Michéle Bellaiches kæreste om datterens død: Det må ikke være forgæves
Mads Sebbelovs datter var blot 15 år, da hun blev ramt af akut hjertesvigt. Nu kommer han med et vigtigt opråb.
Mads Sebbelovs liv blev forandret for altid d. 21. marts i år. Det var den aften, hvor hans kæreste, Michéle Bellaiche, skulle have været vært på TV2 Charlies Hjertegalla, indsamlingsshowet med fokus på hjertesagen, som blev udsat pga. coronaen.
I stedet blev det aftenen, hvor hans 15-årige datter Josephine blev ramt af akut hjertesvigt.
Forud for den aften havde Josephine været træt, sloges med halsbetændelse og hævede mandler i flere måneder. Hun havde fået medicin af lægen, men halsbetændelsen blev ikke slået ned. Det viste sig senere, at Josephine led af en uopdaget kronisk autoimmun sygdom, som gjorde kroppen ude af stand til at bekæmpe halsbetændelsen.
(artiklen fortsætter under billedet)
LÆS OGSÅ: HER ER DATOEN: 'Landmand søger kærlighed' er tilbage
Da Josephine faldt om på sit værelse med stærke smerter i hjertet, lykkes det ambulanceredderne at stabilisere hende, og køre hende på Rigshospitalet, hvor hun blev opereret akut. Bylder fra halsbetændelsen havde sat sig på Josephines hovedpulsåre og lukket af for blodet, så hjertet blev voldsomt overbelastet.
Den næste måned kæmpede Josephine hårdt for sit liv, blev opereret flere gange, men nåede også at komme til sig selv og genkende familien. Hendes hjerte havde dog taget så meget skade, at et nyt hjerte var eneste mulighed for overlevelse. En blodprop i benet forværrede hendes tilstand med blødninger i hjernen, spastiske lammelser, og hun blev ukontaktbar. Så måtte familien sammen med lægerne træffe den værste beslutning, det er menneskeligt muligt.
LÆS OGSÅ: Philine hårdt ramt: Tjener ingen penge
Tal om organdonation
Josephine skulle ikke lide mere. Maskinerne blev slukket, og hun sov ind omgivet af sin nærmeste familie. Hun blev bisat fra Hellerup kirke 1. maj.
- Hele mit formål med at fortælle Josephines historie via Hjerteforeningen er læring af, hvor vigtigt det er at tale om organdonation, inden man kommer til at stå i en situation som den, min familie har været i. Det er det mest modbydelige, man overhovedet kan opleve i sit liv. Vi fik ikke et nyt hjerte til Josephine i den lille tidsramme, der var. At stå som far og se sin datters liv svinde lige så stille ud, fordi der ikke kom et hjerte, det er skrækkeligt, fortæller Mads Sebbelov, 44, helt fattet til HER&NU.
LÆS OGSÅ: Mathilde og Robin afslører nye detaljer om forholdet
Hans stærke ønske om at tale om organdonation overskygger for et øjeblik hans sønderrivende sorg over at have mistet sin 15-årige datter.
- Mit ønske til læserne er, at de tænker sig grundigt om og tager stilling til organdonation. At man taler med sine pårørende og tager stilling på forkant, så man ikke selv skal tage stilling, når enten ens barn, kæreste, kone eller mand ligger og er hjernedøde. Så man ved, hvad man skal svare, når lægerne spørger, om de må bruge hjertet, lungerne eller andre organer, fordi de kan skabe liv til andre. Det er de færreste, der kan forholde sig til det, når de også er ramt af sorg. Det er følelsesmæssig tortur.
LÆS OGSÅ: Ung mor knækker sammen: Jeg savner min gamle krop
Ikke syg men sorgfuld
Hele Josephines forløb kan læses på Hjerteforeningen.dk, og det er vigtigt for Mads.
- Det betyder alt for mig, at Josephines kamp ikke har været forgæves. At hun i den måned holdt fast i livet, så var Josephines liv meningsfuldt. Det er mærkeligt at skulle forholde sig til, at hun ikke er her mere, alle de glæder jeg skulle have haft med hende. Hvis hendes kamp for overlevelse kan få folk til aktivt at tage stilling til at blive organdonorer, så føler jeg en lindring og vil med glæde dele den gratis, for at andre tager det valg. Jeg ønsker ikke for min værste fjende, at de skal gennemleve det mareridt, som min familie har været igennem.
LÆS OGSÅ: Første kamp i ‘Stjerne Boksning’ er nu offentliggjort
Mads har også et andet vigtigt budskab til sine omgivelser.
- Jeg er ikke syg, men jeg er sorgfuld. Jeg er en fattet far, der har mistet det dyrebareste, jeg har i mit liv, det ene af mine to børn. Jeg kan være i det, og jeg vil hellere være med til at bryde tabuet om at miste noget, der står en så nær. Det er ikke en sygdom, jeg er sorgfuld og ramt af svære følelser, men jeg kan være i det.
- Det kræver noget at kunne rumme mine følelser, og hvordan skal folk kunne spørge ind til det? Det er de færreste, der har erfaring med at henvende sig til en, der har mistet et barn. Man bliver invalideret af at miste sit barn og kommer aldrig tilbage til et normalt liv. Det gør jeg heller ikke, jeg kommer tilbage til ny normal med en masse gode minder om Josephine, men jeg får desværre ikke nye fremtidige oplevelser, som skaber kærlighed sammen med hende, som jeg havde glædet mig til. Det er en stor sorg, jeg kommer til at lære at leve med. Det er et tabu, mange har svært ved at sætte ord på, men det er jeg ikke bange for at gøre.
(artiklen fortsætter under billedet)
LÆS OGSÅ: Nikita Klæstrup vil ikke have børn: Stop med at spørge mig
Mads er psykoterapeut og mastercoach med virksomheden 'Sund stress', og det har hjulpet ham gennem det svære forløb.
- Havde jeg ikke haft den uddannelse, selvindsigt og evnen til at rumme mine egne svære følelser, så havde jeg ligget i fosterstilling på en psykiatrisk afdeling de første tre uger, fortæller Mads hudløst ærligt.
LÆS OGSÅ: Irina Olsen: Jeg har stadig svært ved at finde balancen
https://organdonor.dk/tag-stilling/