Dronning Margrethes oldefar blev afpresset: Kongens hemmelighed
I den nye tv-serie 'Kongens hemmelige elsker' kommer der vilde sandheder på bordet.
Hvad skete der mellem den svenske kong Gustav 5. og den næsten 40 år yngre Kurt Haijby efter de mødtes ved en audiens?Det er et spørgsmål, der i årtier har plaget det svenske kongehus, men nu giver tv-serien 'Kongens hemmelige elsker' et bud.
Artiklen fortsætter under videoen, hvor dronningen er på arbejde i Tivoli.
Gustav 5., der var farfar til dronning Ingrid, fik i 1933 et brev fra den 36-årige Kurt Haijby om hans problemer med at få en spiritusbevilling til restaurant Lido, som han drev med sin hustru, Anna. En sådan bevilling kunne ikke udstedes til Haijby, fordi han var tidligere straffet. Kongen modtog ham, og efterfølgende bad en kammerherre Stockholms overstatholder om at udstede en spiritusbevilling.
LÆS OGSÅ: SE BILLEDERNE: Mary i sit livs form
Ifølge Haijby indledte de kort efter mødet et forhold, der stod på i adskillige år. Overstatholderen, Torsten Nothin, havde selv afvist Haijby og fik straks mistanke om, at der var tale om afpresning. Hoffet bekræftede over Nothin, at der udover bevillingen, også var blevet udbetalt penge til Haijby.
I 1936 gik både restauranten og ægteparret konkurs, og for at få flere penge besluttede de sig for, at Anna skulle bede om skilsmisse og i begæringen angive, at Haijby havde været hende utro med kongen.
LÆS OGSÅ: Tvillingernes søde gestus: Vincent og Josephine hyldede Mary
Afpressede kongen
Homoseksuelle forhold blev først afkriminaliseret i 1946, så hvis Haijby havde tilstået, var han blevet dømt for utugt, mens Gustav 5. havde retslig immunitet. Skaden på monarkiet ville dog være stor, så Nothin, der i 1938 var med til at grundlægge forløberen til sikkerhedstjenesten Säpo, ordnede sagen i stilhed.
LÆS OGSÅ: SE VIDEOEN: Tvillingerne i byen med mor
Hustruen ændrede mod 15.000 svenske kroner – et enormt beløb – sin motivering for skilsmissen, ligesom man sørgede for, at Kurt Haijby fik penge til at starte et nyt liv i USA. Han kom dog hurtigt retur og flyttede ind hos sin ekskone, der igen drev Lido. Sammen fortsatte de angiveligt med at afpresse kongen.
Efter en sædelighedssag fik Haiby penge til at starte et nyt liv i Tyskland, men her havnede han hurtigt i Gestapos søgelys og blev sendt i kz-lejr.Da han i 1940 blev udvist til Sverige, var han en knækket mand, der led af depressioner.
Artiklen fortsætter under videoen, hvor kronprinsen skærmer sin mor, mens hun får høreapparaterne i.
Opkøbt af politiet
Ved telefonaflytning opdagede man i midten af 1940'erne, at Haijby ville skrive en nøgleroman om sit forhold til kongen. Mod endnu en udbetaling på 15.000 lagde han planerne på hylden. I 1947 udgav han dog alligevel 'Patrik Kajson går igen', men oplaget, der var på 1.000 eksemplarer, blev opkøbt af politiet.
LÆS OGSÅ: Kronprinsesse Mary i Burkina Faso: Trodser terrorfrygt for børnene
Efter kongens død i 1950 udkom bogen igen, og efter Kurt Haijby gennem flere år havde skrevet til flere myndigheder ”for at få sandheden frem” om de retslige overgreb, han følte sig udsat for, besluttede justitsministeren sig sammen med Gustav 5.'s søn, Gustaf 6. Adolf, sig i 1952 for at retsforfølge ham for afpresning.
LÆS OGSÅ: Mystik om kronprinsesse Marys sæbeøje
Under retssagen, der blev fulgt tæt af medierne, hævede Haijby, at kongen havde forført ham allerede i 1912, da han som dreng afleverede blommer på slottet. Med vidners hjælp blev det dog afvist som løgn. Kurt Haijby blev idømt seks års straffearbejde, men blev i 1956 løsladt af helbredsårsager. Han levede siden en stille tilværelse i en forstad til Stockholm, indtil han i 1965, året efter Annas død, tog sit eget liv.
'Kongens hemmelige elsker' har premiere på DR1 mandag den 27. december kl. 21.25.