(Foto: Klaus Bo Christesen)

Kærlig hyldest til Grethe Sønck: Hun fortjener det

Pernille Schrøder er lige nu aktuel i forestillingen 'Hele Danmarks Grethe', hvor hun hylder skuespillerinden og sangerinden Grethe Sønck.

Et af de mest populære underholdningsprogrammet på tv i slut 1980’erne var 'Gæt og grimasser'.

To hold mimer og gætter. Det hurtigste hold vinder. Og en ting var helt sikkert. Når skuespillerinden og sangerinden Grethe Sønck trak et kort, så stod der helt sikkert noget med ”får” på, for så skulle Grethe ned på gulvet på alle fire og mime et får.

LÆS OGSÅ: Skuffet Robert Hansen efter retssag: Det er psykisk hårdt

På Folketeatret ligger Grethe Sønck igen på alle fire.

Det er skuespilleren Pernille Schrøder, 58, som lige nu er aktuel med forestillingen 'Hele Danmarks Grethe', der spiller den folkekære stjerne.

Artiklen fortsætter under billedet...

Hele Danmarks Grethe døde 80 år gammel i 2010. (Foto: Klaus Bo Christensen)

– Forestillingen bunder i Grethes egen bog 'Hele Danmarks Grethe', hvor hun selv meget nøje beskrev Volmers Sørensens utroskab og hendes selvmordsforsøg. Hun var også på tv i 'Lørdagshjørnet', hvor hun fortalte om det og takkede hele Danmark for støtten bagefter. Hun var jo en sindssygt offentlig person. Men alle havde også læst i aviserne, at Grethe Sønck var blevet fundet og kørt til udpumpning efter at have taget piller. Grethe var enormt folkelig, og derfor fortjener hun et portræt, siger Pernille Schrøder, 58, som har en slående lighed med Grethe i 80’er pailletterne.

Artiklen fortsætter under billedet...

Revydirektør og skuespiller Volmer Sørensen var Grethes store kærlighed, men hans utroskab var ved at tage livet af Grethe i et selvmordsforsøg. (Foto: Egmonts Historiske Arkiv)

LÆS OGSÅ: Tina Maria afslører: Vi er ikke længee sammen

Søncks gode råd

– Efter Grethes død i 2010 sagde min mor: ”Hvis der nogensinde er nogen, som skal lave en portrætforestilling om Grethe, så er det dig, Pernille”, fortæller Pernille Schrøder.

Artiklen fortsætter under billedet...

Pernilles lighed med Grethe Sønck er slående, og de har mange fælles træk blandt andet kærligheden til jazzmusikken og folkeligheden. (Foto: Klaus Bo Christensen)

Hun lærte selv Grethe Sønck at kende i slutningen af 1970’erne.

LÆS OGSÅ: Er Karl og Christel blevet kærester?

– Min mor er skrædder og havde en stof- og sytilbehørbutik i næsten 30 år i Helsinge. Når noget skulle lægges ind eller repareres, så kom Grethe og prøvede kjoler i baglokalet hos mig mor. Som teenager hjalp jeg i butikken efter skoletid, så mødte jeg Grethe der. Allerede dengang ville jeg gerne teatret og kunne alle de gamle viser. Grethe var sød og sagde: ”Du skal bare blive ved, tro på det, aldrig tage et nej for et nej, og meld dig til amatørkonkurrencer og vind dem”. Det gjorde Grethe jo selv som 17-årig.

Artiklen fortsætter under billedet...

Efter at have sunget 'Mon du elsker mig stadig Klaus Jørgen' på tv, så var der altid en ko klar til at malke, når Grethe Sønck optrådte med sangen. (Foto: Egmonts Historiske Arkiv)

Folkelighed til fælles

Grethe Sønck så Pernille optræde i en revy på ungdomsskolen, da Pernille var 15 år, og det gjorde hende lidt ”starstruck”, da Grethe vinkede til hende. I voksenlivet har Pernille dog ikke optrådt sammen med Grethe, om end Pernille fulgte i Grethes fodspor på Amagerscenen, i Cirkusrevyen og i Nykøbing Falsterrevyen.

Artiklen fortsætter under billedet...

Det er Folketeatrets svenske maskør Agnetha, som har lavet parykken og har hjulpet Pernille med de rigtige øjenbryn som Grethe. (Foto: Klaus Bo Christensen)

Når Pernille skal sammenligne sig selv med Grethe Sønck, så er hun ikke i tvivl.

LÆS OGSÅ: Op til retssag: Robert Hansen er forsvundet

– For eksempel kan jeg genkende, at jeg har det skidehamrende godt, når jeg optræder. Uanset om det er i en stor forestilling, eller helt nærværende på et plejecenter, hvor der måske er nogen, som bliver glade for en hånd på skulderen, når jeg synger ”Glemmer du”. Grethe og jeg har nok også folkeligheden til fælles.

'Hele Danmarks Grethe' har premiere på Folketeatret 22. februar og tager på turné rundt i landet.

LÆS OGSÅ: Thomas Castberg ændrede kurs efter dødeligt knivstikkeri