Familiedrama: Prinsessen taler ud

Da prinsesse Alexandra skulle skilles, flyttede hun hjem til Berleburg Slot. Det betød, at hun og faren nåede at reparere deres forhold

Af Nikolaj Vraa - 13. december 2020 kl. 11:54

Tre år efter sin far, prins Richards, død, fortæller prinsesse Alexandra for første gang om det, hun kalder deres anstrengte forhold. Heldigvis nåede de at blive forsonet, inden han gik bort. Det skete, da hun som 45-årig i 2016 flyttede tilbage til Berleburg Slot efter at være blevet separeret fra sin mand, greve Jefferson-Friedrich.

– Min far og jeg havde i flere år et anstrengt forhold. Han havde min søster, Nathalie, som yndlingsdatter og min bror, Gustav, som sin absolutte favorit. Så jeg var på ingen måde “fars pige”, men vi fik et fantastisk godt forhold til hinanden, de sidste måneder før han døde, fordi jeg efter skilsmissen jo boede på Berleburg og derfor var en del hjemme hos ham.

– Jeg tror, at vi begge dér opdagede, hvad vi kunne have haft af dejlig tid sammen og nydt det. Men det er aldrig for sent, og det var det heldigvis heller ikke her, fortalte prinsesse Alexandra forleden i et interview med Billed-Bladet i anledning af hendes 50-års fødselsdag.

LÆS OGSÅ: Prins Christian er testet positiv for COVID-19

Prinsesse Alexandra og lillesøsteren prinsesse Nathalie sammen med deres far, prins Richard, under juleferien i 1998 i familiens chalet i Gstaad, Schweiz (Foto: Jørgen Jessen)

Hun kommer ikke ind på, hvad der var årsagen til det anstrengte forhold, men hun fortæller, at hun på grund af astma og allergi ikke kan dele resten af familiens glæde ved heste og hunde. I Anne Sofie Kraghs portrætbog, ‘Benedikte’, fortæller prinsesse Alexandra, at hun havde en kærlig opvækst, men nok strengere regler end deres jævnaldrene.

LÆS OGSÅ: Stine og Niels træffer stor beslutning: Vi er sikre i vores valg

Fik fire slag bagi

Prins Gustav afslører i bogen, at deres forældre var enige om børneopdragelsen, men at deres far var den strengeste.

– Jeg har da også fået bank af ham nogle gange, men det brød min mor sig ikke om. Men vi fik ikke bank for ingenting. Jeg ved ikke, om min søster Alexandra nogensinde fik det, men jeg kan huske, at Nathalie engang fik fire slag bagi med pudsestokken fra geværerne, fordi hun i lang tid havde løjet om, at hun ikke havde lektier for i skolen. Jeg fik det flere gange. Det kunne være, hvis jeg havde løjet om noget, eller hvis jeg havde sagt noget grimt til min mor.

Prins Richard med sine hunde og sønnen, prins Gustav, som efter sin fars død været gennem en lang retssag om arven. Han fik for nylig rettens ord for at han er den retsmæssige arving (Foto: Jørgen Jessen)

LÆS OGSÅ: SE BILLEDERNE: Kærlighed og kobberbryllup

Giftede sig med barndomsvennen

Prins Richard sov uventet stille ind på Berleburg Slot i marts 2017, 82 år gammel, og to måneder senere meddelte prinsesse Benedikte, at prinsesse Alexandra var blevet skilt.

I juni samme år deltog Alexandra i Heartland Festival på Egeskov Slot, og her forelskede hun og barndomsvennen greve Michael Ahlefeldt Laurvig-Bille sig. De sagde ja til hinanden i Skt. Jørgens Kirke i Svendborg i maj sidste år.

Prinsesse Alexandra og hendes mand, greve Michael Ahlefeldt-Laurvig-Bille, 55. Hendes datter, komtesse Ingrid, 17, bor hos dem på Egeskov, mens sønnen, grev Richard, 21, bor i Tyskland (Foto: Niels Henrik Dam)

LÆS OGSÅ: Amalies første tid som mor til to: Sådan har Josephine reageret

– Vores hjerter mødte hinanden. På Heartland Festival. Jeg ved det godt. Det lyder helt … men det blev det et vendepunkt, at jeg fik modet til at sige ja. Der skete så meget i løbet af bare et år, at mine bekendte blev helt forpustede af at følge med, siger Alexandra til Jyllands-Posten. Her bliver hun også spurgt om der er et råd, hun ville give sig selv om 30-årig, og antyder, at skilsmissen kunne være sket tidligere.

– Dengang havde jeg to små børn, og det var dejligt og fyldte det meste af mit liv, men jeg tror, at det ville have været så fint for mig at forstå, at vi har en styrke i os, som vi skal stole på. Da jeg var 30 år, var mit liv allerede dengang ikke så nemt, men jeg vidste ikke, at der var en udvej. Det havde været godt for mig at vide, at det er der altid, lyder det fra prinsesse Alexandra.

LÆS OGSÅ: Mads Langer skal være far

LÆS OGSÅ: Kærester med en misbruger: Nu krænger realitybabe sit hjerte ud på tv