Hjemme hos Lasse og Mathilde: Fyn er stadig fin

I 1975 blev Lasse og Mathilde sat sammen for at indspille ‘Pigesind’ af Tove Ditlevsen. Siden har folkemusikduoen dannet par privat som professionelt i 45 år.

Af Kenth G. Madsen - 8. oktober 2020 kl. 9:53

Scrapbogen er fyldt med glade minder, og et par af artiklerne afslører også opstarten i 1975, hvor Lasse & Mathilde blev sat sammen for at indspille ‘Pigesind’ af Tove Ditlevsen. Mathilde Bondo, 64, spiller på sin elskede violin, og 73-årige Lasse Helner behersker guitaren, mens de begge synger, skriver sange og komponerer musik.

– Mathilde og jeg fandt melodien i København. Vi kom begge fra Fyn, siger Lasse i køkkenet med fruen i det idylliske bondegårdsmiljø i Lundeborg på Fyn, hvor de har boet i ti år.

LÆS OGSÅ: Ærlige Gunnvør: Afslører hemmelighed

Da de mødtes, var Lasse i færd med at blive skilt fra ekskonen, og fire år efter deres første møde blev han så gift med Mathilde Bondo i Ryslinge kirke. Undervejs i ægteskabet har de haft enkelte pauser, men fandt hurtigt sammen igen.

– Så sidste år fik jeg en rød rubin af Lasse efter 40 års ægteskab. Han skulle dog lige have et vink med en vognstang, griner Mathilde med hundehvalpen Lili Lis i armen – deres 13. hund i ægteskabet.

LÆS OGSÅ SE BILLEDERNE: ‘Nybyggerne’-par gift i Las Vegas

Ti hårde år på fertilitetsklinik

Lasse Helner har to børn fra sit tidligere ægteskab, nemlig Rasmus på 49 år og Louise på 45, der tilsammen har givet dem fem børnebørn. Lasse & Mathilde har ikke fået børn sammen.

– Ti hårde år med behandlinger på fertilitetsklinik hjalp ikke. Selvfølgelig har vi savnet det, men man kan ikke få det hele, fortæller ‘Fyn er Fin’-duoen afklaret.

LÆS OGSÅ: Sådan gik Stines møde med Niels’ forældre

Rent musikalsk startede det for Mathilde, da hun som kun syvårig fik en flot gammel violin foræret af morfaren. Den gamle violin med den fine klang optræder hun stadig med.

– Som barn var det kedeligt i starten, men så begyndte jeg at spille med andre, og så blev det sjovere, siger den ferme violinist. Lasse Helner havde sin første optræden som 12-årig, og de er begge vokset op i musikalske hjem.

LÆS OGSÅ: Droppet af ‘Landmand’: Nu har hun fået en kæreste

Pandemien gør ondt

Trods pandemien tog duoen hul på en jubilæumsturné i sidste uge med et band bestående af Ole Fick, Wili Jønsson og Alex Riel.

– Det var let at få koncerterne udsolgt, siger Lasse Helner med henvisning til forsamlingsforbuddet, der sætter store begrænsninger i antallet af tilskuere.

– Vi skal leve af livekoncerter, og det er jo svært for tiden, når alt bliver aflyst. Det er et rædselsscenarie, men heldigvis bor vi herude på landet, hvor vi henter ny energi, siger Lasse, der har benyttet den ufrivillige pause til at skrive 12 nye sange til et nyt album, hvis udgivelsesdato endnu ikke er fastsat.

LÆS OGSÅ: Albert og Jenna tæt på hinanden: Forkælet med fodmassage