Sådan får Tantholdt krigen på afstand: Finder ro på havet

Rasmus Tantholdt har mærket krigen i Ukraine på egen krop, hvilket har efterladt dybe spor i ham.

Selvom Rasmus Tantholdt, 48, i snart 20 år har dækket brændpunkter i hele verden for TV 2, så har han aldrig oplevet noget som krigen i Ukraine.

Artiklen fortsætter under videoen med Jakob Åkerlind og Camilla Dalsgaard kort efter de røg ud af ‘Vild med dans’...

I sin personlige dagbog '65 dage i Ukraine', der netop er udkommet, fortæller han om sine oplevelser med den brutale virkelighed, som har været ukrainernes hverdag siden Ruslands angreb den 24. februar.

LÆS OGSÅ: Gustav Salinas med i ny julekalender

Et folk der trods ufattelige tragedier møder ham og hans fotograf med stor gæstfrihed og rørende generøsitet.

Da Tantholdt efter de første 40 dage tog hjem til Danmark, frygtede han for sin egen reaktion på den store kontrast.

– Jeg havde på forhånd overvejet, hvordan jeg skulle håndtere igen at være i fredelige Danmark efter at have været så længe i et land i krig og på randen af sammenbrud. Da jeg kørte hjem fra Københavns Lufthavn, gik det op for mig, at der hang ukrainske flag i flagstængerne, hos bageren, ja, overalt. Det rørte mig dybt. Det gjorde, at jeg ikke følte – som jeg har gjort før efter at have været i et konfliktområde som Somalia – at ingen her overhovedet kan forholde sig til det, siger Rasmus Tantholdt og forklarer:

LÆS OGSÅ: TV 2 afslører: Her er vores krav til landmændene

– Det afgørende er, at vi kan spejle os selv i ukrainerne. De er vores naboer og har samme kultur. Og krigen har direkte konsekvenser for os her i Danmark. Se bare på prisskiltene i supermarkedet og benzinstationen.

Artiklen fortsætter under billedet...

Værner om hverdagen

I de senere år har Tantholdt søgt ud på havet, når han skal lade batterierne mentalt op efter de voldsomme oplevelser. Så stævner han ud på Øresund med sin båd fra Vedbæk Havn.

– Ude på havet er der ro og frihed. Man skal ikke tage stilling til noget. Der er ikke andre mennesker, og man kan sejle derhen, hvor man vil, siger han.

Som krigskorrespondent er Rasmus Tantholdt meget bevidst om ikke at leve et liv ude og et liv hjemme, men at få de to til at hænge sammen, så han kan være der for sønnen, Emil på 17 år, og kæresten gennem seks år, Natasja Crone, 52.

LÆS OGSÅ: Iben Hjejle scorer venindens ekskæreste

– Gennem tiden har jeg lært at lægge de daglige nyhedsopdateringer fra mig, når jeg kommer hjem. Og så har jeg også altid i min søn fundet en måde at komme hjem på. Han er helt afslappet omkring mit arbejde, for det er bare mit arbejde. Det har jeg haft hele hans liv, så han spørger ikke meget ind til det. Vi har meget andet at tale om. Det samme med Natasja.

– Vi taler i telefon mellem en halv og en hel time om dagen. Så når jeg kommer hjem, er der ikke mere at fortælle. Hun har også fortalt, hvad hun oplever. Så det er ikke en begivenhed, at jeg kommer hjem. Jeg glider bare ind i vores hverdag igen, fortæller Rasmus, der godt ved, at det kan virke mærkeligt at interessere sig for, hvad der sker derhjemme, når man står i Kyiv og alt er meget usikkert.

LÆS OGSÅ: Kendt radiovært raser over ‘Vild med dans’-deltagers exit

– Der spurgte jeg for eksempel Natatasja til alt det andemad, vi har i vores sø bag huset. Hun sagde, ”Rasmus, der er krig, det kan du da ikke spørge om”. Men hvis jeg ikke er involveret i det hverdagsnære, så mister jeg kontakten til det, og det gør det sværere at komme hjem.