I USA er det helt almindeligt, at en familie køber et gravsted og har sten stående klar på kirkegården med navne på til resten af familien. Det er et sjældent syn i Danmark.
Nogle har det meget svært ved at tale om døden og hvilke ønsker, de har til deres eftermæle, men ikke hele Danmarks elskede havemand, 75-årige Søren Ryge Petersen. I sin nye bog 'Søren Ryge fortæller' afslører han, at han har helt styr på det allersidste kapital af sit liv.
- Jeg skal begraves på kirkegården ved Linå Kirke mellem Silkeborg og Låsby, og det er fordi, at der ligger min far og mor. Han døde i 2009, og hun døde i 1993, og de ligger sammen under en meget smuk sten, som billedhuggeren Erik Heide fra Mors, som i øvrigt er søn af min mors fætter, har lavet, fortalte Søren Ryge Petersen under sit besøg hos Søren Dahl i Café Hack.
LÆS OGSÅ: Ditte Ylva flytter sammen med kæresten
Sørens gravsted har en gammel ceder i midten, og den smukke sten med bronzerelief af en svævende musvåge er lavet af billedhuggeren Erik Heide (Foto: Niels Henrik Dam)
LÆS OGSÅ: WOW! Så vildt et værelse har Bendtners søn
Søren Ryges mor havde fødselsdag lige før jul, hvor hele familien samledes til grønlangkål, og den tradition har familien bibeholdt efter forældrenes død. Nu er det hos Sørens bror Arne, der er familietræf hvert år med Sørens tre søskende og deres børn og børnebørn.
- Vi besøger mine forældres gravsted til jul, og et år ser jeg, at gravstedet ved siden af er ledigt, og så tænker jeg: ”Det vil jeg have, der skal jeg ligge”. Man kan jo reservere et gravsted for 100 kr. om året, så jeg ringede til Erik Heide og sagde, at han skulle lave en sten til mig i granit magen til mine forældres. De har 11 viber på stenen, jeg vil have en svævende musvåge, fortæller Søren Ryge, som elsker fugle og har sin musvåge lavet i bronze.
- Da den var færdig, overvejede jeg, hvad jeg skulle med stenen. Han tilbød at have den stående i et hjørne af sit værksted, men så fik jeg en bedre idé, for den er jo så pæn. Jeg ville have den hjemme i haven, men så tænkte jeg heldigvis lidt længere ”det går sgu’ ikke”. Der kommer jo gæster, og jeg skal lave fjernsyn. Og så tænkte jeg, den skal da stå på mit gravsted, og det gør den nu. Nu står der to sten. En med navne på og en uden. Og når folk så går forbi, så kan de tænke: ”Nej, hvor er det mærkeligt, men hvor er den pæn!”.
LÆS OGSÅ: Blev først snydt: Sådan opdagede Amalie graviditeten
Anne Ryge Petersen, død i 1993, og Gunnar Ryge Petersen, død i 2009, har et flot gravsted på Linå kirkegård, og Søren har reserveret pladsen ved siden af (Foto: Niels Henrik Dam)
Både Sørens hustru, Cathrine Becher, der er lærer, og hans børn, Jens på 48 år og Signe på 50, synes, at det er en god idé med gravstedet og stenen, fortæller Søren Ryge, som stadig er i fuldt vigør, til HER&NU.
- Jeg hygger mig med det, og det gør mine børn også. Det er rettidig omhu Jeg vil ikke bestemme alting, men lige her fik jeg lov til det. Børnene skal nok få lov at bestemme noget, og min kone, hvad der skal synges. Der får hun det sidste ord.
LÆS OGSÅ: Mai Manniche trodser coronarestriktioner: Forbudt at bære mundbind i mine butikker
LÆS OGSÅ: Robert Hansen og Nynne Larsen flytter sammen: Det føles naturligt