'Årgang 0'-Emma afslører: Derfor kom jeg så langt ud - Her & Nu

'Årgang 0'-Emma afslører: Derfor kom jeg så langt ud

Nu åbner Emma op omkring, hvad der skete, da hun som 15-årig gik ned med stress.

Af Louise Vilsbøl - 23. januar 2020 kl. 09:01

Tilbage i 2015 meddelte Emma Josefsen, at hun ønskede at sige farvel til ‘Årgang 0’, da hun havde fået en knæskade, der gav hende et knæk og tog hendes overskud. Hun var også ramt af stress og ønskede ikke længere at blive fulgt af kameraholdet. Sidste år stillede Emma sig op i ‘Go’ Morgen Danmark’ og fortalte, at optagelserne havde endt med at gøre hende mere syg.
LÆS OGSÅ: HOT NEWS: Så godt klarer ‘Årgang 0’-Emma sig
– I starten ville jeg faktisk ikke tale om det i programmet, og der gik egentlig lang tid inden, at de fik mig overtalt til, at det var egentlig ok at tale om. Det var først, da jeg var kommet ud af det igen. Men så kommer programmet, og man bliver mindet om, hvordan man havde det og hvorfor, fortalte Emma dengang og fortsatte:
– Så fik jeg egentlig et ret stort tilbagefald, da jeg så det. Så blev det sådan, at hver gang der skulle filmes til det, så fyldte det bare så meget, at jeg kunne ingenting. Jeg var syg hver gang. Jeg tror egentlig, at det var der, det gik op for os, at vi var nødt til at melde os ud.
Den dag i dag er Emma fri for stress, og hun er stadig glad for den beslutning, familien tog om at melde sig ud af programmet efter 15 år. Men i aften vender hun alligevel tilbage til skærmen for en kort bemærkning.
Her sender TV 2 nemlig programmet ‘Emmas historie’, hvor man kan se glimt fra hele Emmas liv, og den nu 19-årige pige fra Tarm fortæller selv, hvordan hun oplevede sitationerne, og hvad man ikke så på tv.
LÆS OGSÅ: Det vidste du ikke om ‘Årgang 0’

Stoppede med at gå i skole

I det gribende program kommer Emma også ind på den stress-sygdom, som endte med at koste hende deltagelsen.
– Da jeg går i syvende klasse, begynder jeg at få det dårligt. Jeg er rigtig træt og meget svimmel, begynder at få det værre og værre, og jeg stopper med at gå i skole, fordi jeg ikke kunne overskue tingene. Jeg havde så ondt i hovedet, at jeg lå inde på mit værelse med gardinerne rullet for og lyset slukket og så stadig med en klud over hovedet, fordi det var for lyst, fortæller Emma i programmet.
LÆS OGSÅ: GALLERI: Kan du huske ‘Årgang 0′-børnene som små?
På det tidspunkt begyndte Emma at besvime, fordi hun havde så ondt i hovedet.
– Jeg var meget alene med det i starten, og det var først efter, jeg var besvimet to gange, at jeg begyndte at tænke, der var noget galt og først der, jeg nævnte overfor mine forældre, at jeg havde det dårligt, fortæller Emma.
LÆS OGSÅ: ‘Årgang 0’-Stephanie: Derfor skal vi ikke have børn nu

Derfor gik det så galt

Herefter blev hun konsulteret af en lang række læger, som ikke kunne finde ud af, hvad der var galt med hende, indtil en sygeplejerske påpegede, at hun nok havde stress.
– Og så blev jeg sur, for jeg tænkte: “Jeg kan ikke have stress, det er noget voksne har”. Jeg vidste ikke noget om, hvad stress var, udover at det var noget, de voksne fik, hvis de arbejdede så meget, fortæller Emma i programmet og fortsætter:
LÆS OGSÅ: Så meget ligner ‘Årgang 0’-børnene deres forældre
– Grunden til, at jeg kommer så langt ud, det er en blanding af mange ting, det er det her skoleskift, hvor jeg pludselig skal over i en ny klasse, hvor jeg mangler mine tætte veninder, og så er det, at Simon har det svært på samme tidspunkt, der kom han på specialskole og fik en aspergers diagnose. Jeg er bekymret for mine forældres økonomi, jeg ville jo ikke være en byrde, så jeg gik bare med det selv, for det var nemmest.
Heldigvis hjalp det Emma at trække sig fra ‘Årgang 0’, og hun begyndte at få det bedre. Den dag i dag går hun på handelsskole og drømmer om en fremtid væk fra Tarm. Den jyske pige er nemlig fascineret af storbyer og vil gerne læse HA og arbejde med at styre virksomheders økonomi.
Se hele programmet med Emma i aften kl. 20.00 på TV 2 eller allerede nu på TV 2 Play.
LÆS OGSÅ: ‘Årgang 0’-Rachel taler ud om kærligheden: Sådan blev vi kærester