Kong Frederik 9. og dronning Ingrid var meget stolte
af deres tre døtre, tronfølger Margrethe, prinsesse
Anne-Marie og prinsesse Benedikte. (Foto: Egmonts Historiske Arkiv)
Kong Frederik 9. og dronning Ingrid var meget stolte af deres tre døtre, tronfølger Margrethe, prinsesse Anne-Marie og prinsesse Benedikte. (Foto: Egmonts Historiske Arkiv)
– Det er en meget rørende
dag, og vi er meget glade for at kunne være sammen i dag, sagde prinsesse Marie, som var tydeligt bevæget. (Foto: Michael Stub)
– Det er en meget rørende dag, og vi er meget glade for at kunne være sammen i dag, sagde prinsesse Marie, som var tydeligt bevæget. (Foto: Michael Stub)
Kongelig konfessionarius Henrik Wieg-Poulsen er
kongehusets private præst, og han læste en tekst
ved gravpladsen. (Foto: Michael Stub)
Kongelig konfessionarius Henrik Wieg-Poulsen er kongehusets private præst, og han læste en tekst ved gravpladsen. (Foto: Michael Stub)
(Foto: Michael Stub)
(Foto: Michael Stub)

Dronningen nejede dybt: Hilsen til far og mor

Det var en følelsesladet dag for dronningen og hendes familie.

Kransenedlæggelsen ved den udendørs gravplads for kong Frederik 9. og dronning Ingrid ved Roskilde Domkirke var af pladsmæssige hensyn helt privat for den kongelige familie.

Artiklen fortsætter under videoen, hvor kongefamilien går ind i Roskilde Domkirke til en privat stund...

Det var en meget højtidelig og rørende ceremoni, hvor kongelig konfessionarius, Henrik Wieg-Poulsen, læste en tekst og afsluttede med Fadervor, hvorefter en trompetist fra Søværnets Tamburkorps blæste ”Danmarks sidste honnør”.

LÆS OGSÅ: Kongelig familieforøgelse

Det var Frederik 9.s eget ønske at blive begravet i den frie natur, og derfor tog dronning Margrethe og Dronning Ingrid i 1980’erne initiativ til at anlægge en begravelsesplads ved siden af Roskilde Domkirke.

Begravelsespladsen, der er omgivet af en ottekantet rødstensmur, stod færdig i 1985. Siden har kongens kiste med et Dannebrog over sig stået i et kammer under gravstenen, der er udført i gnejs fra Sydgrønland med et kors formet som et anker omgivet af hjerter og blade.

LÆS OGSÅ: SE BILLEDERNE: Mary i sit livs form

Hele Danmarks have

I 2000 blev dronning Ingrid stedt til hvile ved sin mands side. Gulvet i gravpladsen består af 4.000 håndfladestore rullesten, der er hjembragt fra Færøerne af Kongeskibet Dannebrog.

Dronning Ingrid ville begraves 'i hele Danmarks have', og derfor er gravpladsen beplantet med typiske planter og blomster fra Nordatlanten. Det var hendes ønske, at bronzeporten var gennembrudt, så alle frit kunne se kongens gravsten.

LÆS OGSÅ: SE VIDEOEN: Tvillingerne i byen med mor

Inden den kongelige familie forlod gravpladsen, trådte dronning Margrethe frem mod de tre smukke kranse fra de tre kongelige søstre ved gravstenen og nejede i dyb respekt for at ære sine forældre. Derefter fulgte prinsesse Benedikte, kronprins Frederik, kronprinsesse Mary og endelig prins Joachim og prinsesse Marie.

Efter kransenedlæggelsen gik den kongelige familie ind i Roskilde Domkirke, hvor de tilbragte en privat stund. Køreturen tilbage til Amalienborg foregik i biler. Dermed sluttede den officielle del af fejringen af dronningens regeringsjubilæum.

LÆS OGSÅ: Tvillingernes søde gestus: Vincent og Josephine hyldede Mary