke mistede sin far i år: Julen er vigtigere end nogensinde

Mia Maja har altid vidst, at hun ville have sin fars ryg i forhold til at blive kok, men moren har altid prøvet at tale hende fra det – dog har tingene ændret sig, efter Mia Majas deltagelse i ‘MasterChef’.

– Hun har før været meget negativ om det, da jeg snakkede om det, da jeg var yngre, men det er som om, det er gået op for hende, at det er noget, jeg er god til, og som jeg finder ro i – det er min hylde. Og da jeg satte mig ned og fortalte min mor, at jeg havde fået en læreplads på Gemyse, så var hun pivstolt og bakkede mig 100% op.

LÆS OGSÅ: Kronprinsparret og deres tre yngste børn har fået svar på coronatest

Mia Maja er overbevist om, at det er ‘MasterChef’, der har givet hende skubbet til at turde gå den vej, som hun brænder mest for.

– Jeg havde 100% ikke fundet den vej, hvis jeg ikke havde været med i ‘MasterChef’. Det er min mands skyld. Han læser mig som en åben bog, og han vidste godt, at det betyder meget for mig at lave mad, og så meldte han mig til ‘MasterChef’. Det var som om, at han forstod, at jeg skulle have andres feedback på, at jeg godt kunne finde ud af at lave mad, før jeg turde gøre det, som jeg selv ville – at skifte karriere i en alder af 30 år.

LÆS OGSÅ: Ærlige Amalie: Sådan går min amning med brystimplantater

Mia Maja og manden Patrick (Foto: TV3/Viaplay)