Skræk hos dronningen: Hjemsøgt på slottet - Her & Nu

Skræk hos dronningen: Hjemsøgt på slottet

Gamle konger og dronninger går igen på de danske kongelige slotte.

Af Nikolaj Vraa - 20. september 2020 kl. 11:52

Det pusler og knirker i hjørner og kroge på de kongelige danske slotte. De forlængst afdøde konger og dronninger nægter at hvile i fred, og det kan af og til få gåsehuden frem på selv de mest spøgelsesfornægtende personer. Her er en guide over hvem og hvad, der spøger på slottene.

LÆS OGSÅ: Endnu en elskerinde står frem: Sådan gjorde Peter Madsen ved mig

Skriget fra tårnet på Kronborg Slot

(Foto: Jesper Plambech)

Det er ikke kun Hamlet, der i Shakespeares skuespil møder et spøgelse på Kronborg Slot. Det mest almindelige fænomen er efter sigende skriget, som udgår fra et bestemt tårn, og som nogle gange kan høres i Helsingør by. Også i slotsgården, hvor henrettelserne foregik, har der været uforklarlige oplevelser.

På den gamle Sekondløjtnantskole begyndte der at ske ting og sager, da man lagde tre huse sammen til et for at lave en restaurant.

LÆS OGSÅ: Har Linse og Cengiz coronavirus?

– Der lugtede af død, cognacflasker bevægede sig, vinflasker trillede ned på gulvet, tomme ølglas hang i baren og klirrede, slukkede stearinlys flammede pludselig lystigt op, og lukkede døre åbnede sig selv, skrev Ekstra Bladet, da de omtalte sagen i 2005.

Efterfølgende blev der ro, da en clairvoyant opsporede de 14 største ballademagere af de i alt 18 genfærd, der havde plaget slotsvagterne om natten.

Grum enkedronning på Fredensborg Slot

(Foto: Anthon Unger)

På Fredensborg Slot har der gennem flere hundrede år været fortællinger om overnaturlige hændelser. Det skulle især dreje sig om den magtfulde enkedronning Juliane Marie, der var gift med Frederik 5. Efter hendes død på Fredensborg som 67-årig i 1796 blev slottet kun sjældent brugt, og når der flyttede nye ind, så gav hun sig til kende.

Frederik den 7. mente, at det især spøgte ved den sorte trappe, hvor der var helt mørkt. Her var en hofdame efter sigende fundet død med hovedet knust efter et opgør med en elsker. Han fik derfor sat et vindue i taget, så der kunne komme en smule lys ind. Kongen var meget plaget af Juliane Marie, der trak et stort silkeslæb over gulvet, når hun viste sig. Han sov derfor med sin Broholmer Tyrk liggende i fodenden og en kammertjener foran soveværelset.

LÆS OGSÅ: WUHU! Se de første klip fra ‘Gutterne på kutterne’

Til sidst blev det dog for meget for Frederik 7., der forlod Fredensborg og flyttede til Jægerspris Slot. Senere rykkede Christian 9. ind, men også fra hans tid er der fortællinger om Juliane Marie. Natten inden hans datter prinsesse Thyras konfirmation i 1870 trak enkedronningen angiveligt den 76-årige arveprinsesse Caroline ud af sengen, så hun var kommet slemt til skade.

En lille rød hund på Frederiksborg Slot

(Foto: Jens Dresling)

På Frederiksborg Slot i Hillerød har besøgende set en skikkelse, der bevægede sig rundt bag vinduerne i de værelser, der ligger helt oppe under taget. Det er dog ikke en, der har givet sig til kende overfor personalet, men tidligere museumsinspektør Erik Westengaard har fortalt Frederiksborg Amts Avis om sine oplevelser fra tjenesteboligen i Fadeburslængen, der blev opført på i 1580.

LÆS OGSÅ: Nyt kærlighedprogram på TV 2

Her har han hørt taktfast march, uden der var nogen, da han kiggede ud. Han har set en lille rød hund, der også forsvandt igen, og oplevet at lysestagers lys er faldet ud, og at bøger er blevet taget ud af reolen.

– Der, hvor vi havde soveværelse i Fadeburslængen, hørte vi også nogen gå op og ned. Så undersøgte jeg det, og det viste sig, at der samme sted engang har været en trappe, fortalte han i 2011.

Linedanserens død på Rosenborg Slot

(Foto: Marie Hald)

Mange gardere kan efter vagt på Rosenborg Slot fortælle om møder med Den Hvide Dame, der skulle være en oldemor til Christian 4., og en hvid kat, som ingen kan komme nær. Nogle mener, at katten er en gammel sergent, der blev skudt i en vådeskudsulykke, da han gemte sig buskadset for at holde øje med garderne. Andre mener, det er den hollandske linedanser Roat, der i 1827 skulle gå fra en mast foran slottet til Rosenborgs højeste vindue.

LÆS OGSÅ: Amalie Szigethy jubler: Lillesøster ligner Josephine

Ifølge Bo Bomuld Hamilton-Wittendorffs bog “Det okkulte Danmark” lykkedes det Roat at komme helskindet ned i iført sin gulddragt, men da han ville gentage succesen, gik det galt. Linen knækkede, og han styrtede til jorden. Hans sidste ord var “Ich sterbe”, og det havde han fuldstændig ret i. Han døde! Lige siden er en hvid spøgelseskat ofte set i parken. Lige så hurtigt den dukker op, lige så pludseligt forsvinder den igen.

LÆS OGSÅ: ‘Vild med dans’-deltager måtte alligevel melde fra: Jeg tudbrølede