Pia Olsen Dyhrs hobby: Ren meditation

Pia Olsen Dyhrs hobby giver hende ro i sindet.

Af Helle Bill Madsen - 4. september 2022 kl. 13:55

Der mangler kun den knitrende ild i pejsen i sommerhuset på Orø hos SF-formanden Pia Olsen Dyhr på en halvkold sensommerdag. Der er varm te i kruset, yndlingsstrikketøjet er fundet frem, og på fødderne har hun et par af sine egne hjemmestrikkede sokker.

LÆS OGSÅ: Ung mor i ny kamp: Min datter skal nok komme hjem

– Jeg har strikket, siden jeg var helt ung. Jeg strikkede blandt andet pullovere til min lillebror, som han aldrig brugte. Jeg tog det op for alvor igen, da jeg flyttede ind hos Villy og hans døtre Rebecca og Laura, som var to og fire år. Jeg lavede nærmest en fast fabrikation af huer og strømper til børnene, fortæller Pia Olsen Dyhr, 50, som også har en fælles datter med ægtefællen, Villy Dyhr.

LÆS OGSÅ: Sofie Linde taler ud: Syg kultur

– Jeg strikker en masse på Christiansborg, men når vi sidder i en forhandling og det er et svært mønster i strikketøjet, så må jeg lægge det væk.

Artiklen fortsætter under billedet…

– Jeg strikker en masse på Christiansborg, men når vi sidder i en forhandling og det er et svært mønster i strikketøjet, så må jeg lægge det væk. (Foto: Klaus Bo Christensen)

Frirum for hjernen

Hun tager gerne alene fra rækkehuset i København til Orø for at slappe af. Og strikketøjet er altid med.

– Meget af strikketøjet er rent flow, og så kan jeg sagtens lave andet imens. Hvis jeg skal strikke noget svært, så hører jeg lydbog samtidig. Hvis Villy og jeg ser film, og vi har mørklagt stuen som biograf, så har jeg en lille lampe, som laver målrettet lys, og så kan jeg sagtens strikke imens.

LÆS OGSÅ: Hannah Melissa flygter fra kommunen efter sag om tvangsfjernelse

Den flotte pinkfarvede sweater er ikke den eneste i produktion hos Pia.

– Jeg har gang i flere strikketøj ad gangen, så jeg har noget, som passer til alle lejligheder. Hvis jeg rigtigt skal slappe af, så strikker jeg noget svært, for så kan hjernenikke tænke på andet end den næste snoning.

Især i løbet af de sidste par år har strikketøjet fået en renæssance.

LÆS OGSÅ: Michael og Maria uenige om børn

– Mange af mine venner begyndte at strikke under coronaen, og jeg tror, at vi har brug for de rum, de pauser, som strikketøjet kan give. Det bedste frirum for hjernen er at gå med hunden, og dernæst kommer strikketøjet. Hernede i sommerhuset kan jeg bruge flere timer på bare at strikke og sidde og kigge ud i naturen, og så er tiden pludselig smuttet, siger Pia Olsen Dyhr.

Artiklen fortsætter under billederne…

– Det her er det sværeste, jeg har strikket, og den er til mig selv. Der er huller og snoninger. Man kan ikke trevle fed mohair op, så jeg må ikke fejle. (Foto: Klaus Bo Christensen)

– Den blå sweater har jeg strikket, mens vi forhandlede et nationalkompromis i statsministeriet, og Mette Frederiksen var helt vild med den. (Foto: Klaus Bo Christensen)

Pause i valgkampen

I dag er det supermoderne at strikke, men tidligere strikkede og syede mange husmødre mere af nød end af lyst.

– Jeg er barn af 1970’erne, og jeg gik i min mors hjemmesyede tøj. Jeg hadede det der brune og orange hjemmesyede, grimme tøj. I dag kan jeg jo selv bestemme, hvordan mine sweatre skal se ud. Jeg strikker dem med ekstra lange ærmer til mine lange arme og lidt kortere, så de ikke går ned over numsen, hvor jeg fylder lidt mere.

LÆS OGSÅ: Amalie Szigethy har mistet sin far

Med et valg lige om hjørnet, så er der længere mellem meditationen.

– I valgkampen får jeg ikke strikket så meget, som jeg gerne ville. Men nogle gange har jeg altså lige brug for at holde helt fri i en halv time, og så strikker jeg.

Pias 22-årige bonusdatter Andrea i den fine røde sweater, som Pia har strikket til hende. (Foto: Privat)

Læs mere om