Margrethe om Frederik og Joachims reservemor: Hun var vidunderlig

Majestæten husker med glæde Else Petersen, der tog sig af hendes sønner.

Af Nikolaj Vraa - 27. november 2021 kl. 11:55

Det er ikke kun kronprins Frederik, der har glade minder om kvinden, som han kærligt har kaldt sin reservemor. Også dronning Margrethe var begejstret for Else Petersen, der var kronprins Frederik og prins Joachims barnepige og blev hos dem, indtil de var voksne mænd.

LÆS OGSÅ: Linse Kessler tosset: Jeg brækker mig over de svin

I ‘Undervejs – erindringer 1940 – 1972’ fortæller majestæten taknemmeligt om fynske Else, der i næsten 25 år boede på øverste etage i Christian IX’s Palæ.

Artiklen fortsætter under videoen, hvor kronprinsen skærmer sin mor, mens hun får høreapparaterne i.

– Drengene boede oppe på mezzaninen sammen med deres vidunderlige barnepige, frøken Petersen, eller bare Else, som vi kaldte hende. Hun tog sig af drengene, indtil de flyttede hjemmefra

– en herlig dame, som jeg fik anbefalet af nogle bekendte. I modsætning til mig, der havde skiftende barnepiger, så havde drengene Else gennem hele deres opvækst. Hun var omkring ti år ældre end mig, havde været en del ude i verden og talte udmærket engelsk, hvad der var praktisk, når hun var med på rejser. Og dertil kom, at drengene holdt meget af hende, fortæller majestæten i bogen, der er skrevet af Tom Buk-Swienty.

LÆS OGSÅ: Karina taler ud om ny kræftsygdom

Kronprins Frederik og prins Joachim var nærmest fuldstændigt overladt til Else Petersen.

– Hun sørgede for, at de kom op om morgenen, fik dem i tøjet og gav dem morgenmad. Det hændte, at drengene om morgenen kom ned til os, og at jeg – som far i sin tid – gav dem en kaffefisk (en sukkerknald dyppet i kaffe, red.) Normalt så jeg dog mest til dem om aftenen, inden min mand og jeg spiste aftensmad, hvad vi gjorde ret sent – altid klokken 20. Det gør jeg stadig. Drengene derimod spiste oppe hos sig selv ved 18-tiden. Bagefter kom de typisk ned, når jeg hvilede mig før middag, og kravlede op til mig i sengen.

LÆS OGSÅ: Tvillingernes søde gestus: Vincent og Josephine hyldede Mary 

At dronningen er dybt taknemmelig for Else Petersens indsats, er der ingen tvivl om. Især fordi hun ikke selv kunne tage sig af børnene.

– Det var en stor glæde at have de to små drenge, men jeg må nok også erkende, at jeg ikke var nogen effektiv småbørnsmor. Jeg var – og er – ikke specielt god til små børn og måske børn i det hele taget. Jeg ved ikke helt hvorfor. Nogle kan, andre mindre, siger hun ærligt i erindringsbogen.

LÆS OGSÅ: SE BILLEDERNE: Mary i sit livs form